Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer İran ve İsviçre yol haritasında anlaştı

        İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile İsviçre Konfederasyon Başkanı Johann Schneider-Ammann, ikili ilişkileri derinleştirilmesine yönelik bir yol haritası üzerinde uzlaştı.

        Hasan Ruhani, ülkesini ziyaret eden Schneider-Ammann'ı, başkent Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.

        Schneider-Ammann, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "İkili ilişkilerin derinleştirilmesi için bir yol haritası üzerinde uzlaştık. Bu, gelecekteki işbirliğinin çerçevesini oluşturuyor ve İsviçre ve İran arasında düzenli siyasi temaslar yapılmasını öngörüyor" ifadesini kullandı.

        İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Ruhani de düzenlenen basın toplantısında, görüşmede ekonomik konular başta olmak üzere, teknoloji, tarım, ulaştırma ve teröre karşı işbirliği gibi birçok meselenin gündeme geldiğini belirterek,

        "İsviçre bankalarının İran Merkez Bankası ve diğer İran bankalarıyla ilişkilerini artırması ve sigortacılık konusunda görüşmeler yaptık" dedi.Ruhani, iki ülke arasında turizm işbirliğini geliştirme kararı aldıklarını ve bilim ve teknoloji alanında işbirliği için 6 mutabakat zaptı imzalandığını ifade etti.Ruhani, iki ülkenin Suriyeli ve Yemenli mülteciler konusunda da işbirliği yapması gerektiğini ifade ederek, "İran ve İsviçre, ateşkes arefesindeki Suriye konusunda daha fazla işbirliği yapabilir. İkili ve bölgesel ilişkilerimizde görüşlerimiz birbirimize yakın. İki ülke ilişkileri geliştirme konusunda kararlı. Umuyorum bu ziyaret iki ülkenin ilişkilerini geliştirmesinin başlangıcı olur" şeklinde konuştu.

        Tahran'ı ziyaret eden ilk Konfederasyon Başkanı olduğu için duyduğu memnuniyeti dile getiren Schneider-Ammann ise ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda istekli olduklarını belirterek, "Biz beraberimizde 40 kişilik bir heyetle geldik ancak sizi bunun 10 katı, yani 400 kişilik heyetle İsviçre'ye davet ediyoruz" dedi.

        İran'a Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) katılana kadar aktif destek verecekleri taahhüdünde bulunan Schneider-Ammann, "Ekonomik ilişkilerin iyileştirilmesi doğrultusunda yakın zamanda Tahran ve Cenevre arasında doğrudan uçak seferlerine de başlamamızı umuyorum" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ