Bu yıl rekor kırıldı
Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü tarafından beşincisi düzenlenen 'En İyi Turizm Köyleri' girişimi kapsamında, Türkiye'den seçilen Akyaka, Barbaros, Anıtlı ve Kale Üçağız ile bu yıl rekor kırılmasıyla, köy yaşamı yeniden gündeme geldi. Pandemiyle birlikte bir akım haline gelen 'Köye yerleşme' düşüncesi gerçekleşti mi yoksa hayal olmaya devam mı etti? Sadece birer kişinin yaşadığı 5 köy hangileri? Tarım sektörünün GSYH'deki payı ne kadar? Hangi ünlüler köyde yaşıyor?
ABONE OLAhmet Kutsi Tecer’in sözlerini 1927’de yazdığı 'Orada Bir Köy Var Uzakta' adlı şiiri, 1950'li yıllarda Münir Ceyhan tarafından bestelendi.
Ahmet Kutsi Tecer (1901 - 1967)'Orada Bir Köy Var Uzakta', ilkokullarda başta Yerli Malı Haftası başta olmak üzere birçok etkinlikte, sesi güzel olan öğrencilerden oluşan bir koro, müzik derslerinde de bütün sınıf tarafından mutlaka seslendirilirdi.
Birbirine çok benzese de herkesin kendine özgü bir köy algısı vardır. Benim için köy demek, pastoral romantizmle bezeli köyümüz Taşucu demek.
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu demek; sabahları horoz sesiyle uyanıp, güne sıkma ve çökelek salatası yiyerek başlamak, ata - eşeğe binmek, harnup, nar ve dikenli inciri dalından koparıp yemek, damda kurulan cibinlikte yıldızların altında uyumak demek. Elbette aklıma her geldiğinde; "İyi ki o günleri yaşamışım"ın verdiği mutlulukla, o günleri bir daha yaşayamayacak olmanın verdiği burukluğun harman olduğu duygu sarmalı demek. Örneğin Taşucu'nda; amcamın eşeği Sıpa ve köpeği Yetiş ile gezdiğim zamanlar, zihnimin 'Silinmeyecekler' bölümünde yer alıyor.