Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya WSJ: Suriye göz korkutuyor

        ABD'de yayımlanan "Wall Street Journal" gazetesi, Suriyeli diplomatların, Şam rejimini eleştiren yurt dışındaki vatandaşlarını yıldırmaya çalıştığını, muhaliflerin yakınlarının gözünü korkuttuğunu ya da ülkelerine dönüşlerinde tutukladığını iddia etti.

        İş çevrelerinin etkin gazetesinin haberine göre, Obama yönetiminden yetkililer, Devlet Başkanı Beşşar Esad rejiminin yurt dışındaki muhaliflerin, özellikle ABD'deki barışçı gösterilere katılan Suriye kökenli Amerikan vatandaşlarının Suriye'deki yakınlarını bulmak için yabancı ülkelerdeki büyükelçiliklerini kullandığı yönünde kuvvetli delillerin mevcut olduğunu belirttiler.

        Gazete, Suriye kökenli altı Amerikalının ifadelerine dayanarak, büyükelçilik personelinin göstericileri arayıp fotoğraflarını çektiklerini, aralarında Washington Büyükelçisinin de bulunduğu diplomatların, Suriye diasporasının muhaliflerini "hain" diye nitelediklerini yazdı.

        "Kim olursak olalım bizi yıldırmak istiyorlar" diyen Philadelphia'da yaşayan Suriye kökenli Amerikan vatandaşı bilimadamı Hazem Hallak, erkek kardeşi Saher'in mayıs ayında ABD'deki bir konferanstan dönüşünde Suriye gizli servisince işkenceyle öldürüldüğünü iddia etti.

        Hallak, Suriyeli ajanların Halep'te, Saher'in ABD'de görüştüğü militanları ve Amerikalı yetkilileri öğrenmeye çalıştıklarını söyleyerek, rejim karşıtı faaliyetlere katılmayan erkek kardeşinin ABD'de izlendiğini savundu.

        Gazetenin haberine göre, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) geçen haftalarda 3 kişiyi daha dinlemesinin ardından federal makamlar, Büyükelçi İmad Mustafa ve büyükelçilik personelinin Suriye kökenli Amerikan vatandaşlarını tehdit edip etmediklerinin anlaşılması için soruşturma başlattı.

        Gazete, Suriyeli yetkililerin, ABD, Avrupa ve Latin Amerika'daki muhalifleri de yıldırmaya ve gözlerini korkutmaya çalıştıklarını öne sürdü.

        İDLİB'TE BİR SİVİL ÖLDÜ

        Bu arada, Suriye'deki insan hakları kuruluşları, Suriye güvenlik güçlerinin kuzeybatıdaki İdlib vilayetinde düzenledikleri operasyonlarda bir sivil öldürdüklerini ve liman kenti Lazkiye'de arama ve gözaltılar yaptıklarını bildirdiler.

        Suriye ordusunun, İdlib yakınlarındaki Abdita köyünde açtıkları ateşte bir sivilin öldüğünü belirten insan hakları savunucuları, Lazkiye'de de 700'den fazla polisin elindeki listeye göre çok sayıda kişiyi tutukladığını belirttiler.

        RUSYA SİLAH SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR

        Öte yandan, Rusya'nın devlete ait Rosoboronexport şirketinin Başkanı Anatilo İsskain, Şam'a silah satmayı durdurması yönündeki çağrılara rağmen ülkesinin Suriye'ye silah sağlamayı sürdürdüğünü açıkladı.

        İnterfax ajansının bildirdiğine göre Anatoli İsskain, "Ambargo, yaptırım, talimat veya hükümet kararnamesi olmadığı sürece, biz sözleşmelerdeki yükümlülüklerimizi yerine getirmek zorundayız ve şu an yaptığımız bu" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ