Türkiye, Ekim 2016’da yaz-kış saati uygulamasını kaldırarak, saat dilimini sabitledi. Ancak saat dilimi sabitlenirken yaz saatinin tercih edilmesi, kış günlerinde özellikle sabahları havanın geç aydınlanması tartışmalara sebep oluyor.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
İBB Başkanı İmamoğlu, sabit saat uygulamasından herkesin şikayetçi olduğunu söyleyerek, “Hiçbir tasarrufa yol açmadığı gibi vatandaşların güne karanlıkta başlamalarına, çocukların okula karanlıkta gitmesine neden oluyor. Gördüm ki herkes şikayetçi" demişti.
Bakan Dönmez de İmamoğlu’nun açıklamalarını "Kış saati uygulamasına başladığımızdan beri toplam elektrik tasarrufu 6,82 milyar kilovatsaat oldu. Bu işleri gündeme getirmek isteyenler var. Herkes kendi işiyle meşgul olsun" sözleriyle yanıtlamıştı.
FİKİR NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Saatleri ayarlama fikri ilk kez, Amerikalı mucit Benjamin Franklin tarafından ortaya atıldı. Franklin, Paris’te yaşadığı dönemde gün ışığından daha fazla yararlanmak için bu fikri ortaya attı.
Fikrin hayata geçmesi ise 19. Yüzyıl sonlarını buldu. Yeni Zelandalı George Hudson’ın girişimiyle saatleri ayarlama yöntemi 20. Yüzyılda tüm dünyaya yayıldı.
Sonbaharda saatleri geri, ilkbaharda ise ileri alarak enerji tasarrufu sağlamak, ve gün ışığında daha fazla faydalanmak hedefleniyordu.
DÜNYADA UYGULAMA NASIL?
Yaz-kış saati uygulaması Avrupa Birliği içinde tartışılsa da Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri halen bu uygulamayı sürdürüyor.
28 AB ülkesinin vatandaşları her Mart ayının son Pazar günü saatleri bir saat ileri alıyor. Kışın da saatler Ekim ayının son Pazar günü bir saat geriye çekiliyor.
AB'nin en kuzey ülkesi Finlandiya, 2018 yılının sonlarına doğru bu uygulamanın kaldırılması için AB'ye çağrıda bulunmuştu. Avrupa Parlamentosu ise 2019 yılında, yaz-kış saati uygulamasının sonlandırılması için sunulan teklifi kabul etti.
Türkiye’nin yanı sıra Rusya, İzlanda ve Belarus saat sabitleme uygulamasına geçen ülkeler arasında.
Yaz-kış saati uygulamasının kullanıldığı ülkeler;
Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İsrail, İtalya,Kanada, Lübnan, Malta, Norveç, Sırbistan, Ukrayna, Yeni Zelanda, Yunanistan
Asya’da daha öncede yaz saati uygulayan ama şimdi uygulamayan ülkeler;
Irak, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Maldivler, Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan
Güney Amerika'da daha öncede yaz saati uygulayan ama şimdi uygulamayan ülkeler;
Arjantin, Uruguay, Bolivya, Peru, Ekvador, Kolombiya
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.