Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Devlet kepenk indirince Obama, ABD’ye kapandı

        HT GAZETE

        ABD’de devletin kepenk kapatmasıyla başlayan kriz, Başkan Obama’nın Malezya ve Filipinler’den sonra Asya-Pasifik Zirvesi için Endonezya’ya, Doğu Asya Zirvesi için Brunei’ye yapacağı ziyaretleri de iptal etmesine yol açtı. Obama’nın Putin’le yapacağı kritik zirve de iptal edildi.

        ABD’de, Başkan Barack Obama’yla muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti’nin bütçe üzerinde uzlaşmaması nedeniyle hükümetin kapanması yurdışına yapılacak önemli seyahatleri de vurmaya başladı. Beyaz Saray, Obama’nın Asya’ya bu hafta sonu yapmayı planladığı ziyaretin, devletin kapalı olması nedeniyle iptal edildiğini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney “Başkan Obama kurumların kepenk indirmesi nedeniyle yurtdışı seyahatlere çıkmama kararı aldı. Başkan, bütçe konusundaki tutumundan vazgeçmeyerek Kongre üyelerine baskı yapmayı sürdürecek” dedi.

        ‘ÜZGÜNÜM GELEMEM’

        Ziyaret iptal edilmese, Obama bugün Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’ne katılmak için Endonezya’ya gidecekti. Amerikan Başkanı daha sonra da Doğu Asya Zirvesi’ne katılmak üzere Brunei Sultanlığı’nı ziyaret edecekti. Obama, Endonezya Başkanı Susilo Yudhoyono ve Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah’ı telefonla arayarak toplantılara katılamayacağı için üzüntülü olduğunu bildirdi.

        İMAJINI ETKİLİYOR

        Beyaz Saray bu iki zirvenin ardından yapılacağı bildirilen Filipinler ve Malezya ziyaretlerinin iptal edildiğine ilişkin açıklamayı hafta başında yapmıştı. Ziyaretler Amerika’nın Asya’daki ekonomik çıkarları bakımından önemli bulunuyordu. Asya uzmanları ziyaretlerin iptal edilmesinin ABD’nin bölgedeki imajı açısından kaygılara yol açabileceğini söylüyor.

        YOKSULLARI VURUYOR

        ABD’nin Connecticut Eyaleti’nde, çalışan fakir ailelerin çocuklarına 313 personel ile günlük bakım hizmeti sunan Head Start Programı, hükümetin kapanması nedeniyle faaliyetine son verdi. Bridgeport kenti ve çevresinde 12 merkezi bulunan programdan toplam 982 fakir çocuk yararlanıyordu. Head Start Programı’nı yürüten Bridgeport Toplum Gelişimi Hareketi Özel Yöneticisi Charles Tisdale, 200 çocuğun hizmet aldığı merkezde öğrencilere ait dolapların kilitlendiğini, sandalyelerin boş sınıflardaki masaların üzerine istiflendiğini söyledi.

        PUTİN’LE DE GÖRÜŞEMEYECEK

        ABD Başkanı Obama’nın AsyaPasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de görüşmeleri planlanıyordu. Ancak ziyaretin iptal edilmesi nedeniyle, Suriye gibi birçok kritik konunun ele alınacağı görüşme de gerçekleşemeyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ