Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Beynimizin yüzde 10'unu mu kullanıyoruz yoksa bu bir efsane mi?
        1

        Beyin, bugün bile sınırları çözülmüş bir organ değil. Ancak ortaya atılan bir iddia var ki senelerdir popülerliğini koruyor. Gerçekten beynimizin sadece yüzde 10'luk kısmını mı kullanıyoruz yoksa bu bir mit mi?

        2

        Bu efsaneyi başlatan kesin biri olmasa da bu kavram, The Energies of Men'de "Mümkün olan gücümüzün yalnızca küçük bir kısmından yararlanıyoruz" diyen Amerikalı psikolog ve yazar William James tarafından popüler hale getirildi.

        3

        Baltimore'daki Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nden Nörolog Barry Gordon, "Bu 'yüzde 10 efsanesi' o kadar yanlış ki neredeyse gülünç!" diyor.

        4

        Beynin tüm bölgelerinin aynı anda harekete geçmediği doğru olsa da, görüntüleme teknolojisini kullanan beyin araştırmacıları, beynin 24 saatlik süre boyunca sürekli olarak aktif olduğunu kanıtladı.

        Ancak doğru olan şu ki, belirli anlarda; örneğin, sadece durup düşünürken, beynimizin sadece yüzde 10'unu kullanıyor olabiliriz.

        5

        Rochester, Minn'deki Mayo Clinic'te nörolog olan John Henley, "Kanıtlar, bir gün boyunca beynin yüzde 100'ünü kullandığınızı gösteriyor" diyor. Henley, beynin insanların çevrelerini hissetmelerine yardımcı olan kişisel farkındalık veya somatosensoriyel alanların aktif olduğunu belirtiyor.

        6

        Anlaşılmayan şey, beynin çeşitli bölgelerinden gelen nöron kümelerinin bilinci oluşturmak için nasıl iş birliği yaptığı kısmı. Diğeri ise; beynimizin yalnızca yüzde 10'u nöronlardan oluşuyor.

        7

        Diğer yüzde 90, nöronları içine alan ve destekleyen ancak işlevleri büyük ölçüde bilinmeyen glial hücrelerden meydana geliyor.

        Sonuç olarak, beynimizin yüzde 10'unu kullanmıyoruz, sadece nasıl çalıştığının yaklaşık yüzde 10'unu anlıyoruz.

        Kaynak: Scientific American

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ