Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya liderleri geliyor!

        Dünya Odalar Federasyonu'nun 5'inci kongresi için İstanbul seçildi. Temmuzdaki kongreye 140 ülkeden bin 200 delege katılacak. Ekonomiye yön verenlerin konuşmacı olacağı kongreye Hillary Clinton, Al Gore gibi isimler çağrıldı.

        Dünya Odalar Federasyonu'nun İstanbul'da temmuz ayında iki gün boyunca gerçekleştireceği 5'inci Dünya Odalar Kongresi'ne 140 ülkeden yaklaşık 1200 delege katılacak. 4-6 Temmuz tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak kongrenin oturumlarında dünya ekonomisi ve siyasetinin önde gelen aktörleri ile kanaat önderleri konuşmacı olacak. Kongrenin üzerinde hala çalışılan programına göre ABD'nin eski first lady'si Hillary Clinton ile eski Başkan Yardımcısı Al Gore, Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, Devlet eski Bakanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy, Dünya Bankası eski Başkanı James Wolfensohn, BP Başkanı John Browne ve Shell CEO'su Jeroen Van der Veer konuşmacılar arasında yer alacak.

        ERDOĞAN DEVREDE

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başkanı Tony Blair'in katılımı için girişimlerde bulunacağı sözü verirken, organizasyon komitesi de geliştirdiği mikro kredi sistemi ile fakir kesimlerin küçük işletme kurmasına aracılık ederek bu yılki Nobel Barış Ödülü'nü alan Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus'un katılımını sağlamak için girişimlerde bulunuyor. Kongrenin ev sahibi olacak Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi İcra Kurulu Başkanı ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı, "Dünyanın çeşitli bölgelerden oda ve borsa başkanı ile odalar birliği başkanı seviyesinde katılımcılar olacağı için Dünya Odalar Kongresi, ticari anlamda büyük bir kazanç olacak" dedi. Konuşmacı olarak katılanlar nedeniyle de dünyanın gözlerinin Türkiye'nin içine bakacağını söyleyen Yırcalı, "Türkiye'nin tanıtımı açısından da tabi ki çok önemli olacak" şeklinde konuştu. Dünya Odalar Kongresi'nin iki yılda bir toplandığını belirten Yırcalı, "Genelde bu toplantılar sırasında önemli gelişmeler yaşanıyor ve toplantı sonrasını etkileyen konular tarşılıyor" dedi.

        GÖRÜŞME TALEPLERİ

        Kongre sayesinde Türkiye'ye mümkün olduğunca yarar sağlamaya çalışacaklarını vurgulayan Yırcalı, toplantıların başlamasından bir gün önce katılımcılara Türkiye'nin ekonomisini ve iş imkanlarını anlatan sunumlar yapacaklarını ifade etti. Katılımcıların merak edilen özel bir konu başlığına göre de sunum hazırlayacaklarını anlatan Yırcalı, "İş bağlantısı kurma fırsatları da oluyor" dedi. Kongrenin yapılacağı tarihe daha yedi ay olmasına rağmen şimdiden görüşme talepleri geldiğini söyleyen Yırcalı, "Hollanda, İngiltere, Gürey Afrika ve Hindistan'dan bu yönde istekler geldi. Beraberlerinde heyetlere geleceklerini bildirdiler. Gezmek istedikleri tesisler olduğunu ilettiler" diye konuştu. Beklenen bin 200 katılımcı sayısı ile bugüne kadar ki en yüksek katılım sayısını yakalamayı umduklarını ifade eden Yırcalı, bir önceki kongrenin Güney Afrika'nın Durban, 2003 yılındakinin de Kanada'nın Quebec kentlerinde yapıldığını söyledi. Özellikle Güney Afrika'daki kongrede katılımcı sayının düşük kaldığını söyleyen Yırcalı, "İstanbul'un Ortadoğu ve Batı arasında kalması nedeniyle özellikle Ortadoğu ülkelerinden yoğun katılım bekliyoruz" diye konuştu. Yırcalı, katılımcılara Türk kültürünü tanıtıcı programlar da düzenleyeceklerini anlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ