Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Bulgaristan Cumhurbaşkanı soydaşlara kısıtlama getiren seçim yasasını veto etti

        İSMAİL KORKMAZ / HABERTÜRK

        Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov koalisyon ortağı aşırı sağcı Yurtsever Cephe’nin desteği ile parlamentodan geçirdiği ve soydaşların oy kullanma hakkını budayan kanun tasarısı Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev tarafından veto edildi. Türkiye’de yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 200 bine çifte vatandaşımızın iradesine set çeken kanun tasarısını meclise iade eden Plevneliev’e göre Bulgaristan vatandaşları oy kullanarak vatanlarındaki siyasi iradeyi belirleyebilme hakkına sahip olmalı ve her yerde özgürce bu kararlarını hayata geçirebilmeli. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in bakış açısına göre, Bulgar Devletinin görevi dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmış vaziyette yaşayan tüm vatandaşların seçme haklarını engellemeden ve kısıtlamadan yerine getirmesini sağlamak olmalı, hatta motive etmeli.

        Geçtiğimiz ay Başbakan Boyko Borisov’un liderliğini yaptığı koalisyonun milletvekilleri tarafından alınan kararla seçim kanunu değiştirilmiş ve Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerde yaşayan Bulgaristan vatandaşları için sandık kısıtlaması getirilmişti. Bu değişiklikle, Türkiye’de yaşayan Bulgaristan göçmeni çifte vatandaşların genel seçimlerde oy kullanma hakları kısıtlanıyordu.Bu kanunla yurt dışında yaşayan Bulgar vatandaşlarının oy kullanması için kurulacak seçim sandıkları sadece Bulgaristan’ın diplomatik misyonlarında açılabilecekti. Türkiye’nin birçok bölgesinde yaşayan ve sayıları oldukça fazla olan soydaşların iradelerinin sandığa yansımaması anlamına gelen bu kanun tasarısı Bulgaristan asıllı Türkleri temsil eden çeşitli STK’ların tepkisine neden olmuştu.

        Tepkiler sadece Türkiye ile sınırlı kalmamış Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu Kamu Konseyi de yayınladığı deklarasyon ile yeni düzenlemeler kısıtlama getiren seçim kanununa tepki göstermişti. Kamu Konseyi Başkanı Rumyana Deçeva’nın imzası ile yayımlanan deklarasyonda, “Bizim oyumuzla milletvekili seçilen kişiler, seçmenlerin sivil ve siyasi haklarını açıkça göz ardı etmeye cüret ederek, küstahça ayrımcılık yapan kanun metinleri kabul ediyorlar” denmişti. Önceki seçim yasasında yurtdışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının bulundukları her bölgede 100 imza ile talep etmeleri halinde yaşadıkları yerleşim yerlerinde seçim sandığı kurulabiliyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ