Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna yeniden ısınıyor, Ukrayna'da Rusya bayrakları, Ukrayna'da tansiyon yükseliyor.
        1

        Ukrayna'nın güneydoğu bölgesinde yer alan Donetsk kentinde kamu binalarını işgal eden Rusya yanlısı gruplar bağımsızlık ilan etti. Merkez yönetim binasında toplantı yapan grup "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin" kurulduğunu ilan etti.

        2

        Toplantıda alınan kararda, "Donetsk Halk Cumhuriyeti adına sadece Yüksek Konsey konuşma hakkına sahip. Diğer ülkelerle olan ilişkilerimiz ve sonrasındaki gelişmeler kamuoyu ile tartışılarak ve referandumla karar verilecek…" denildi.

        3

        Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Donetsk kentinin Rusya'ya katılmak için referanduma gideceği kaydedildi. Tarih olarak 11 Mayıs öncesi belirlendi. Donetsk'in bağımsızlık ve Rusya ile birleşme çalışmalarına Moskova'dan henüz bir açıklama gelmedi.

        4

        Kiev yönetimi ise Rusya'nın doğu ve güney Ukrayna'da istikrarsızlık oluşturduğunu ve bölgeye askeri müdahalede bulunacağını iddia ediyor. Gösterilerin başladığı Harkov ve diğer kentlerde ise durumun kontrol altında olduğu belirtiliyor.

        5

        Kırım'ın Rusya Federasyonu'na bağlanmasının ardından yükselen tansiyon artarak devam ediyor. Ukrayna'nın Doğu ve Güney kentlerinde ayaklanan Rusya yanlısı gruplar devlet binalarına girerken, Kiev yönetimi Rusya'nın bölgeye askeri müdahale için hazırlık yaptığını iddia etti.

        6

        Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ülkenin doğu bölgesinin istikrarsız hale getirilmesi için bir planın uygulamaya konulduğunu iddia etti. Yatsenyuk, "Ukrayna'nın doğu ve güney bölgesinde yaşayanlara seslenmek istiyorum. Ukrayna karşıtı, Donetsk karşıtı ve Harkov karşıtı bir planın uygulamaya konduğu açık. Bu bölgenin istikrarsızlaştırılması ve orduların sınırı geçerek ülkeye girmeleri. Biz buna izin vermeyeceğiz…" dedi.

        7

        Bölgede yaşayan halkın bir tek ülkede yaşamak istediğinden emin olduğunu ifade eden Yatsenyuk, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema'nın Donetsk kentine ve İçişleri Bakanı Arseniy Avakov'un da Harkov kentine gittiğini söyledi.

        8

        Rus etnik toplulukların yoğun yaşadığı kentlerde dün gösteriler başlamıştı. Gözlemciler halen eylemcilerin kamu binalarında bulunduğunu ifade ediyor. Metal alet ve maskelerle binalara giren eylemciler Ukrayna bayraklarını indirerek Rusya bayrağı dikmişti.

        9

        Batılı ülkeler Rusya'ya yönelik yaptırımlarını artırırken, Moskova ise Ukrayna'da federal yapının kurulması konusunda talebini yineledi. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov yaptığı değerlendirmede, "Donetsk ve Ukrayna'nın diğer kentlerinde yaşanan olaylar gösteriyor ki, federal yapı olmadan ülkenin istikrara kavuşması mümkün değil…" ifadelerini kullandı.

        10

        Doğu ve Güney Ukrayna'da yaşayan halkların talepleri dikkate alınmadan Ukrayna'da istikrarın sağlanmasının imkansız olduğuna değinen Puşkov, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyetinin bölgede yaptığı inceleme sonrasında bazı vekillerin Ukrayna sorununun komplike hale geldiğini, Kırım krizinin neden değil Kiev'de yönetimin anayasal olmayan yollarla devrilmesinin sonucu olduğunu belirttiğine dikkat çekti.

        11

        Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk ve Karkiv kentlerinde Rusya yanlısı grupların hükümet binalarını ele geçirmeleri üzerine açıklamalarda bulunan Ukrayna'nın geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ise "Amaç Ukrayna'yı bölmek" dedi.

        12

        Ukrayna'daki kabine toplantısında konuşan ülkenin geçici Başbakanı Yatsenyuk, "Dün, Ukrayna'yı kurtaracak bir plan yaptık. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Arsen Avakov Kharkiv'e gitti. Başbakan Yardımcısı Vitaly Yarema, Donetsk Emniyet Güçleri'nin başına geçti" dedi.

        13

        Kharkiv'i kontrol altına aldıklarını söyleyen Başbakan Yatsenyuk, Luhansk ve Donetsk şehirlerinde de güvenliği sağlayacaklarını belirtti. Ukrayna'nın doğusundaki vatandaşlara seslenen Yatsenyuk, Donetsk ve Kharkiv karşıtı senaryoların uygulandığını söyledi.

        14

        Rus ordularının hala Ukrayna sınırına 30 kilometre mesafede konuşlandığını kaydeden Yatsenyuk, yabancı orduların Ukrayna'ya girişlerine asla izin vermeyeceklerini vurguladı.

        15

        Doğu Ukrayna'da yapılan protestoların amacının "ülkeyi bölmek ve yabancı askeri kuvvetlerin ülkeye girişini başlatmak" olduğunu ifade eden Başbakan Yatsenyuk, Rusya'nın hedefinin Ukrayna'nın topraklarını kendi yönetimlerine katmak olduğunu söyledi. Yatsenyuk, ayrıca Doğu Ukrayna halkına birlik olma çağrısında bulundu.

        16

        Yapılan gösterilerin kaynağının Rusya hükümeti olduğunu dile getiren Yatsenyuk, "Kremlin yönetimi Ukrayna'yı bölmek için birçok politika izliyor. Bunun sebebi nüfusu büyük ve endüstrisi kuvvetli Ukrayna bölgelerini kendi kontrolleri altına almak istemeleridir" dedi.

        17

        Yatsenyuk, Rusya Başkanı Vladimir Putin'i doğrudan suçlamaktan kaçındı. Ukrayna'da Avrupa Birliği ile anlaşma imzalamaktan kaçınan Rus yanlısı Cumhurbaşkanı Yanukoviç'e karşı Kasım ayında başlatılan gösterilerin alevlenmesi sonucu Yanukoviç, Şubat ayında ülkeden kaçmış ve Ukrayna'da Batı yanlısı geçici hükümet kurulmuştu.

        18

        Çoğunluğunda Rusça konuşulan Ukrayna'nın doğusundaki şehirlerde ise geçici hükümet aleyhinde gösteriler başlamıştı. Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Ukrayna'nın doğusundaki tansiyon artmıştı.

        19

        Dün ülkenin doğusundaki Donetsk kentinde yüzlerce gösterici hükümet binalarını işgal ederek binalara Rus bayrakları çekmişti. Yine doğudaki Kharkiv ve Luhansk kentlerinde de benzer gösteriler yapılmıştı.

        20

        Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kırım'da denizci Çavuş E. Zaytsev'in Kalaşnikof (AK-74) silah ile Ukraynalı Binbaşı Stanislav Karaçevskiy'i (33) vurduğu bildirildi.

        21

        Rusya Federasyonu'nun Karadeniz Üssü'nde görevli Rus asıllı çavuş Kalaşnikof'la komutanı taradı. Kurşunlardan birisinin Binbaşı Karaçevskiy'nin gözüne diğerinin ise gövdesine isabet ettiği bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ