Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Çevrenizdeki cisimlerde yüz görüyorsanız Pareidolia'ya sahip olabilirsiniz!
        1

        Hiç bulutlarda ilginç şekiller veya tostunuzda yanmış bir yüz gördünüz mü? Pareidolia, insanların rastgele bir cisimdeki kalıpları görmelerine neden olan psikolojik bir olgudur. Bu, genellikle insanların nesnelere insan özellikleri atamasına yol açar; beyin, cisimde insansı özellikler bulur.

        2

        Evrimci psikologlar, Pareidolia fenomeninin atalarımız için avantajlı olduğunu savunuyor. Örneğin; atalarımız bir çalı arkasında bir hışırtı duyduğunda bunu bir kaplana benzetir ve oradan hemen uzaklaşır. Bu da onun hayatta kalmasını sağlar. Bu yüzden bu psikolojik durumun evrimden kalma olduğu da düşünülüyor.

        3

        Daha dindar olan veya doğaüstü olaylara inanan insanların bu duruma daha yatkın olduğu sıklıkla varsayılır. Çalışmalar, nevrotik insanların ve olumsuz ruh halindeki kişilerin Pareidolia yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni; bu insanların tehlike için daha yüksek alarmda olmaları dolayısıyla orada olmayan bir şeyi fark etme olasılıklarının daha yüksek olması gibi görünüyor.