Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 10 soruda İklim Zirvesi

        Ece ÇELİK / HABERTURK.COM

        ececelik@haberturk.com

        İklim konferansı nedir?

        Bugün dünyanın gözü Paris'te. 21. İklim Değişikliği Konferansı (21. Conference of Parties – COP21) sabah saatlerinde Paris'te başladı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı konuşmada konferansın "gezegenin geleceği” üzerine gerçekletiğini söyledi.

        Konferansta yeni ve küresel bir anlaşma yapmak için çaba sarfedilecek. 6 yıl önce Kopenhag'da bu amaçla düzenlenen konferans başarıya ulaşamamış, ortak bir zeminde anlaşma yapılamamıştı.

        Kaç ülke katılıyor?

        Konferansa ABD, Rusya ve Çin devlet başkanları da dahil olmak üzere 150'den fazla ülkenin lideri katılıyor.

        Neden toplanıyorlar?

        Dünyada kömür, petrol, doğal gaz tüketimini ile oluşan karbondiyoksit, toplam gaz içerisinde dörtte üç paya sahip. Bu sebeple sera gaz salımını azaltmak için CO2 salımını azaltmak gerekiyor. 18. yüzyılın ortalarında başlayan Endüstri devriminden bu yana dünyada insanların ürettiği CO2 salımı artışı hızlanıyor. Peki bu ne demek? Bu artış dünyanın 18. yüzyıldan beri 0.7 derece ısınmasına sebep oldu. Zirvenin amacı da endüstri devrimi dönemiyle karşılaştırıldığında sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak. Yani toplantı küresel ısınmayı kontrol altına almak istiyor.

        Neden şimdi?

        Sera gazı ile ilgili yapılan anlaşmalar ve taahhütler 2020 yılında sona erecek. Dünya liderlerinin Paris’te konu ile ilgili en azından 10 yıllık anlaşmalar üretmeleri bekleniyor.

        Dünyanın en çok CO2 salan ülkeleri hangileri?

        Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, dünyanın en çok CO2 salan ekonomileri. Kişi başına CO2 oranlarında Katar dünyada en yüksek salıma sahip.

        Türkiye'de CO2 salımı durumu ne?

        TUİK verileri Türkiye'nin 2013 yılında toplam 459 milyon ton sera gazı salımı yaptığını ortaya koyuyor.

        “Kesin katkılar için ulusal niyet beyanı” nedir?

        Konferansa katılan ülkeler Paris'e gelmeden önce “kesin katkılar için ulusal niyet beyanı” sundu. Bu beyanda her ülke belli vaatlerde bulundu. Eğer bu sözler tutulursa küresel ısınma bu yüzyılın sonunda kontol altına alınabilecek. Eğer bu sözler tutulmazsa ve şu andaki gidişat sürerse yüzyılın sonunda küresel ısınma seviyesi 4 dereceye yaklaşacak.

        Dünyanın karbondan arınması mümkün mü?

        Dünyanın akışını değiştirecek büyük bir gelişme olmazsa uzmanlar, dünyanın 2100’e kadar karbondan arınmasını imkansıza yakın olarak görüyor.

        Neden gözler Erdoğan ve Putin'de?

        24 Kasım'da Türkiye'nin hava ihlali yapan bir Rus uçağını düşürmesinden sonra Rusya ve Türkiye arasında artan gerilimin ardından iki ülke ilk kez yönetici düzeyinde karşılaşacak. Putin ve Erdoğan'ın görüşüp görüşmeyeceği iki ülkenin ilişkileri açısından kritik öneme sahip.

        Görüşecekler mi?

        Kremlin'den yapılan açıklama görüşmenin gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. Erdoğan ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Talepte bulunduk Rus tarafından yanıt bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ