Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: IKBY referandumuna karşıyız ve bu fikrimiz değişmedi

        Dışişleri Bakanlığı SözcüsüHüseyinMüftüoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) basınında yer alan, referandum konusundaki Türkiye'nin tutumunu çarpıtan haberler hakkındaki bir soruya cevap verdi.

        IKBY'dekibazı haber sitelerinde, Dışişleri BakanıMevlütÇavuşoğlu'nun "belli şartların yerine getirilmesi halinde Türkiye'nin IKBY'nin bağımsızlığını kabul edeceğini" söylediğine dair tamamen "asılsız ve mesnetsiz" iddialara yer verildiğinin görüldüğünü belirten Müftüoğlu, şunları kaydetti:

        "Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasının dış politikamızın vazgeçilmez ilkelerinden biri olduğu veIKBY'nin bağımsızlık referandumu düzenleme kararına karşı olduğumuz her platformda ve her seviyede tereddüde mahal bırakmayacak şekilde dile getirilmiştir. Bu tutumumuzda herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır."

        REKLAM

        ABD: KAYGILIYIZ

        ABD'ninBM Daimi TemsilcisiNikkiHaley, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafındaneylül ayında yapılması planlananbağımsızlık referandumu yüzündenIrak'ın öncelikli hedeflerininbaşka yöne çevrilebileceğindenkaygılı olduklarını kaydetti.

        Haley, BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi JanKubisile görüşmesinin ardından yaptığıaçıklamada,Kubis'leIrak'ta Musul'unterör örgütüDEAŞ'tankurtarılmasından sonraki durumu ve yerlerinden edilen halkın evlerine dönmesini hakkında konuştuklarını belirtenHaley,Iraklı Kürtlerin meşru isteklerine saygı duyduğunun altını çizdi.

        Haley, "Her türlü bağımsızlık referandumu, Irak için öncelikli olan IŞİD ile mücadele ve ülkenin tüm Iraklılar için istikrarlı hale getirilmesi hedeflerinden dikkatlerin dağılmasına neden olur. Bundan kaygılıyız" ifadelerini kullandı.

        IKBY Başkanı Mesut Barzani, IKBY parlamentosunda yer alan siyasi parti temsilcileriyle 7 Haziran'da Erbil'de yaptığı toplantıda 'bağımsızlık referandumu' için 25 Eylül tarihinin belirlendiği açıklamıştı. Statüsü tartışmalı Kerkük'ün de referanduma dahil edileceği kaydedilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ