Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye görevden alındı!

        Güney Kore'de yolsuzluk skandalı sebebiyle Aralık ayında yetkileri askıya alınan Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Anayasa Mahkemesi tarafından resmen azledildi.

        Güney Kore Anayasa Mahkemesi'nde süren Park Geun-hye'nin azil davasında nihai karar çıktı. Bugün toplam sekiz yargıçla toplanan mahkeme oybirliğiyle, 1980'li yılların sonunda demokrasiye geçen ülkede ilk kez bir cumhurbaşkanını azletti. Park, yakın arkadaşı Choi Soon-sil'in yönettiği vakıf aracılığıyla bağış toplamak ve siyasi menfaat temin etmekle suçlanıyordu.

        Park hakkında soruşturma izni veren Parlamento, cumhurbaşkanlığı yetkilerini 9 Aralık'ta geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devretmişti. Mahkeme'nin azil davasını o tarihten itibaren 180 gün içinde karara bağlaması gerekiyordu. Anayasa uyarınca, azli takiben 60 gün içinde seçime gidilecek. (DHA)

        REKLAM

        PROTESTOLARDA İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Öte yandan kararın açıklanmasının ardından sokağa çıkan Park taraftarları polisle çatıştı. Çatışmalarda çok sayıda protestocunun yaralandığı, iki protestocunun ise hayatını kaybettiği belirtildi.

        Park Geun-hye adına açıklama yapan sözcüsü, Park'ın 'şimdilik' cumhurbaşkanlığı konutunu terk etmeyeceğini ve herhangi bir açıklama yapmayacağını belirtti.

        Başbakan ve Cumhurbaşkanı VekiliHwang Kyo-ahn, kabineyi acil toplantıya çağırırken, sükunet çağrısı yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ