Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Avusturya seçimlerinde aşırı sağcı aday kıl payı kaybetti

        GAZETE HABERTÜRK

        Avusturya’da aşrı sağcı Özgürlükler Partisi adayı Norbert Hofer’in Cumhurbaşkanlığı seçimini pasta yoluyla kullanılan oylarla kılpayı kaybetmesi, dikkatleri Avrupa’da aşırı sağcı ve hatta ırkçı partilerin tırmanışına çevirdi. Sığınmacı krizi, ekonomik sorunlar ve Avrupa Birliği projesinde yaşanan hayal kırıkları, Avrupa’da aşırı sağcı eğilimlerin güçlenmesine neden oluyor.

        İşte ülkelerde son siyasi durum:

        AVUSTURYA

        Cumhurbaşkanlığı seçimini az farkla kaybeden Özgürlükler Partisi’nin yanı sıra aşırı sağcı “Önce Avusturya” partisi 183 sandalyeli mecliste 40 sandalye sahibi.

        POLONYA

        Aşırı sağcı “Hukuk ve Adalet” partisi 2015’te oyların yüzde 39’unu alarak iktidar oldu.

        MACARİSTAN

        Sığınmacı krizinde ırkçı açıklamalarıyla dikkat çeken Viktor Orban’ın Fidesz partisi üst üste 2 seçim kazanarak iktidarını korudu. Sığınmacı karşıtı Jobbik partisi de son seçimde yüzde 20 oy aldı.

        YUNANİSTAN

        Irkçı Altın Şafak Partisi önceki seçimlerde meclisten atılmasına rağmen geçen yıl eylül ayındaki seçimde yeniden 18 sandalye kazanmayı başardı.

        FRANSA

        Başkanı Marine Le Pen’in daha ılımlı söylemine rağmen Ulusal Cephe, ırkçı, antisemitist ve ırçı köklerinden fazla uzaklaşmadı. Aralık ayındaki bölgesel seçimlerde oyların yüzde 27’sini alıp ikinci parti oldular.

        ALMANYA

        Sığınmacı ve Müslüman karşıtı AfD mart ayındaki eyalet seçimlerinde bazı eyaletlerde oyların yüzde 25’ini aldı. Bir sonraki seçimlerde federal parlamentoya girmesine kesin gözle bakılıyor.

        İSVEÇ

        Aşırı sağcı İsveç Demokratları Partisi, 2014’teki genel seçimlerde oyların yüzde 14’ünü aldı ve 349 sandalyeli parlamentoda 49 sandalye elde etti. Ancak Sosyal Demokratlar ile Yeşiller’in azınlık koalisyonuna dışarıdan destek vererek etkili bir konuma yükseldiler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ