Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul Valisi Esil Nuceyfi, IŞİD’e karşı düzenlenecek operasyona Türkiye’nin de katılacağını ileri sürdü

        Bahar BAKIR/ANKARA

        ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon Musul’u IŞİD’den temizleme planı üzerinde yoğun bir hazırlık yaparken, Musul Valisi Esil Nuceyfi “Türkiye, Musul operasyonuna katılmaya karar verdi” iddiasında bulundu.

        Kürt internet sitesi Rudaw’a konuşan Nuceyfi, Türkiye’nin operasyona askeri ve lojistik destek sunacağını ayrıca silah ve cephane göndereceğini öne sürdü. Başbakanlık kaynakları, konuyla ilgili net bir yorum yapmaktan kaçınarak, “Vali kendi görüşlerini ifade etmiş. Bizim IŞİD’e karşı, Irak’ın yanında olan pozisyonumuz belli. Irak’ın istikrarına ve Musul’a verdiğimiz önem ortada” dedi.

        Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, görüşlerini şöyle anlattı: “Türkiye’nin böyle bir operasyona fiilen katılmasını mümkün görmüyorum ama koalisyon içinde rol alacaktır. Türkiye ‘eğit-donat’tan sonra IŞİD’in düşmanı haline geldi. Musul düşerse, Irak’taki IŞİD varlığı azalacak ve bu güçler Suriye’ye geçecek. Türkiye için daha büyük tehdit haline gelecek. Seçim ortamında ülkeyi savaş noktasına getirirseniz, barış süreci de göz önüne alındığında, olumsuz sonuçları olabilir. İncirlik’ten uçmaya müsaade edebilir ama Türkiye’nin aktif tutum alacağını düşünmüyorum.”

        ‘OPERASYON YAPMAZ’

        Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk de “Türkiye’nin bir prensibi var. Türkiye’ye bir saldırı olmadığı takdirde, BMGK ve NATO kararı olmazsa, kendi toprakları dışına sınır ötesi operasyonu yapmaz. Bunu hiç yapmadı. Ama koalisyona lojistik destek sunabilir. Ankara’nın kararına bakmak gerek” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ