Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Asteroit dünyayı teğet geçti

        GAZETE HABERTÜRK / DIŞ HABERLER

        Astronomlarca 2012 DA14 olarak adlandırılan, olimpik yüzme havuzu ya da futbol sahasının yarısı büyüklüğünde olan dev asteroit dün akşam saatlerinde Dünya’yı 15 dakika farkla teğet geçti. 45 metre çapında olan asteroidin Dünya ile arasında sadece 27 bin 500 kilometre kadar bir mesafe kaldı. Bu mesafe yeryüzüne Dünya yörüngesindeki bazı suni uydulardan bile çok daha yakın.

        21.24’TE GEÇTİ

        Planetary Society bilim kurumunun yöneticilerinden Bill Nye, 27 bin 700 kilometrelik bir mesafenin Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinde sadece 15 dakikalık bir zaman dilimini temsil ettiğini belirterek, asteroidin 15 dakika kadar daha önce gelmiş olması durumunda çarpışmanın kaçınılmaz olacağına dikkati çekti. Nye ve ekibi, Dünya’yı teğet geçen asteroidin herhangi bir zararı olmadığını açıkladı. Astronomlar, genişliği 45 metre olan asteroidin Dünya’ya en yakın konumuna, TSİ 21.24’te Endonezya üzerindeyken ulaştığını açıkladı.

        Başımıza taş yağdı

        Rusya’nın Çelyabinsk, Sverdslok ve Tümen kentlerinde yaşanan meteor yağmuru büyük korku yarattı. 50 kilometre yükseklikte yanarak parçalara ayrılan 10 ton ağırlığındaki meteor, 54 bin kilometre hızla ilerledi. Okul, hükümet binaları ve işyerlerinin camları kırıldı. Bir fabrikanın çatısı çöktü. 1000’den fazla yaralı var

        Rusya'da Ural Dağları'nın güneyinde yer alan Çelyabinsk, Sverdslok ve Tümen bölgelerine dün sabah 9.20'de düşen meteor parçaları 700'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Kar yağışı ve soğuğun -18 derece ile etkili olduğu bölgede yaşanan meteor yağmuru büyük korku yarattı. Rusya Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamaya göre, 30-50 kilometre yükseklikte yanarak parçalara ayrılan 10 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen meteor saatte 54 bin kilometre hızla ilerledi. Meteor parçaları büyük bir hızla, okul, hükümet binaları, işyerleri ve evlerin camlarına isabet etti. Meteor yağmurunun Kazakistan'da da etkili olduğu açıklandı.

        CAM KIRIKLARI YARALADI

        Çok katlı binaların üzerine düşen meteor parçaları çok sayıda binanın camında hasar oluşturdu. Olayda yaralananlardan 160'ının çocuk olduğu açıklandı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Vadim Kolesnikov, yaralanmaların, patlamaların neden olduğu cam kırıklarından kaynaklandığını vurguladı. Kolesnikov ayrıca, bir fabrikanın yaklaşık 600 metrekare olan çatısının da çöktüğünü açıkladı.

        SES DALGALARI YIKTI

        Rusya Acil Durum Bakanlığı yetkilileri meteor parçalarının şok dalga oluşturduğu ve ses bombası gibi binaların çatılarının yıkılmasına ve camların kırılmasına neden olduğunu kaydetti. Ural Bölgesi Devlet Üniversitesi iki günlüğüne eğitime ara verirken, binanın çatısının tamamen yıkılmadığı, kısmen zarar gördüğü kaydedildi. Çelyabinsk bölgesinde bazı hastaneler ve spor kompleksleri de zarar gördü.

        ATEŞ TOPU

        Amatör kamerayla kaydedilen ve Rus televizyonlarında yayınlanan görüntülerde meteorun bir ışık kütlesi halinde hızla yeryüzüne düştüğü açıkça görülüyor. Tv görüntülerinde öğrencilerin okullardan tahliye edildiği ve büyük bir panik ortamı yaşandığı görülüyor. Yetkililer halka evlerinde kalma uyarısında bulunurken, yaralananlar arasında çok sayıda öğrenci olduğu belirtildi. Okullar tatil edildi.

        Nükleer santraller zarar görmedi

        Inter-RAO Eneji şirketi bölgede bulunan Yujnouralskaya santralinin pencerelerinin kırıldığını, ancak fonksiyonlarının sürüdüğünü kaydetti. Rusya nükleer enerji ajansı Rosatom bölgede bulunan santrallerinin küçük çaplı etkilendiğini, çalışmaların ise zarar görmeden devam ettiği açıkladı. Bölgede radyasyon seviyesinde de herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

        'Dünyanın sonu geldi, kıyamet kopuyor sandık'

        Görgü tanıklarından meteor yağmurunun en çok etkili olduğu Çelyabinsk'te yaşayan 20'li yaşlardaki Gülnara Dudka Siberian Times'a yaptığı açıklamada, "Dünyanın sonu geldi. Kıyamet kopuyor sandık. Hepimiz bağrışmaya başladık. İnsanlar bir uçağın yakın bir mesafeye düştüğünü söylüyordu" diye konuştu. Meteorun etkili olduğu bölgelerde 20 bin üzerinde acil durum bakanlığı görevlileri çalışmalara başladı.

        600 bin

        NASA verilerine göre, Güneş sisteminde yaklaşık 600 bin göktaşı bulunuyor. Bilim adamlarına göre bunlardan 8 bini Dünya'ya yakın noktalarda ve potansiyel tehlike olarak görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ