Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İspanya'da yeni meclis görevine başladı

        01.04.2008 - İspanya'da 9 martta yapılan seçimlerle kurulan 350 sandalyeli yeni meclis bugün göreve başladı.

        Demokrasiye geçişten sonra 9 yasama döneminin bugün yapıldığı mecliste başkan olarak, seçimleri kazanan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) adayı, eski Savunma Bakanı Jose Bono seçildi. İlk kez meclis başkanının seçimi ikinci tura kaldı.

        Bu arada seçimlerden galip çıkmasına rağmen 169 milletvekili ile mutlak çoğunluğu elde edemeyen PSOE, tek başına iktidarda kalsa da dışarıdan destek alacak.

        8 nisana kadar hükümeti kuracak olan PSOE, meclisteki 3. büyük parti olan Katalonya'da faaliyet gösteren 10 milletvekiline sahip Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CİU) veya 4. büyük parti olan Bask bölgesinde faaliyet gösteren 6 milletvekili bulunan Bask Milliyetçi Partisi'nin (PNV) desteğini almak için müzakere ediyor.

        CİU'nun tek başına desteği PSOE için yeterli olurken, destek vermesi için PNV ile yapılacak olası bir anlaşmaya 2 milletvekili olan Galisya Milliyetçi Bloku'nun da (BNG) girmesi öngörülüyor.

        Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun 8 nisanda açıklaması öngörülen 16 bakandan en azından 6'sının geçmiş hükümetteki bakanlar olacağı belirtildi. Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez de la Vega, Ekonomi Bakanı Pedro Solbes ve İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba'nın görevlerine devam edeceği ifade edildi.

        Normal şartlarda gelecek 4 yıl ülkeyi yönetecek olan Zapatero'nun önceliğinin ekonomik sorunlar olması bekleniyor. Ekonomi Bakanı Pedro Solbes, seçim vaadi olan gelir vergisi mükelleflerine 400 Avro geri ödeme yapılması kararının ilk Bakanlar Kurulu'nda çıkacağını söyledi. 154 milletvekili ile ana muhalefette yer alan sağ görüşlü Halk Partisi ise şimdiden sert muhalefet yapacağının sinyallerini verdi.

        Öte yandan Senato'da yapılan seçimlerde de sosyalist Javier Rojo ilk yapılan oylamada, ikinci kez Senato Başkanı seçildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ