Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul, IŞİD, IŞİD 28 Türk TIR şoförünü rehin aldı, Irak Şam İslam Devleti, 28 Türk TIR şoförünü rehin alındı, IŞİD Türk TIR şoförlerini rehin aldı.

        Irak'ın Musul kentinde Irak ordusu ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, İskenderun'dan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoförün IŞİD tarafından rehin alındığı belirtildi.Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Musul'daki şoförlerinin durumuna ilişkin, ''Biz, onların bir an önce kurtarılması, en kısa zamanda ailelerine ve ülkelerine kavuşmaları için yoğun bir trafik içindeyiz. Onlarla ilgili bazı temaslar kuruldu. Kurduğumuz temaslarda durumlarının iyi olduğunu haber almış olmak şimdilik bizi teselli etti'' dedi.

        Rehin alınan şoförlerden Serdar Bayrak, Habertürk canlı yayınına telefonla bağlandı. Serdar Bayrak, sabah saatlerinde yük boşaltma işlemi yaptıkları sırada önce dışarıdan silah sesleri duyduklarını, ardından eli silahlı, yüzleri kapalı bir grup tarafından santrale baskın yapıldığını söyledi.

        Bayrak, baskında 10 şoförün ellerinin bağlanarak dışarıya çıkarıldığını, geri kalan şoförlerin ise halen santralde tutulduklarını belirtti.

        HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi. Irak'ta bulunan ve arkadaşları rehin alınan Hüsnü Akbaş ise, dün gece konvoy halinde giden 28 TIR şoförü ile sabah konuştuğunu ve şoförlerin rehin alındıklarını söyledikten sonra bir daha kendileriyle temasın kesildiğini söyledi.

        İskenderun Limanı'ndan Irak'ın Musul kentine bağlı Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot taşıyan 28 Türk şoförü, dün gece Mahmur üzerinden konvoy halinde ilçeye hareket etti. Sabah saatlerinde arkadaşlarını arayan şoförler IŞİD militanları tarafından tankerlerine el konulduğunu ve santralin ele geçirildiğini ve kendilerinin de rehin alındıklarını söyledi.

        Şoförlerin arkadaşı olan ve kendisi Mahmur'da kalan Hüsnü Akbaş, uzun süredir İskenderun'dan Musul'a tankerlerle mazot taşıdıklarını belirterek, "Dün akşam 28 arkadaşımız tankerleri ile konvoy halinde Mahmur üzerinden Geyara'daki termik santrale mazot götürmek için hareket etti. Sabah saatlerinde görüştüğümüz bir arkadaşımız IŞİD militanlarının termik santrali ele geçirdiğini ve tankerlerine el koyarak kendilerini de rehin aldıklarını söyledi ve telefon kapandı. Sonra bütün aramalarımıza rağmen kendilerine ulaşamadık" dedi.

        HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, rehin alınma nedeniyle bazı şoförlerin kendisini de arayarak durumdan haberdar ettiğini ve kendisinin de Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduğunu söyledi.

        BAŞKONSOLOSLUĞUN TELEFONLARI KESİLDİ

        Irak’ın Musul kentinin IŞİD’in eline geçtiği iddiaları artarken, Ankara’da alarm veridi. Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun da telefonları kesildi. Başkonsolos Öztürk Yılmaz’a sadece cep telefonu üzerinden ulaşılabiliyor. Başkonsolos Yılmaz, acil durum üzerine yakın kurmaylarıyla şu anda toplantı halinde. Yılmaz bir süre önce de Erbil’e giderken bombalı saldırının hedefi olmuş ve şans eseri yara almadan kurtulmuştu.

        IŞİD'DEN AÇIKLAMA: "TÜRK KONSOLOSLUĞU KORUNACAK"

        Gelişmeler üzerine IŞİD'den bir sözcü açıklama yaparak Musul'daki sivillerin ve Türk konsolosluğunun korunacağını bildirdi. IŞİD sözcüsü, Kürdistan'a saldırı planlarının olmadığını belirtti.

        Sözcü, kaçırılan Türk şoförlere şeriat kurallarına göre davranılacağını söyledi.

        MUSUL'UN KONTROLÜ IŞİD'DE

        IŞİD, ülkenin ikinci büyük kenti olan Musul'un büyük bölümünde kontrolü ele geçirmiş durumda. IŞİD militanlarıyla güvenlik güçleri bölgede 4 gündür çatışıyor.

        Arap medyasına göre, geceyarısı çatışmaların şiddetlenmesinin ardından Irak güvenlik güçleri çekilince kent büyük ölçüde militanların kontrolüne geçti.

        El Cezire'nin haberine göre ise Irak Parlanmentosu Başkanı Usame Nuceyfi, IŞİD'in Musul'u tamamen ele geçirdiğini ve Selahaddin kentine doğru ilerlediğini söyledi.

        Nuceyfi, Washington yönetiminin büyükelçisinden ABD'nin müdahale etmesini talep ettiğini kaydetti.

        Nuceyfi'ye göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani peşmergelerin Musul'a müdahaleye hazır olduğunu ancak öncesinde Bağdat yönetimiyle görüşülüp düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.

        Nuceyfi, "Kürdistan da tehdit altında. Çünkü, IŞİD artık Kürdistan Bölgesi sınırına gelmiş bulunuyor. Aralarında hiçbir engel yok şu an. Doğal olarak büyük ölçüde etkilenecektir. Bana göre sadece Kürt Özerk Bölgesi değil uluslararası bir müdahale gereklidir. Musul büyük bir kent. Eğer IŞİD’in elinde kalmaya devam ederse bölgenin haritalarının değişmesine sebep olur." dedi.

        OLAĞANÜSTÜ HAL TALEBİ

        Irak Başbakanı Nuri Maliki, meclisten olağanüstü hal ilan etmesini talep etti. Maliki, halkın aşiretlerle birlikte savunma için silahlanmasını istedi.

        HALK KENTİ TERK EDİYOR

        Arap medyasına konuşan Musul valisi, siyasi ve askeri yetkililerin kenti terkettiklerini söyledi. Musul valisi, valilik ve güvenlik birimlerine ait binaların denetiminin IŞİD'in elinde olduğunu söyledi. Vali, Musul için uluslararası bir müdahale olması gerektiğini belirtti.

        Kent halkının büyük bölümü ise Musul'u terketti. Irak Şam İslam Devleti son dönemde Suriye'nin yanı sıra Irak'ta da saldırılarını arttırdı.

        BAKANLIK YETKİLİSİNDEN TRAJİK SÖZLER

        İçişleri Bakanlığı yetkilisi, AFP ajansına yaptığı açıklamasında askerlerin üniformalarını çıkarıp kaçtığını anlattı ve "Musul kenti, devletin kontrolünden çıktı, militanların insafına kaldı" diye konuştu.

        ÜÇ BİN MAHKUM FİRAR ETTİ

        Öte yandan, IŞİD militanları, kentteki Baduş Cezaevi'ne saldırı düzenledi. Saldırıda IŞİD ve El-Kaide Örgütü yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 3 bin tutuklu ve mahkumun firar ettiği öğrenildi.

        BAZI TELEVİZYON KANALLARININ YAYINI DURDU

        Öte yandan, Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçen bölgesinde yayın yapan Sema ve Nineva el-Gad televizyon kanallarının yayını durdu.

        THY’NİN MUSUL SEFERLERİ 20 HAZİRAN’A KADAR İPTAL

        Türk Hava Yolları da artan olaylar nedeniyle daha önce bir gün için durdurduğu İstanbul-Musul-İstanbul seferlerini 20 Haziran’a kadar iptal ettiğini duyurdu. THY Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Musul’daki olağanüstü durum nedeniyle tüm Musul seferlerimiz 20 Haziran’a (dahil) kadar iptal edilmiştir."

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ