Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Deniz kabuklarından neden ses gelir, bu sesin kaynağı ne? Nedeni belli oldu, sonuç ise şaşırttı!
        1

        Deniz kabuklarının sesinin kaynağına dair birçok hikaye duymuşsunuzdur. Hepimiz bu sesin nedenini ve nereden kaynaklandığını merak etmişizdir. Birçoğumuzun deneyimlediği ve her seferinde şaşırdığı bu sesin kaynağı hakkında çeşitli teorilerin yanı sıra gerçek nedeni ise belli oldu.

        2

        Kimilerinin okyanus sesi olduğuna dair söylemleri bulunurken bazıları ise kan basıncının sesi olduğunu ifade ediyor. Ancak çalışmalar ortaya ilginç bir sonuç çıkarttı. İşte deniz kabuğunun sesinin kaynağı...

        3

        Çoğumuz kulağımıza deniz kabuğu dayadığımızda duyduğumuz sesin dalga sesi olduğunu düşünmüşüzdür. Duyulan bu sesin kan basıncı olduğunu söyleyenler bile var.

        4

        Yapılan çalışmalara göre ise çıkan bu ses hiçbirine ait değil. Deniz kabuğundan çıkan sesin asıl kaynağının ortamın gürültüsü olduğu belirtiliyor. Okyanus sesi gibi duyduğunuz bu ses, etrafınızdaki ortamın gürültüsüdür.

        5

        Deniz kabuğu ortamın gürültüsünü içerisine alır ve yankı yapar. Kabuk yapısından ötürü sesi farklı frekanslara çevirerek iletebiliyor.

        6

        Dolayısıyla kabuğun şekli ve büyüklüğü de duyduğunuz sese etkide bulunur. Bu yüzden farklı deniz kabuklarında duyulan ses farklı olabiliyor.

        7

        Farklı deniz kabuklarından duyulan ses de farklıdır, çünkü farklı kabuklar farklı frekanslarda vurgu oluşturur.

        8

        Dolayısıyla eğer denize yakın bir yerde deniz kabuğunu kulağımıza tutarsak duyulan şey gerçekten de dalga sesi olacaktır.

        9

        Kabuğun dışından gelen gürültü de duyduğunuz sesin yoğunluğunu değiştirebilir. Deniz kabuğunu bir rezonans haznesi olarak görebilirsiniz. Dışarıdan kabuğa ses girdiğinde kabuk içerisinde etrafa çarpar, bu da işitilebilir bir ses oluşturur. Yani, ne kadar gürültülü bir ortamda bulunursanız, duyduğunuz okyanus sesine benzer ses de o kadar yüksek olur.

        10

        Açıkcası bu sesi duymak için deniz kabuğuna da ihtiyacınız yoktur. Dalga sesini boş bir fincan kullanarak veya elinizle oval bir boşluk oluşturarak da duyabilirsiniz.

        11

        Kısaca bu rahatlatıcı sesler, etrafımızdaki seslerin özel ve akustik biçimde yeniden organize olmuş halidir.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ