Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Fransa'daki Calais kampının yıkımında korkunç görüntüler

        Fransa'da polis, Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'de bulunan göçmen kampının tahliyesine devam ediyor.

        Perşembe günü Lille Mahkemesi'nin kampın boşaltılmasına yeşil ışık yakan kararından sonra Fransız polisi dün sabah kampın güneyinin boşaltılmasına başlamıştı. 100'den fazla polisin katılımı ve çevik kuvvet ekiplerinin desteğiyle gerçekleştirilen yıkım işlemleri öğleden sonra ise kontrolden çıktı. Göçmenlerin kaldığı kulübelerin ateşe verilmesiyle başlayan olaylarda Pas-de-Calais Valiliği, 150 sığınmacının polise taşla saldırdığını duyurdu. Polisin de göz yaşartıcı gaz kullanarak göçmenleri dağıtığı belirtildi. Olaylarda 20'den fazla kulübenin de ateşe verildiği kaydedildi. Valilik dün gece ise herhangi bir olayın yaşanmadığını aktardı.

        Bu sabah olaysız başlayan yıkım işlemleri sırasında ise yetkililer göçmenleri Fransa genelinde bulunan 102 sığınmacı kampından birine gitmeleri için ikna etmeye çalışıyor. Dün kampta bulunan 43 kişinin Fransa'nın güneyindeki Bordeaux ve Montpellier'deki sığınmacı kamplarına gönderildiği belirtildi.

        Göçmen dernekleri, Lille Mahkemesi'nin kararını Cuma günü Danıştay'a taşımıştı. Ancak Fransız polisi, Danıştay'a 10 dernek tarafından yapılan başvurunun sonucunu beklemeden Pazartesi sabahı kampın boşaltılması için harekete geçti. Göçmen dernekleri ise kampta yaşayanlara kalacak bir yer gösterilmeden tahliyenin başladığına dikkat çekiyor. Fransız yetkililer de daha önce yaptıkları açıklamada mahkemenin boşaltma kararının hemen uygulanmayacağını, kampta yaşayanların Fransa'daki diğer sığınmacı kamplarına geçmeye ikna olmalarının bekleneceğini söylemişti.

        Calais'de 'vahşi orman' olarak adlandırılan ve yaklaşık 3 bin kişinin kaldığı kampta Suriye, Irak, Afganistan ve Eritre'den gelip İngiltere'ye geçmek isteyen göçmenler bulunuyor. Kampın boşaltılması daha önce de gündeme gelmiş, ancak göçmen derneklerinin itirazları sonrası tahliye işlemleri ertelenmişti.

        BBC TÜRKÇE

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ