Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Türkiye AB'de olsa, AB belki de krizde olmazdı"

        Roma'nın en eski üniversitesi La Sapienza'da, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolunda ilerlemesinin ele alındığı bir konferans düzenlendi.

        Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, "Türkiye AB'de olsa, AB belki de krizde olmazdı" dedi. Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve İtalyan düşünce kuruluşu Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (İAİ) organizasyonuyla, "Türkiye Avrupa'da nereye gidiyor?" başlıklı ;konferans düzenlendi. İAİ Başkan Yardımcısı Nathalie Tocci'nin yönettiği ;eratörlüğündeki konferansta söz verilen Büyükelçi Selim Yenel, Türkiye'nin AB yolculuğunun 50 yıldır süregeldiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

        "2004 yılından beri AB Konseyi zirvelerine davet edilmiyoruz. Zirve kapsamındaki yemek, toplantılar ve aile fotoğrafına giremiyoruz. Biz bu ailenin bir parçası değilmişiz gibi hissetmeye başlar olduk. Türkiye AB'de olmadığı için krizde değil deniyor ama belki de Türkiye AB'de olsa, birlik kriz içinde olmazdı."

        "MÜSLÜMAN BİR TÜRKİYE DE BİRLİĞE ALINABİLİR"

        Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ise, bu ülkenin ekonomik gelişimine vurgu yaparak, "Türkiye olmadan AB tarihi yazılamaz. Reformlara ve müzakerelere devam etmek bizim için önemli. Biz elimizden geleni yapalım gerisi Norveç örneğinde olduğu gibi seçme şansı Türk halkında kalsın" dedi.

        İtalya Demokrat Partili milletvekili Lapo Pistelli de Türkiye ile AB'nin birlikteliğinin çok faydalı olacağını düşündüğünü ifade ederek, "Çok kültürlü bir AB isteniyorsa, Müslüman bir Türkiye de birliğe alınabilir" diye konuştu.

        " FAS İSTENİR TÜRKİYE İSTENMEZ"

        Fransız Liberation gazetesi Dış Haberler Müdürü ve Türkiye uzmanı Marc Semo, Türkiye-Fransa ilişkilerinin, Türkiye'nin AB yolculuğunun önündeki engellerden biri olarak görülen Ermeni soykırımı iddiaları nedeniyle gerildiğinin altını çizerek, "Fransa'da anketler yapıldığında, İslam'dan ötürü Türkiye'yi AB'ye istemezler ama Fas'ı isterler. Çünkü Fas bizim tarihimizin bir parçası, orada Fransızca konuşuluyor ve ‘bizden' diye algılanıyor hem de coğrafi olarak yakın" diye düşüncelerini paylaştı.

        Paris'ten gelerek konferansta konuşmacı olarak yer alan Semo, ;"Fransızlar, ünlü Yönetmen Nuri Bilge Ceylan ya da Nobelli Yazar Orhan Pamuk'u da sevmekten geri durmazlar" dedi. Semo, AB'nin Türkiye'ye olduğundan çok, bölgedeki hareket alanının darlığı ve NATO'dan dolayı Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olduğunu da ekledi.

        "MERKEL'İN YÜZÜNDE SAHTE GÜLÜMSEME VARDI"

        Alman Die Zeit gazetesi yazarlarından Michael Thumann da Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hala yeteri kadar iyi olmadığını öne sürerek, "Bunu Merkel'in Ankara ziyaretinden de anlayabiliriz. Çünkü Merkel'in yüzünde zaman zaman sahte bir gülümseme görülüyordu. Her ne kadar liderler (Merkel ile Erdoğan) birbirlerini sevmeseler de ikili ilişkilerinde pragmatik bir yaklaşım sergilerlerse, birçok şeyin üstesinden gelinebilir" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ