Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama gözyaşlarına boğuldu

        Başkanlık seçimine bir gün kala vefat eden anneannesinin ölümü üzerine kız kardeşi Maya Soetoro-Ng. ile ortak açıklama yapan Obama, "Anneannemizin kanserle mücadelenin ardından vefat ettiğini büyük bir üzüntü ile açıklıyoruz. Ailemizin temel taşıydı ve olağanüstü başarı, güç ve tevazunun kadınıydı'' dedi.

        Obama, açıklama yaptıktan sonra gözyaşlarına boğuldu.

        OBAMA'NIN BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI

        TÜRKİYE'YE GELENLER 'OBAMA' DİYOR

        ABD'den gelen ve Atatürk Havalimanı'nda düşüncelerini paylaşan vatandaşlar seçimin galibinin Obama olacağı yönünde görüş bildirdi. Los Angeles'ta yaşayan Can Tulgan, ABD'nin durumunun pek parlak olmadığı endişesini belirterek, ''Şu anda kim gelirse gelsin iki üç sene içinde hiçbir şeyin değişeceğine inanmıyorum. Benim tahminim şu an ki gidişe göre 'Obama gelir' diyorum. Gelirse, kanımca birkaç yıl sonra şu anki durumundan çok daha iyi olma durum var''dedi. Gurbetçi Nihal Bozkurt, Obama'nın yarışı önde götürmesine rağmen beyaz olmadığı için kendisine şans verilip verilmeyeceğini bilmediğini anlattı.

        Amerika'da üniversite hocalığı yapan Doç Dr. Aşkar Kaya da, Obama'nın daha yenilikçi, Mc Cain'in ise Bush politikasına sahip olduğunu hatırlatarak, üniversitelerdeki öğretimde kolaylık sağlamasının Obama'ya öncelik kazandırdığını ifade etti.

        MCCAIN'İN BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI

        ÇOK FARKLILAR

        Demokrat Barack Obama ile Cumhuriyetçi John McCain, gerek ABD’yi, gerekse dünyayı etkileyecek konularda neredeyse tamamen zıt görüşlere sahip. İki adayın önemli konulardaki fikirleri şöyle:

        -KÜRTAJ-

        McCain: Kürtaj hakkına karşı. Amerikan Yüksek Mahkemesinin, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 1973’te iptal ettiği kürtaj karşıtı yasaların tekrar gündeme getirilmesinden ve kürtaja kısıtlama getirilmesinden yana. Ancak yine de kürtajın yasaklanması için anayasal bir değişiklik peşinde değil. Obama: Kürtaj hakkından yana.

        -KÜBA-

        McCain: Özgür ve açık demokrasi yolunda ilerlediğine inanılması halinde, Küba’ya yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini söyledi. Obama: Küba’da ailesi bulunanların bu ülkeye gidiş-gelişlerine ve ABD’de yaşayan Kübalıların ardında bıraktıkları ailelerine para göndermelerine yönelik kısıtlamaların hafifletilmesini istiyor. Küba lideri Raul Castro ile masaya şartsız oturmaya hazır. Göze çarpacak şekilde demokratik değişiklik olması halinde ticari ambargonun da hafifletilmesinden yana.

        -ÖLÜM CEZASI-

        McCain: Ölüm cezasının genişletilmesinden ve temyiz hakkına sınır getirilmesinden yana.

        Obama: Halkın da cezasını adil bulacağı suçlar söz konusu olduğunda ölüm cezasının uygulanmasını savunuyor.

        -EĞİTİM-

        McCain: Okul seçimini (özel olsun olmasın) ailelerin yapmasından yana. Ayrıca evde eğitim izninin de tanınmasını istiyor. Devlet üniversiteleri için daha çok kaynak ayrılması taraftarı. Obama: Okul öncesi evrensel programların teşvik edilmesini, ancak zorunlu tutulmamasını istiyor. Eğitmen-rehber programlarının genişletilmesinden ve

        eğitmenlerin, standart test sonuçlarına bağlı kalmadan ödüllendirilmesinden yana.

        -ENERJİ-

        McCain: Açık denizde sondaj yapılması, 2030 yılına kadar 45 nükleer enerji reaktörü açılması gerektiği fikrini savunuyor. Arktik Ulusal Doğal Hayat Sığınağında sondaj yapılmasına karşı çıkıyor. Benzinde galon başına yaklaşık 20 kuruş olan vergiyi kaldırmayı planlıyor. Obama: Açık denizde sondajın sınırlı şekilde artırılması gerektiğini

        düşünüyor. Arktik’teki rezervlerin kullanılmasına karşı çıkıyor. Benzine uygulanan verginin kaldırılmasını istemiyor.

        -EŞCİNSEL EVLİLİKLERİ-

        McCain: Anayasada, eşcinsel evliliklerini yasaklayan bir düzenleme yapılmasına karşı. Aynı cinsiyetten olanlara herkes gibi sigorta ve benzeri yardımlardan faydalanmasından, evliliğe eyaletlerin karar vermesinden yana.

        Obama: McCain gibi Obama da eşcinsel evliliklerin yasaklanmasını öngören bir anayasa değişikliğine karşı. Sivil örgütleri destekliyor ve hemcinslerin evliliğine eyaletlerin karar vermesi gerektiği fikrini savunuyor.

        -KÜRESEL ISINMA-

        McCain: Cumhuriyetçi olmasına karşın Başkan George Bush ile farklı fikirleri paylaşıyor. Sera gazı salımını daha sıkı yakıt verimi standartlarıyla azaltmayı ve gaz salımını 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında düşürmeyi planlıyor.

        Obama: Enerji tedarikinde üretimi artırmak için 150 milyar dolar değerinde 10 yıllık bir programı bulunuyor. Sera gazı salımını 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltmayı amaçlıyor.

        -SİLAH KONTROLÜ-

        McCain: Saldırı amacıyla kullanılan silahlara yasak getirilmesi fikrine karşı. Ancak kontrolün gerekliliğini savunuyor.

        Obama: Tüm yarı otomatik silah tiplerinin yasaklanması ve ateşli silahlar konusunda daha sıkı kısıtlamalar getirilmesini savunuyor.

        -SAĞLIK HİZMETLERİ-

        McCain: Sağlık sigortasını daha ödenebilir hale getirmek için bireye 2500, aileye 5000 dolarlık geri ödemeli kredi imkanı tanınmasını istiyor. Obama: Çocukları zorunlu sigorta kapsamına dahil etmeyi vaat ediyor. Yetişkinler için ise bunu zorunlu tutmuyor. Herkesi sigorta kapsamına sokmak için çalışanların sigorta masraflarına ortak olmasını, hem özel, hem de kamu çalışanların bu programa dahil edilmesini amaçlıyor.

        -İSKAN-

        McCain: Hacizle karşı karşıya kalan ev sahiplerine, işlemlerini yasal yollardan yaptırmış olmaları halinde yardım etme niyetinde. Obama: Zor duruma düşen ev sahipleri için yıllık yüzde 10 olan tutsat faizlerinde vergiyi kredilendirme, alıcıların ödeme koşullarında kıyas yapabilmeleri için puanlama sistemi, tutsat dolandırıcılığından vurgun yiyenler için fon, tutsat dolandırıcıları için yeni cezalar ve iskan sorunu yaşayan eyalet ve bölge yönetimlerine yardım amaçlıyor.

        -GÖÇ-

        McCain: ABD’de yasa dışı yollardan kalanlara, İngilizce öğrenmeleri, geçmişlerinin temiz olması, ceza ödemeleri ve vergileri karşılayabilmeleri halinde yasal ikamet izni verilmesine yönelik 2006 yılındaki önergeye destek verdi. İlk olarak sınır kontrolünü sağlayacağını belirtiyor. Obama: 2006 yılındaki önergeye Obama da destek verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ