Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail, füzelerine nükleer başlık taktı

        İran’ın nükleer tesislerine hava saldırısı yapmayı planladığı konuşulan İsrail’in, Amerikan yapımı bazı füzelerinde de değişiklikler yaparak nükleer başlık taktığı ileri sürüldü. Düşünce kurumu “British American Security Information Council” tarafından yayınlanan bir raporda, İsrail’in, havadan ve denizden atılabilen seyyar füzelerini nükleer başlıkla donattığına inanıldığı ifade edildi. Buna göre, İsrail, Dolphin sınıfı bir denizaltından menzili 1500 kilometre olan nükleer başlıklı bir “Cruise” füzesi fırlatabilecek. Yine bu denizaltılarda, gemilere karşı kullanılan “Harpoon” tipi füzelerin yer aldığı ve ayrıca bu füzelerin de nükleer başlık taşımak için değişimden geçirilmiş olabileceği ifade edildi.

        400 NÜKLEER BAŞLIK

        İsrail’in elindemenzili 130 kilometre olan 100’den fazla Harpoon füzesi bulunuyor. Rapora göre, İsrail, F-15E “Strike Eagle” tipi uçaklarını da nükleer silahları taşıyabilecek bir hale dönüştürmüş olabilir. İsrail’in elinde 100- 400 arasında nükleer başlık bulunduğu tahmin ediliyor. İran’ın nükleer silah üretebilme kapsitesine eriştiği ve İsrail’in İran’ı vuracağı ileri sürülüyor.

        "ABD’nin 5000 atom bombası var"

        İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, binlerce atom bombası olanlar tarafından atom bombası yapmakla suçlandıklarını belirterek, atom bombasına ihtiyaç duymadıklarını söyledi. Ahmedinejad, İran halkının düşünce, kültür ve mantıkla hedeflerine ulaşabileceğini belirtti. Ahmedinejad, “ABD, 5 bin atom bombasına sahip olmasına rağmen büyük bir küstahlıkla, İran’ı atom bombası yapmakla suçluyor. ABD ve müttefikleri, gelişme, kalkınma ve zenginliklerini diğer milletleri yağmalamak ve sömürmek üzerine programlıyorlar’’ dedi.

        Ahmedinejad Meydan Okudu

        Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nu yanlış bilgiler üzerine rapor hazırlamakla suçladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nu (Uaek) Washington'da aldığı yanlış bilgiler üzerine rapor hazırlamakla suçladı. Ahmedinejad, devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, "Şunu bilmelisiniz ki, bu millet yürüdüğü yoldan bir iğne ucu kadar dahi geri gitmeyecektir." dedi. İran lideri, ülkesini atom bombası elde etmeye çalışmakla suçlayan Uaek'nin itibarının zedelendiğini ileri sürdü

        ‘UAEK’İN RAPORU SIZDI

        Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, dün “İran’ın nükleer silah sahibi olmaya yönelik birçok deney yaptığı ve bazılarında başarıya ulaştığı yolunda güvenilir kaynaklardan bilgi elde ettiklerini” bildirdi. Amano, yönetim kurulu üyelerine sunduğu ve “güvenilir kaynaklara” dayandırdığı raporda, “İran’ın nükleer silah sahibi olmak üzere faaliyette bulunduğunu ve deney yaptığını” iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, “UAEK raporu gerginliği besliyor” açıklaması yaptı. Bugün açıklanması gereken raporun basına sızdırılmasına tepki gösteren Rusya, “UAEK’in, belgelerinin gizliliğini sağlama kapasitesini sorguladıkları” belirtti.

        AB: "UAEK'nın raporu endişeleri derinleştiriyor"

        AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer programının içeriğiyle ilgili raporunun, uluslararası toplumun endişelerini derinleştirdiğini bildirdi.

        Ashton sözcüsü Maja Kocijancic aracılığıyla yaptığı açıklamada, "UAEK'nın İran'ın nükleer programının içeriğiyle ilgili yeni raporu mevcut endişeleri ciddi biçimde derinleştiriyor, zira bu rapor, İran'ın nükleer programının olası askeri boyutları konusunda UAEK tarafından elde edilen istihbarata özel vurgu yapıyor" dedi.

        UAEK'nın raporunun tutarlı ve inandırıcı istihbarata dayandığının altı çizilen açıklamada, "Rapor, İran'ın nükleer silah geliştirmek için bir programı bulunduğunu kuvvetli bir şekilde ortaya koyuyor" denildi.

        Çin'den esneklik çağrısı

        Çin de İran'dan, nükleer programından "ciddi endişe" duyduğunu açıklayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile ilişkilerinde esnek ve samimi olmasını istedi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, Tahran'ın UAEK'ya karşı esnek ve samimi olması gerektiğini belirterek, Çin'in İran'ın nükleer sorununun "diyalog ve işbirliği" yoluyla çözülmesi yönündeki resmi tutumunu tekrar etti. Çin, Rusya ile birlikte İran'ın en güçlü destekçileri arasında yer alıyor.

        Fransa, daha fazla yaptırım istedi

        Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ülkesinin, nükleer enerji programı ile ilgili iş birliği yapmaması halinde İran'a yönelik daha fazla yaptırım uygulanmasını destekleyeceğini söyledi. Juppe yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası Atom Enerji Ajansı tarafından yayımlanan rapordaki endişelere yanıt vermemesi halinde, uluslararası kamuoyunun, yeni yaptırımları gündeme getirerek, İran üzerindeki diplomatik baskıyı artırması gerektiğini söyledi.

        Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen hafta yaptığı açıklamada, nükleer programıyla ilgili olarak İran'a askeri bir müdahale yapılmasını konuşmak için erken olduğunu ancak bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasının gündeme gelebileceğini ifade etmişti.

        Rusya, İran'a yeni yaptırımlara destek vermeyecek

        Rusya, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer programıyla ilgili raporunun yayınlanmasından sonra Tahran'a karşı yeni yaptırımların kabul edilmesine destek vermeyeceğini bildirdi.

        Interfax ajansının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gennadi Gatilov, "İran'a karşı ilave yaptırımlar uluslararası toplumda Tahran'daki rejimi değiştirmek için bir araç olarak yorumlanıyor. Böyle bir yaklaşım kabul edilmez ve Rus tarafı bu yöndeki önerileri değerlendirmeyecek" dedi.

        İsrail "tehdit kulisi" oluşturuyor

        Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, İran'ın nükleer programıyla ilgili tutumundan dolayı İsrail'i eleştirdi. Almanya'ya günübirlik bir ziyarette bulunanMedvedev, İsrail'in yaptıklarının Ortadoğu'da silahlı bir çatışma ortamı yaratabileceğini belirterek, İsrail'in bir "tehdit kulisi" oluşturmaya çalıştığını söyledi. "Askeri operasyon tehdidi büyük bir savaşa yol açabilir" diyen Medvedev, şimdi gerginliğin giderilmesinin ve görüşmelere başlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Rusya'nın, İran'dan da sıkça nükleer programını barışçı şekilde kullanmak istediğini ispatlamasını istediğini hatırlatan Medvedev, İran'ın şu ana kadar bu yönde bir adım atmamış olmasının üzücü olduğunu kaydetti.

        "İran Pakistan tasarımını küçültmeye çalışıyor"

        Bu arada, ulaşan bilgilere göre, BM'ye bağlı UAEK'nın nükleer müfettişleri raporda, İran'ın kendi balistik füzelerinin tepesine yerleştirmek üzere Pakistan'a ait bir savaş başlığı tasarımını küçültme çabaları dahil, en azından geçen yıla kadar nükleer silahlar üzerinde çalıştığını belirttiler.

        8 yıldır topladığı bilgileri raporlaştıran UAEK, İran'ın bazı şirket ve denizaşırı uzmanları kullanarak Pakistan'ın bir nükleer silahını yeniden tasarlamak ve minyatürleştirmek için çalıştığını belirterek, böyle bir savaş başlığının İran'ın İsrail'i vuracak menzile sahip Şahab-3 füzesine takılabileceğinin altını çiziyor.

        Uluslararası uzmanlar da İran'ın yüksek güçlü patlayıcılar ve nükleer zincir reaksiyonunu başlatacak bir bombanın parçası olan bir nötron jeneratörünün geliştirilmesi üzerinde çalıştığını kaydettiler.

        İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİ

        Öte yandan, İran'ın tartışmalı nükleer programı çerçevesinde kullandığı veya kullanmakta olduğu 8 belli başlı tesis bulunuyor.

        Bunlardan, 2002'de ortaya çıkarılan ülkenin orta kesimlerinde Natanz uranyum zenginleştirme fabrikası İran'ın şüphesiz en iyi bilinen nükleer tesisi. UAEK müfettişlerinin gözetiminde bulunan bu merkezde, 9 binden fazla santrifüj ve 50 binine de ev sahipliği yapma kapasitesi bulunuyor.

        Tahran ile yine orta kesimlerdeki Kum kenti arasındaki Fordo'da BM kararlarını ihlal ederek inşa edilmekte olan yeraltı uranyum zenginleştirme fabrikası İran tarafından 21 Eylül 2009'da UAEK'na bildirilmiş ve Güvenlik Konseyi'nin büyük güçleri ile bir krize neden olmuştu. Hava saldırısından korunması için tesisi dağlık bir bölgede ve bir askeri üssün yakınına inşa ettiğini bildiren Tahran, uranyum zenginleştirme kapasitesinin yüzde 20'sini buraya aktarmak istediğini açıkladı. İlk santrifüjlerin geçen yaz yerleştirildiği ve henüz faaliyete geçmeyen tesisin 3 bin santrifüj kapasitesi bulunuyor.

        İran'ın yine orta kesimlerdeki İsfahan'da bulunan dönüşüm tesisi, 2004'ten beri İran çöllerindeki madenlerden çıkarılan uranyum mineral tozu "yellowcake"i önce uranyum tetraflorür sonra da uranyum hekzaflorüre (UF4 ve UF6) dönüştürüyor. UAEK'nın denetimindeki bu tesiste üretilen bu gazlar daha sonra zenginleştirilmiş uranyum elde etmek için santrifüjlere konuyor. İsfahan'da ayrıca bir de nükleer yakıt üretim tesisi bulunuyor.

        Ülkenin batısındaki Arak'ta bulunan ağır su araştırma reaktörünün inşası gecikti ve 2013'ten önce açılması beklenmiyor. UAEK'nın denetimine açılan 40 Mgw gücündeki bu reaktör resmi olarak tıbbi araştırma amaçlı plütonyum üretiminde kullanılıyor. Tesiste ayrıca UAEK'nın kontrolünde bulunmayan bir ağır su üretim fabrikası da yer alıyor.

        Güneyde bulunan ve Rusya tarafından inşa edilen Buşehr nükleer santrali yakıtını kendisi sağlıyor. Eylül ayında faaliyete geçen ve yüzde 40 kapasiteyle üretime başlayan tesis kapasitesini aşamalı olarak arttıracak ve mart ayında elektrik şebekesine dahil olacak. UAEK kontrolündeki bin Mgw gücündeki nükleer santralin inşasına 1979'daki İslam devriminde önce Almanlar başlamış, 1995'te Ruslar inşaatı sürdürmüştü.

        UAEK denetimindeki 1979'dan önce Amerikalılar tarafından kurulan 5 Mgw gücündeki Tahran nükleer araştırma merkezi özellikle tıbbi izotop üretiminde kullanılıyor.

        İran'ın orta kesimlerindeki Sagand'da bulunan ve 3 bin ila 5 bin ton uranyum oksit rezerve sahip bulunduğu tahmin edilen uranyum madeni, İsfahan'daki tesiste kullanılan "yellowcake" üretimini sağlıyor.

        UAEK'nın elde ettiği Tahran'ın dışındaki Parşin'deki askeri üssün uydu fotoğrafları, burada nükleer füzyon patlamalarının simülasyonunun yapılmasına hizmet edebilecek ve bildirimi yapılmayan bir nükleer tesisin bulunduğunu gösteriyor.

        UAEK'nın tahminlerine göre, İran şimdiden yüzde 5 zenginleştirilmiş 4 bin 900, yüzde 20 zenginleştirilmiş en az 73 kilo uranyum üretti. Yüzde 5'ten az zenginleştirilmiş uranyum nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılırken, yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumdan araştırma reaktörlerinde faydalanılıyor. Yüzde 90 ve daha fazla zenginleştirilirse, atom silahı üretiminde kullanılabiliyor.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ