Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kosova Başbakanı’na organ mafyası suçlaması

        Avrupa Konseyi müfettişleri tarafından iki sene süren soruşturma sonucunda hazırlanan raporu İngiliz The Guardian Gazetesi ele geçirdi. Raporda müfettişler, Kosova Başbakanı Haşim Taçi’yi uyuşturucu tüccarı, silah kaçakçısı ve organ mafyası olarak bilinen bir grubun başında olmakla suçluyor. Söz konusu Arnavut çetenin çalışma sahası ise Doğu Avrupa olarak belirtiliyor. FBI ve diğer istihbarat birimlerinden de söz edilen raporda Taçi’nin bölgedeki eroin ticareti üzerinde şiddetle kontrolü ele geçirdiği belirtiliyor. Taçi’ye bağlı bazı kişilerin Arnavutluk sınırında savaş sonrasında adam kaçırma faaliyetlerine de giriştiği, böbrekleri için kaçırılarak öldürülen Sırpların organlarının organ mafyasınca satıldığı vurgulanıyor.

        2008’de yaşanan bir organ kaçakçılığı olayıyla ilgili dava da dün Priştina mahkemesinde açıldı. Davada organların Medicus isimli bir klinikteki kurbanlardan alındığı, Kosova Kurtuluş Ordusu’nun da bu işin içinde olduğu iddia ediliyor. Soruşturmayı yürüten Dicky Marty, raporunu Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden diplomatlara yarın Paris’te yapılacak toplantıda sunacak. 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova’da geçtiğimiz hafta ilk seçimler yapılmış, Taçi seçimden zaferle çıkmıştı. Hükümeti kurması beklenen Taçi’ye böyle bir dönemde yapılan suçlamanın zamanlaması dikkat çekiyor.

        Yusuf Sönmez de Kosova bağlantılı

        Yasadışı organ nakli yapmak suçundan hakkında onanmış 10 yıl hapis cezası bulunan ve Litvanya’da saklandığı tahmin edilen ‘Türk Frankenstein’ lakaplı Dr. Yusuf Sönmez’in de Kosova merkezli uluslararası bir organ çetesiyle bağlantılı olduğu öne sürülüyor.

        KOSOVA HÜKÜMETİ, ''THE GUARDIAN''DA YAYIMLANAN HABERLE İLGİLİ YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK

        Kosova Hükümeti, ''The Guardian'' gazetesinde yayımlanan Avrupa Konseyinin raporunda, Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin ''uyuşturucu ve organ ticaretinin babası'' olarak gösterildiği haberine ilişkin yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor.

        Arnavutluk medyasında, Avrupa Konseyi raporunda Haşim Taçi'nin adının uyuşturucu, silah ve organ kaçakçılarının adları arasında yer aldığına dikkat çekiliyor. Raporu kaynak alan haberde, Haşim Taçi'nin Güneydoğu Avrupa'da silah, uyuşturucu ve organ ticareti yapan güçlü Arnavut mafyasının başında bulunduğu iddialarının yer aldığı bildiriliyor.

        FBI'ı kaynak olarak gösteren Dick Marty'nin iki yıllık araştırmanın sonunda hazırladığı raporda, son on yılda Haşim Taçi'nin uyuşturucu ticaretinde güçlü bir etkiye sahip olduğu iddia ediliyor.

        Öte yandan, Başbakan Haşim Taçi ve kendisine yakın bazı kişilerin, Sırpların organlarının ticaretini yapmakla suçlandığı da belirtiliyor.

        Haberde, Dick Marty'nin raporunu bugün Avrupa Konseyi diplomatlarına sunmasının beklendiği de bildiriliyor.

        HÜKÜMET İDDİLARI REDDEDİYOR

        Kosova Hükümeti, Başbakan Haşim Taçi'yi ve eski Kosova Kurtuluş Ordusu(UÇK) komutanlarını uyuşturucu ve organ ticaretiyle suçlayan Avrupa Konseyi Raportörü Dick Marty'nin iddialarını reddediyor.

        Aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi üyesi Marty'nin, UÇK ve liderlerinin savaşına leke sürmek amacıyla 12 yıldır bu tür raporlar hazırladığı ifade edilerek, seçimleri kazanan Taçi'nin engellenmek istendiği kaydediliyor.

        Raporla ilgili yasal yollara başvurulacağı da belirtiliyor.

        GAZETE HABERTÜRK - AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ