Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sarkozy Rusya'ya seslendi

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, havalimanından Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakşvili ile birlikte önce Özgürlük Meydanı'na geldi ve burada toplanan Gürcü halkına hitaben bir konuşma yaptı ve Gürcistan'a olan desteklerinin sürdürüleceğini söyledi.

        Sarkozy, Gürcistan ile Rusya arasında 2008 yılında yaşanan savaşa değinerek, ''Bizler geç olmadan bu savaşı durdurmayı başardık ama ne yazık ki savaşların erken sona ermesi, gerçek barışı sağlamıyor''dedi.

        Savaşın ardından Rusya ile Gürcistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasından bu yana 3 yıl geçtiğini hatırlatan Sarkozy, ancak bu süre zarfında askeri güçlerin (Rus askerleri) Gürcistan topraklarından çekilmek yerine, aksine çoğalıp ve güçlendiğini söyledi ve ''Fransa'nın Gürcistan'ın toprak büyünlüğü ile egemenliğini desteklediğini buradan bir kez daha duyurmak istiyorum'' diye ekledi.

        Gürcistan'ın bolgede güç kullanmayacağına dair üstlendiği sorumlulukları yerine getirdiğini söyleyen Sarkozy, ancak diğer ülkelerin de kendi sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini kaydetti.

        Fransa ile Rusya'nın stratejik ortak olduğunu ve Avrupa'da barışı sağladıklarını bildiren Sarkozy, ''Gürcistan ile Rusya da Sovyet geçmişini unutup ortak ve arkadaş olmalıdır'' dedi.

        Her iki ülkenin Sovyet geçmişlerine ''hayır'' deyip geleceğe bakmaları ve yeni ilişkiler kurmaları gerektiğini söyleyen Sarkozy, Gürcüleri, Ruslarla dostluk ilişkileri kurmaya çağırdı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ