Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa'da silahlı saldırı, Paris'te silahlı saldırı. Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine silahlı saldırı: 12 ölü

        Fransa'da Charlie Hebdo isimli mizah dergisinin Paris'te bulunan merkezine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Yararlananlar arasında polis memurları ve binanın önünde bulunan yayaların da olduğu gelen bilgiler arasında yer alıyor.Fransız basınına göre, 3 saldırgandan 2'si Fransız vatandaşı ve kardeşler.

        Olay sonrası geniş çaplı operasyon başlatıldı. 7 kişi gözaltına alındı. Associated Press'in haberine göre, bir El kaide sözcüsü, örgütün saldırının sorumluluğunu üstlenmediğini ancak eylemin "ilham verici" olduğunu belirtti.

        Saldırının şüphelilerinden 18 yaşındaki Hamid Murad polise teslim oldu. Diğer iki şahıs ise aranıyor. AFP'nin haberine göre, saldırgan Paris'in kuzeydoğusunda yer alan Charleville Mezieres'te polise giderek teslim oldu. AFP, şüphelinin yerel saatle 23.00 sıralarında polise teslim olduğunu aktardı. Murad'ın iki saldırgana yardım etmekle suçlandığı iddia edildi.

        Öte yandan Fransız polisi ise hala bulamadığı 2 şüphelinin ismi, soyismi ve fotoğrafını yayımlayarak, görgü tanıklarından yardım istedi. Cezayir asıllı Fransız vatandaşı olduğu öğrenilen 32 ve 34 yaşındaki Şerif ve Said Kouachi kardeşleri gören ya da yerini bilenlerin polise başvurması çağrısında bulunuldu. Polis akşam saatlerinde, Paris'e 200 kilometre uzaklıktaki Reims'in Chalons en Champagne bölgesinde bir binayı kuşatmış ancak şüphelilere ulaşamamıştı.

        ABD televizyon kanalı NBC ise ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde Fransa'da 3 saldırgandan birinin ölü, ikisinin sağ ele geçirildiğini duyurmuştu.

        Olayın görgü tanıklarından dergi çizeri Coco, "İçeri girmek istiyorlardı. Giriş kodunu tuşladım. Wolinski ve Cabu'ya ateş ettiler. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altına saklanmıştım. Çok iyi Fransızca konuşuyorlardı. El Kaide diyorlardı" dedi.

        Saldırının ardından Fransa'daki Müslüman dernekleri sadırıyı kınadı.

        Fransa basını olayı, "2. Dünya Savaşı'ndan beri en kanlı saldırı" olarak nitelendirdi.

        Fransa İçişleri Bakanlığı, saldırganların 3 kişi olduklarını açıkladı. Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins de konuyla ilgili açıklama yaptı. Savcı, "Saldırganlar 3 araç kullandı hepsi çalıntıydı. Bir de şoförleri vardı" dedi.

        SALDIRININ ARDINDAN ORTAYA ÇIKAN DETAYLARI, HABERTÜRK PROGRAM YAPIMCISI BELKIS KILIÇKAYA HABERTÜRK TV'DE AKTARDI

        Fransa'nın 11 Eylül'ü dersek yanlış olmaz. Nitekim birkaç filozof şimdiden bu şekilde yorum yapmış. Hakikaten şoke eden ve ulusal yas ilanına yol açan çok kötü vahşi bir olay. Ben de bir iki adli bilgi verebilirim. Birincisi, yerde yatan polis, (bunun bir manası var mı bilemiyoruz ama) saldırgana beni "Öldürecek misin şef?" diyor o da "Uzatma" diyor ondan sonra kurşunu sıkıyor. İkincisi Charlie Hebdo'da, çarşamba günleri saat 10:00 -11:00 sularında bir haber toplantısı var. Onun dışında binada herhangi birisi bulunmadığı için bu saldırının hazırlıklı olduğu iddia ediliyor. Fakat diğer taraftan derginin yan tarafındaki prodüksiyon şirketinde çalışan birinin ifadesine göre de saldırganlar bir müddet binayı aramışlar.

        Bu saldırı Fransa açısından ne manaya geliyor? Fransa Avrupa'nın en yüksek nüfuslu müslüman barındıran ülkesi. 5 milyon müslüman var. Tabi müslüman dernekler bu saldırıyı kınadılar ama açıkçası şunun için de bir uyarıda bulundular bunun karşılığında aşırı sağcılar da, ırkçılar da müslümanlara yönelik tahrik edici hareketlere girişenler olabilir. Buna karşılık da fevkalade tedbirli olunması yönünde ikazlarda bulunuldu.

        PARİS BAŞSAVCISI MOLİNS: BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞAMAM, ÇOK TEHLİKELİ

        Paris Başsavcısı Francois Molins, saldırı hakkında açıklama yaptı.

        Savcı Molins, bilgileri henüz paylaşmanın tehlikleri olacağını belirterek şunları ifade etti:

        "Görgü tanıklarına göre Allahu Ekber şeklinde bağırışlar duyulmuş ve Hz. Muhammed’in intikamı alındı gibi bağırılmış. Sonra arabayla bölgeden uzaklaşmışlar.

        Kaçarken bir polis memuruyla karşılaşıyorlar ve vuruyorlar. Bu polis memuru vardiya halinde bir polis memuru.Kaçarken de yolda üçüncü bir polis memurunu daha vuruyorlar.

        3 görgü tanığına göre, şunu anlyoruz iki saldırgan var, bir şoför var. Çalıntı bir araç kullanmışlar. Araç çalınırken asıl sahibi zarar görmüş.Bir başka çalıntı araç daha kullanılmış ve üçüncü bir araç daha söz konusu.

        Birçok koldan soruşturma yürütülüyor. Gizliliğin korunması için daha fazla bir bilgi veremeyeceğim. Bilgileri sizlerle paylaşmam çok tehlikeli olur.

        Her tanığın sizlere sağladığımız numaralardan bizlere ulaşıp bildiklerini bizle paylaşmasını talep ediyoruz. 11 yaralı söz konusu, 4’ü ağır şekilde yaralı, 12 kişi de hayatını kaybetti."

        SALDIRGANLARIN KİMLİKLERİ İLE İLGİLİ İDDİALAR

        Fransa'daki terör saldırısına ilişkin gelen resmi kaynaklardan teyit edilmemiş ilk bilgiye göre saldırganların kardeş olabileceği iddia edildi.

        Kardeşler 7 Eylül 1980 Paris doğumlu Said Kouachi ve 29 Kasım 1982 Paris doğumlu Cherif Kouachi.

        Üçüncü isim ise 8 Temmuz 1996 doğumlu sabit adresi bulunmayan Hamyd Mourad.

        Öte yandan saldırıyla ilgili flaş bir açaklama da Liberation Gazetesi'nden geldi. Liberation ve l'Union ise üç kişinin yakalandığını ve Paris'in yaklaşık 130 kilometre kuzeydoğusundaki Reims kentinde sorgulandıklarını öne sürdü ancak bu bilgi Fransız kaynaklarınca yalanlandı.

        Le Monde gazetesi ise üç kişinin kimliklerinin belli olduğunu ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ün herkesi bu konuda sorumlu davranmaya ve soruşturmayı olumsuz etkileyebilecek bilgiler paylaşmamaya çağırdığını bildirdi.

        Fransız basınında en dikkat çekici iddia ise Le Point'ten geldi. Le Point, saldırıyı düzenleyenlerden iki kardeşin, kaçış sırasında terk ettikleri araçta kimliklerini unuttuklarını ve bu şekilde teşhis edildiklerini bildirdi. Üçüncü kişinin ise evsiz olduğu söyleniyor.

        İŞTE SON KARİKATÜRÜ

        Paris'teki saldırıda öldüğü iddia edilen çizerin son karikatürü...

        İDDİA: SALDIRMADAN ÖNCE TEKBİR GETİRDİLER

        Olayda ölenlerin ikisinin polis memuru olduğu belirtiliyor. Saldırının kalaşnikoflarla yapıldığı gelen bilgiler arasında. Derginin genel yayın yönetmeninin de ölenler arasında olduğu belirtiliyor.

        Bir iddiaya göre saldırganlar ateş açmadan önce tekbir getirdi.

        Charlie Hebdo Genel Yayın Yönetmeni Stéphane Charbonnier'nin saldırıda hayatını kaybettiği belirtiliyor

        Saldırının hedefi olan mizah dergisi Charlie Hebdo, 2012 yılında yayımladığı Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle Müslümanların tepkisini çekmişti.

        Derginin Paris'in 11'inci bölgesindeki Nicolas Apper Caddesi'nde bulunan merkezine silahlı 3 kişi tarafından saldırı düzenlendi.

        Fransız televizyon kanalı iTele'nin haberine göre yüzü maskeli kişiler Kalaşnikof tipi silahlarla gazetenin merkezine girerek rastgele ateş açtı.

        Saldırganlar kaçarken olay yerinin yakınında bulunan bir polis aracını da hedef aldı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında en az 30 silah sesi duyduklarını belirtti.

        "YAZI İŞLERİ TOPLANTISI VARDI"

        Le Monde gazetesi, Charlie Hebdo'dan bir gazetecinin verdiği bildiye dayanarak saldırının olduğu saatlerde dergide yazı işleri toplantısının yapıldığını ve saldırganların büyük olasılıkla bunu bildiğini söyledi. Gazetenin haberinde "Haftanın diğer günlerinde dergide çok fazla kişi olmaz, bunu biliyorlardı" ifadeleri yer aldı.

        Saldırıda hayatını kaybeden karikatüristler: Jean Cabut (sol üst), Stéphane Charbonnier (sol alt), Tignous (sağ üst), Georges Wolinski (sağ alt)

        "GİRİŞ KODUNU GİRDİM VE KAPIYI AÇTIM"

        L'Humanite isimli internet sitesinde ise derginin çizerlerinden Coco, olay anını şöyle anlattı: "Kızımı almak için kreşe gitmiştim. Dergi binasına geri döndüğümde kapının önünde maskeli ve silahlı iki kişi vardı ve etrafa tehditler savuruyorlardı. İçeri girmek istiyorlardı. Giriş kodunu tuşladım. Wolinski ve Cabu'ya ateş ettiler. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altına saklanmıştım. Çok iyi Fransızca konuşuyorlardı. El Kaide diyorlardı."

        Saldırının gerçekleştirildiği bölgeye yakın okullar boşaltıldı. Saldırganların yakalanmaları içi geniş çaplı operasyon başlatıldı.

        Paris Emniyeti, silahlı saldırı olayının dergi binasının girişince yaşandığını doğruladı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'un de olay yerine hareket ettiği kaydedildi.

        Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo iki yıl önce, Hz. Muhammed'le ilgili karikatürler yayınlamış ve söz konusu karikatürler dünya çapında büyük tepkiye neden olmuştı. Karikatüre gösterilen tepki nedeniyle Fransa, 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süreliğine kapatmıştı.

        HOLLANDE'DAN OLAĞANÜSTÜ ÇAĞRI

        Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, kabineyi olağanüstü toplantıya çağırdı. Hollande, gerçekleşen saldırının 2012'deki saldırıyla bağlantılı olduğunu ifade etti.

        ABD'DEN SALDIRIYA SERT KINAMA

        ABD yönetimi, Paris'te düzenlenen saldırının ardından saldırıyı en sert şekilde kınadığını açıkladı.

        IŞİD ŞÜPHESİ

        Söz konusu dergi, saldırıdan bir saat önce Twitter hesabından IŞİD lideri Bağdadi'yi hicveden bir karikatür yayınladı. Karikatürün üst kısmında "Bu arada, en iyi dileklerimizle" yazıyor. Karikatürde Bağdadi'nin “ve bilhassa da sağlık!” dediği görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ