Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere nükleer atık karşılığında uranyum alacak

        İngiltere, ABD'ye göndereceği nükleer atık karşılığında kanser tedavisi için kullanılabilecek zenginleştirilmiş uranyum alacak.

        Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için Washington'a gidecek İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ülkesinden ABD'ye nükleer atıkların taşınacağını, bunun karşılığında da ABD'nin kanser tedavisinde kullanılabilen farklı türde bir uranyumu Avrupa'ya göndereceğini açıklaması bekleniyor. Cameron'ın zirvede yapacağı konuşmada dünya liderlerine, ABD'den yaklaşık 700 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyumun İskoçya'ya getirileceğini söylemesi öngörülüyor.

        İngiliz basınına konuşan bir hükümet yetkilisi, anlaşmanın "kazan-kazan" anlaşması olduğunu belirtti.

        Ancak anlaşmaya bazı çevreci gruplar karşı çıkıyor. İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan İskoçya Dünyanın Dostları grubunun direktörü Richard Dixon, "Nükleer atık, üretildiği yerde imha edilmeye çalışılmalı, başka bir yere taşıma riski alınmamalı. Bu taşıma sırasındaki olası bir kazanın sonuçları korkunç olur." ifadelerini kullandı.

        Washington'daki zirvede ayrıca Cameron'ın, ülkesi ve ABD'nin nükleer santrallere ve nükleer atık merkezlerine yönelik siber saldırıları önleme kapasitesinin ölçüleceği bir tatbikat yapılacağını duyurması bekleniyor.

        Cameron'ın, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Japonya, Güney Kore ve Arjantin gibi ülkelere nükleer santrallerini korumaları için yardım edilebileceğini söylemesi ayrıca, dünyadaki nükleer güvenlik için 10 milyon sterlinlik bütçe sözü vermesi öngörülüyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ