İsrail'in Doğu Kudüs dahil olmak üzere işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) oylanması ertelendi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, karar tasarısını çarşamba günü BMGK'ya taşıyan Mısır, bugün de tasarının istişare edilmesi için oylamanın ertelenmesi talebinde bulundu.
Taslak metinde İsrail'den işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurması isteniyordu.
Güvenlik Konseyine dün sunulan taslak metinde "İsrail'in, yerleşim birimlerinin hiçbir yasal geçerlilik taşımadığı, uluslararası hukuku alenen ihlal ettiği, iki devletli çözüme ve adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılmasının önünde büyük bir engel teşkil ettiği" belirtilmişti.
TRUMP'TAN VETO ÇAĞRISI
ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump ise BMGK'daki karar tasarısının veto edilmesi çağrısında bulundu.
Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada " BMGK'daki İsrail ile ilgili karar veto edilmeli. İsrail ve Filistin arasındaki barış BM'nin koyduğu şartlarla değil taraflar arasında doğrudan müzakereler yoluyla gelecektir. Bu, (karar) müzakerelerde İsrail'in elini zayıflatır ve hiç adil değil." ifadesini kullandı.
ABD, şimdiye kadar BMGK'da İsrail'e yönelik eleştirilerin karşısında durdu. 2011 yılında da ABD, BMGK'da İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto etmişti.
ABD, BMGK'yı İsrail'e karşı kalkan olarak kullansa da Obama yönetimi İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini eleştirdi. Bu nedenle BMGK'da oylamanın ilerleyen günlerde yapılması durumunda ABD'nin, Başkan Barack Obama'nın görev süresinin sonuna doğru nasıl bir adım atacağı merak ediliyor.
BM Güvenlik Konseyi o süreyi uzattı
BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye sınır ötesi yardım gönderilmesine izin veren kararın süresini bir yıl süreyle uzattı
BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de insani yardıma muhtaç kişilere rejimin rızası olmaksızın sınır ötesi yardım ulaştırılmasına izin veren kararın süresini oy birliğiyle 10 Ocak 2018'e kadar uzattı.
BMGK, ilk kez 2014'te kabul edilen (2165 sayılı) ve başta Türkiye olmak üzere Suriye'ye komşu ülke sınırlarından bu ülkeye insani yardım ulaştırılmasına izin veren kararın süresini görüştü.
Konsey, oy birliğiyle kabul ettiği kararla sınır ötesi insani yardım ulaştırılmasına onay veren kararın süresini 10 Ocak 2018'e kadar uzattı.
İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından Konsey'e sunulan metinde, ülkedeki insani durumun kötüleşmeye ve yardım ihtiyacının artmaya devam ettiği vurgulanarak Suriye rejiminden BM ve ilgili kuruluşlarının yardım konvoylarının tüm bölgelere girişine izin vermesi istendi.
Suriye'ye yardım ulaştırılmasını isteyen daha önceki BMGK kararlarının gereğince uygulanmadığı ve rejimin çalışmaları geciktirdiği vurgulanan metinde, ülke genelinde insan hakları ihlalleri ve sivillere yönelik suçlar hatırlatılarak bu eylemlerin insanlığa karşı suç ve savaş suçu olabileceği ifade edildi.
Kararda, soruna siyasi çözüm bulunamaması halinde insani durumun daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulunuldu.
SURİYE REJİMİNE YAPTIRIM UYGULANMASI
Öte yandan İngiltere ve Fransa, Suriye'de kimyasal silah kullananların cezalandırılmasını isteyen karar tasarısı hazırladı.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, gazetecilere yaptığı açıklamada, BM misyonunun Suriye'de kimyasal silah kullananları tespit ettiğini hatırlattı.
Fransa ile birlikte sorumluların cezalandırılması amacıyla BMGK karar tasarısı hazırladıklarını anlatan Rycroft, tasarıyı Konsey üyeleriyle paylaşacaklarını ve yeni yıldan önce tasarının oylanmasını umut ettiklerini söyledi.
Söz konusu tasarıda kimyasal silah hazırlanması ve kullanılmasında dahli olan rejim komutanları ve bazı kuruluşlara yaptırım uygulanması isteniyor.
Daha önce Suriye'deki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesi tasarısını veto eden Rusya'nın, oylamaya sunulması halinde bu tasarıyı da veto edebileceği belirtiliyor.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile BM'nin ortak misyonu, Suriye rejimi ile DEAŞ'ın kimyasal silah kullandığını tespit etmiş, Rusya ise söz konusu raporu yeterli görmemişti.
Trump Netanyahu'ya destek çıktı
İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Obama'ya BMGK'nın karar tasarısını veto etme çağrısının ardından Trump da tasarının veto edilmesi gerektiğini savundu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama’ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda (BMGK) oylanacak Yahudi yerleşim birimleri faaliyetlerinin durdurulması karar tasarısını veto etme çağrısında bulundu.
AA'nın haberine göre Netanyahu’nun yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, BMGK’da İsrail aleyhine oylamaya sunulacak olan karar tasarısını veto etmelidir." ifadelerine yer verildi.
ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump da yayınladığı açıklamada, tasarının veto edilmesi gerektiğini savundu.
Trump, Twitter paylaşımında, "BMGK'da İsrail'i içeren karar tasarısı veto edilmelidir" dedi.
BUGÜN OYLANACAK
İspanya’nın dönem başkanlığını yürüttüğü BMGK'da bugün, İsrail’in başta işgal altındaki Doğu Kudüs’te olmak üzere Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimi inşa etme faaliyetlerinin durdurulmasını öngören karar tasarısı oylanacak.
Karar tasarısına göre ayrıca, İsrail’in 1967 sınırları üzerinde inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri illegal sayılacak.
Karar tasarısının onaylanması durumunda İsrail’den başta Doğu Kudüs’te olmak üzere Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimlerini “hemen” durdurması ve hukuki yükümlülüklerine bağlı kalması talep edilecek.
Karar tasarısının onaylanması için BMGK’nın daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin tarafından veto edilmemesi ve geçici en az 9 üyenin onayını alması gerekiyor.
İsrail’in Yahudi yerleşim birimleri, Nisan 2014’te Filistin-İsrail barış görüşmelerinin durdurulmasına sebep olan en temel faktörü olarak biliniyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.