Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransız polisinden Kuvayşi Kardeşler'e operasyon, Fransız polisinden opersyon, Kuvayşi kardeşler öldürüldü, Kuvayşi kardeşlere operasyon, Charlie Hebdo zanlıları hâlâ aranıyor, Paris'te katliam, Charlie Hebdo'ya kanlı baskın, Charlie Hebdo saldırganları a

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Fransız polisi, Paris'teki Charlie Hebdo adlı mizah dergisine silahlı saldırı düzenleyen ve 12 kişiyi öldürenKuvayşi Kardeşler'in kıstırıldığı matbaaya operasyon düzenledi. Saatler süren rehine pazarlığının ardından operasyona hız veren Fransız polisinin Türkiye saati ile 18:20 sularında Kuvayşi Kardeşler'i ölü olarak ele geçirdiği bilgisi geldi. Öte yandan kadın rehinenin de sağ olarak kurtarıldığı öğrenildi.

        Le Figaro, matbaadaki operasyonu yapan ekibi taşıyan helikopter ve kamyonların bölgeden ayrıldığını bildirdi.

        Saldırganların son olarak "karikatüristleri suçlu oldukları için öldürdük" dedikleri belirtildi.

        Öte yandan Charlie Hebdo'ya düzenlenen kanlı saldırıyı Yemen El Kaidesi'nin bir kolu üstlendi.Yemen El Kaidesi'nin bir üyesi AP'ye yaptığı açıklamada " Fransa 'daki saldırıyı Yemen El Kaidesi organize etmiştir" ifadesini kullandı.

        BAŞSAVCI MOLİNS'DEN AÇIKLAMA

        Paris Başsavcısı Molins, "Ekiplerimiz tehlikeli koşullarda rehinleri kurtardı. Çalınan bir araçta çihatçı bayrak ve mühimmat bulundu. Saldırganların kimlikleri belirlendi" dedi.

        Sabah saat 10 sularında terörist zanlılarının sığındıkları matbaanın telefonunu arayan BFM TV gazetecisine terörist zanlısı Chérif Kouachi'nin cevap verdiğini bildiren BFM TV, zanlının kendilerine Charlie Hebdo saldırısını neden yaptıklarını, kimden para aldıklarını söylediğini ve telefonda çok sakin olarak konuşan zanlının El Kaide Yemen tarafından finanse edildiklerini söylediğini açıklıyor.

        Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştirdiğinden şüphelenilen Cherif ve Said Kouachi kardeşler, Paris'in yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Dammartin-en-Goele yakınlarında yanlarında en az bir rehineyle birlikte polisten kaçtı. Polisle şüpheliler arasındaki kovalamacanın ardından, yakındaki bir matbaada kıstırdı.

        HİZBULLAH'TAN KUVAYŞİ KARDEŞLER'E TEPKİ

        Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki ofisine düzenlenen ve 12 kişinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgili olarak, "Saldırıyı gerçekleştirenler, Allah'ın Peygamberine, kitap yazıp aşağılayıcı filmler çekenlerden daha ağır hakaret ettiler" dedi.

        OPERASYONDAN SON DAKİKA GELİŞMELERİ

        Fransız güvenlik yetkilileri 2 saldırganın tekrar araç çaldığını ve kaçmaya devam ettiğini aktardı. Fransız basınına göre teröristler araç çalarken polisle çatıştı. AFP'nin haberine göre en az bir kişi rehin alındı. Fransız basınında, çatışma esnasında 2 kişinin öldüğü ve 20'ye yakın yaralının da olduğu iddiaları da yer aldı. Ancak Fransız savcılığı bu iddiayı yalanladı.

        Fransız polisi ile teröristler arasında kovalamaca yaşandı. Özel harekat polisleri de destek için bölgeye gitti. Operasyona 88 bin polis ve askerin katıldığı bildirildi. Polis, teröristleri 5 helikopter ile havadan da kovalıyor. Olay Charles de Gauelle havalimanına çok yakın bir bölgede yaşanıyor.

        Yemen El-Kaide'sine bağlı oldukları bildirilen teröristlerin rehineleri bir matbaa binasında tuttukları belirtildi. Teröristlerin kuşatıldığı matbaa binası,havaalanına çok yakın bir bölge. Charles de Gauelle Havalimanı kısa bir süreliğine uçuşlara kapatıldı.

        Fransız kaynaklarının verdiği bilgiye göre operasyonun yaşandığı Dammartin-en-Goele bölgesindeki 3 okul önlem amacıyla boşaltıldı.

        Olay yerine 500 metre uzaklıktaki bulunan bir ilkokulda 200 öğrenci mahsur kaldı. Öğrencilerin uzun süre dışarı bırakılmadığı okulda tüm ışıklar kapatıldı. Camlardan uzak tutulan öğrenciler yerlerde oturtuldu. Daha sonra okuldaki öğrenciler, velileri tarafından teslim alınmak üzere bir spor salonuna aktarıldı.

        Fransız polisi, teröristlerle rehine pazarlığı yaptı. Rehine pazarlığı nedeniyle operasyonun durdurulduğu bildirildi. Fransız yetkililer teröristlerle telefon bağlantısı kurdu. Polis, bölgenin tamamını güvenlik çemberine aldı.

        İngiliz The Telegraph foto-muhabiriHeathcliff Omalley'nin çektiği ve gazetenin Twitter hesabından paylaşılan bir fotoğrafta, bölgeye tank ve helikopter sevkiyatı yapıldığı bildirildi. Aynı fotoğraf Fransız gazetesi Le Monde'un hesabından da paylaşıldı.

        TERÖRİSTLERİN GASP ETTİĞİ ARACIN SAHİBİ: ÇOK PROFESYONELLERDİ, TERLEMİYORLARDI BİLE

        Çalınan aracın sahibi yaşadıklarını anlattı: Yolda otomatik silahı olan bir adam vardı. Sonrasında bunun Kalaşnikof olduğunu farkettim. Aracımın camını açmıştım. Bana, "Arabadan in. Aracına ihtiyacımız var" dediler. Araçtan çıktım. O sırada ikinci bir kişi aracımın yolcu koltuğuna oturdu. Onun elinde ise bomba atan bir siah vardı.Aracın sahibi, teröristleri "çok soğukkanlı, çok hazırlıklı ve çok profesyonel, gerçek birer komando gibiydiler" şeklinde tanımladı:Asla seslerini yükseltmiyorlar, asla koşmuyorlardı. Hatta terlemiyorlardı bile. Aracımla giderken bana, "Eğer medya sana herhangi bir şey sorarsa, onlara Yemen El Kaide'sinden olduğumuzu söyle" dediler. Saldırganlar, alınan bilgilere göre önce gri renkte bir Renault Clio çaldılar ve polisle yaşanan kovalamaca sonrasında bu aracı terk edip yine gri renkte Pegueot bir araç gaspetmişti. Teröristlere ilişkin detayları paylaşan görgü tanığı ise Clio aracın sahibi.

        GÖRGÜ TANIĞI TÜRK VATANDAŞI HABERTÜRK'E KONUŞTU: SABAH SİLAH SESLERİ İLE GÜNE BAŞLADIK

        Operasyonun sürdüğü bölgede restorant sahibi olan görgü tanığı Mehmet Koruer, Habertürk'e yaşadıklarını anlattı. Koruer, gün boyunca yaşadıklarını şöyle anlattı:

        Dün akşamdan beri tedirginlik vardı. Sabah da, aniden siren sesleri ve helikopter sesleri gelmeye başladı. Teleziyon kanallarında operasyon olduğunu gördük. Daha sonra polisler dışarı çıkmamıza izin vermediler. Sokağa çıkma yasağı var, şehire giriş ve çıkışlar da kapatılmış durumda.

        Matbaa binasının tam karşısında oturan Koruer, bölgeden 3 kilometre kadar uzaklaştığını, bulundukları yerden hiçbir yere gidemediklerini belirtti.

        Gelişmeler ile ilgili açıklama yapan Fransa Başbakanı Manuel Valls "Din ile değil terörizmle savaşıyoruz" dedi.

        İKİ SALDIRI ARASINDA BAĞLANTI VAR

        Teröristler, 12 kişinin katledildiği Carlie Hebdo baskınının ardından Paris yakınlarında iki polise daha saldırmış, bir kadın polisi şehit etmişti. Fransız yetkililer o saldırının da Kuvayşi kardeşler ile bağlantılı olduğunu açıkladı.

        BÜYÜKELÇİLİKLER ALARMDA!

        Fransa'daki saldırı sonrasında Güney Kıbrıs'taki büyükelçilikler alarma geçti.

        TERÖRİST KUVAYŞİ KARDEŞLER: TESLİM OLMAYACAĞIZ

        Fransız polisi saldırganlara "Teslim olun. Mahkemede konuşun" çağrısında bulundu. Kuvayşi kardeşler, 'ölüme hazırız' mesajı vererek "Şehit olarak ölmek istiyoruz. Teslim olmayacağız" dedi. Teröristlerin elindeki rehinenin kadın olduğu bildirildi.

        FRANSA CUMHURBAŞKANI HOLLANDE KONUŞTU: YENİ SALDIRILAR OLABİLİR

        Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, konu ile ilgili açıklama yaptı. Teröristlerin henüz yakalanamadığını bildiren Hollande, "birlik içinde olmalıyız" dedi. "Fransa, barışı arttırmak isteyen bir ülkedir" diyen Hollande'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle;

        Saldırganlar henüz yakalanamadı, operasyonlar sürüyor. Benzeri saldırılar olabilir. Fransa barışı artırmak isteyen bir ülkedir. Tehdit, sadece Fransa'da yok, ülke dışında da var. Bu tür eylemlerin tekrar etmesini engellemek zorundayız. Saldırganları yakalamaya çalışıyoruz. Son birkaç günde güvenlik güçlerinin sayısı artırıldı, güvenlik seviyesi en üst düzeyde.Aralık ayından beri kaygı verici istihbarat aldık.Gösterilerde güvenliği sağlamak bizim sorumluluğumuz. Çok güçlü uluslararası dayanışma var. Tehdit sadece Fransa'da yok. Ülke dışında da var. Dünya kaygı duyuyor. Avrupalı dostlarımız bu süreçte yanımızda oldu. Diğer ülkelerden de istihbarat bilgisi alıyoruz.

        O KASABADA YAŞAYAN TÜRK OLAYI ANLATTI

        Fransa'daki rehine krizinin yaşandığı kasabadaki Türk kebapçı Düzgün Duymaz olayı anlattı. Duymaz, olay yerine 3 kilometre uzaklıkta olduğunu, kasabada hayatın durduğunu, jandarmanın kuş uçurtmadığını ve tüm işyerlerinin kapatıldığını söyledi.

        5 yıldır kasabada yaşadığını anlatan Duymaz, jandarmanın tüm köşeleri tutuğunu ve caddelerde onlardan başka sadece ambulansların bulunduğunu da ilave etti.

        O BİNADAN İLK FOTOĞRAF

        'POLİS SANIP TOKALAŞTIM'

        France Info radyosuna konuşan Didier isimli bir kişi, Kouachi kardeşlerle sabah karşılaştığını ve el sıkıştığını, kendisini polis olarak tanıtan kardeşlerden birinin "Buradan uzaklaşın, sivillere zarar vermeyiz" dediğini anlattı. Simsiyah giyimli, kurşun geçirmez yelekli ve ağır silahlı bu kişileri ilk başta polis sanan ancak daha sonra onlardan şüphelenen Didier, ardından polise haber verdiğini söyledi.

        Elysee Sarayı Twitter hesabından bu fotoğrafı paylaşıp, Cumhurbaşkanı Hollande başkanlığında İçişleri Bakanlığı'ndaki kriz toplantısının devam ettiğini bildirdi.

        Perşembe günü Paris’in 80 kilometre kuzeydoğusundaki Villers-Cotterets bölgesinde bir petrol istasyonu soyuldu. Petrol istasyonundakiler zanlılara benzer eşkâle sahip soyguncuların Kalaşnikof ve RPG’lere sahip olduğunu söyledi.

        Charlie Hebdo dergisine Çarşamba günü yapılan saldırıdan sonra Perşembe günü de Fransa'nın güneyinde polise saldırı düzenlendi. Malakoff bölgesinde bir kişi polislere otomatik silahla ateş açtı, iki kişi yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olan kadın polis hayatını kaybetti. Polis, saldırıyı ‘terör eylemi’ olarak nitelendirse de olayla ilgili detay vermekten kaçındı.

        Fransa'nın kuzeydoğusundaki Villefranche-sur-Saone kentinde de bir caminin yakınında bulunan kebap restoranı önünde sabah saatlerinde patlama meydana geldi. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadı.

        Paris'in batısındaki bir camiye üç adet içi boş el bombası atılırken, Fransa'nın güneyinde bulunan Narbonne yakınlarındaki camiye de ateş açıldı.

        "BU TUZAĞA DÜŞMEMELİYİZ"

        Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıda Müslüman bir polis memurunun da hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

        Ban, "Bu saldırı dinlerin savaşı ya da din için savaş olarak görülmemeli. Bu saldırı ortak insani değerlerimize karşı yapılmıştır. Nefrete ve ayrımcılık söylemlerine teslim olmak tam da teröristlerin istediği gibi şiddet döngüsünü getirir. Bu tuzağa düşmemeliyiz. Birlikte barış ve ahenk içinde, evrensel insan hakları ve özgürlüklere saygılı yaşamanın yollarını bulmalıyız" diye konuştu.

        SALDIRGANLAR KİM?

        Saldırganların Cezayir kökenli Fransız vatandaşı 34 yaşındaki Said Kouachi ve 32 yaşındaki Şerif Kouachi isimli iki kardeş olduğu belirlenmişti. Saldırıya karıştığı ancak silah kullanmadığı belirtilen 18 yaşındaki Hamid Murad, perşembe günü sabah erken saatlerde polise teslim oldu.

        Şüpheli Kouachi kardeşlerin Paris'te yaşadığını söyleyen polis, saldırganlardan birinin kaçarken kullandıkları çalıntı arabada kimliğini unuttuğunu açıkladı.

        Ayrıca saldırıyı gerçekleştiren kardeşlerden Şerif Kouachi'nin sabıkası olduğu öğrenildi. Irak'ta savaşmak üzere bir grupla bağlantı kuran Kouachi 2008'de tutuklandı ve 18 ay hapis yattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ