Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa yeni dönemde özgürlük-güvenlik dengesini kurabilecek mi?

        Öznur KARSLI-Kurthan DEMİR/GAZETE HABERTÜRK

        11 Eylül saldırılarının ardından güvenlik önlemlerini zirveye çıkaran ABD gibi Fransa da aynı yönteme mi başvuracak? Sert güvenlik önlemleri, küresel terörü engeller mi? Yoksa en çok özgürlükleri ve Avrupa’nın kapısına dayanan göçmenleri mi etkiler?

        Uzmanlar, özgürlükler konusunda ayrılsa da mültecileri daha zor günlerin beklediği konusunda hemfikir...

        'ÖZGÜRLÜKLERE KOLAY KOLAY DOKUNULMAZ'

        Prof.Dr. Yaşar GÜRBÜZ:

        Fransa'nın alacağı sert önlemleri ülke içinde olacak. Küresel terörü bitirmek için değil. Tabii önlemler mültecilerin Fransa’ya girişini zorlaştıracaktır. Terör olayları arttıkça mültecilere korku ve panikle bakacaklar. Her türlü yabancı düşmanlığına dönüşüyor. Bundan sonraki süreçte Fransa’da milliyetçi akımlar daha da güçlenecek. Vize almak, Fransa’ya gitmek kolay olmayacaktır. Fransa dünyadaki tek özgürlükler ülkesidir, devlet insan haklarıyla oynayamaz. Yaparsa kıyamet kopar. Yabancılara yönelik kısıtlamalar yapabilir ancak Fransız vatandaşına yapamaz.

        'AŞIRI SAĞ HAREKETİ GÜÇLENDİRECEK'

        Prof. Dr. Çağrı ERMAN:

        Charlie Hebdo saldırısından sonra Fransa’da güvenlik tedbirleri tartışılıyordu.

        Özellikle mülteci akımının başlamasıyla birlikte, “Özgürlük-güvenlik dengesi nasıl sağlanacak?” diye kafa yoruluyordu.

        Güvenlikçi politikalar, mültecileri olumsuz etkileyecekken, ülkede aşırı sağ hareketin de yükselmesine neden olacaktır. Fransa’da sosyalist hükümet çok kültürlülüğü, özgürlükçülüğü savunuyor. Dolayısıyla bu tedbirler söylemlerinin tersi olacak. Bu durum da sağ partilerin işine yarayacak.

        'İNSAN HAKLARINI KISITLAYACAK'

        Prof. Dr. Hasan KÖNI:

        Batılı ülkeler Ortadoğu’daki bu savaşın hem üretici hemde yaratıcısı. Batı’nın emriyle Suudi Arabistan üzerinden cihatçılara para ve destek gidiyor.

        Silah satışları çok kârlı devam ediyor. Bütün bunlar sona erdirilmedikçe sertleştirilen güvenlik önlemleri, istihbarat dinlemeleri, ceza artırmaları ile terör önlenemez.

        Mülteci sorunu da çözülemez. Batı, insan hakları nutukları atıyor. Güvenlikçi tedbirler aldıkça kendi söyledikleri insan haklarını ve özgürlükleri kısıtlayacaklar. Güvenlik nereye kadar sürecek?

        'MÜLTECİLER İÇİN ÇOK DAHA ZOR OLACAK'

        Doğu ERBİL:

        Mültecilerin sorununu bir mülteciler açısından bir de onları kabul eden ülkeler açısından değerlendirmek lazım. Bundan sonraki süreç çok daha zor olacak.

        Daha ince eleyip sık dokuyacaklar ve daha az insan alacaklar. Durum kötüleşiyor; öncelikle kapılar, sonra da gönüller kapanıyor.

        Terörizmin karşısında toplumlar ve yönetimler kendini korumak için aşırılıklara başvurup bazı özgürlükleri kısıtlayabiliyorlar.

        Fakat bunların hepsini geçici olarak yapıyorlar,zaten kalıcı olsa bu önlem değil faşizm olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ