Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz İbrahim Turhan: 2016'da kırılma olacak - Döviz Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        AK Parti İzmir Milletvekili ve Borsa İstanbul eski Başkanıİbrahim Turhan, Habertürk TV'de Gazete Habertürk yazarları Yavuz Semerci ve Abdurrahman Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

        İbrahim Turhan; gelecek yıl küresel eğilimlerde bir kırılma beklediğini ve bu kırılmanın Türkiye için olumlu olacağını söyledi.

        AK Parti'nin reform eylem planına değinen Turhan, G20 ülkeleri içinde bu kadar kapsamlı, iyi hazırlanmış ve takvime bağlanmış bir reform programının bulunmadığını ve bu reformlar gerçekleştirilip açıkladıkça küresel piyasalarda Türkiye algısının iyileşeceğini söyledi.

        İbrahim Turhan değerlendirmelerine şöyle devam etti:

        "2016'nın ilk yarısında küresel ekonomik eğilimlerde bir kırılma, değişme bekliyorum. Bu değişim Türkiye için olumlu olacaktır.

        Gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme sorununun boyutu henüz iyi anlaşılmış değil. Bunu anlatmak için iki tane gösterge vereyim. Biripetrol fiyatları diğeri ise Baltık Kuru Yük Taşıma Endeksi. Bunlar 2008'deki Lehman Brothers'ın iflasından sonraki dönemdeki seviyelerine yakın durumda. O dönem küresel finansal krizin zirveye ulaştığı zamandı. Küresel iktisadi faaliyet ilişkin çok ciddi risklerin ve belirsizkliklerin bütün dünyayı kuşattığı bir dönemdi. Merkezlerin genişleme paketleri ardı ardına bu dönemde geldi ki küresel talep 1929'dakine benzer bir çöküş yaşamasın diye.

        Bu endekslerde o dönemle aynı seviyeye gelmişiz ama orada birden düşmüştük, bugünkü duruma ise yavaş yavaş, adım adım geldiğimiz için farketmedik.

        2008'de kurbağa sıcak suyun içine düşmüştü can havliyle fırladı. Ancak bugüne 2012'deki Euro krizi, 2013'deki parasal genişlemenin açıklanmasından sonra yavaş yavaş geldik. Dolayısıyla dünyanın odağı oraya dönüş olduğu için günümüzdeAmerikan ekonomisindeki nisbi olumluluk nedeniyle bu dünyanın geri kalanındaki ekonomik durgunluk konusunda yeteri kadar farkındalık olmadığını düşünüyorum.

        ABD, Japonya, İngiltere'de dikkat çekici bir durum var. Bu ekonomiler dünyanın geri kalanına göre gelişmiş güçlü ekonomiler. Burada enflasyon göstergeleri bir miktar toparlanıyor, mal ve hizmet piyasası yükseliyor ancak ABD'deki sınırlı artış dışında ücretlerde artış sağlanamıyor.ABD'de işgücü maliyeti yükseliyor ancak mal ve hizmet bedelleri güçlü dolar nedeniyle artmıyor. Bu da dikkat edilmesi gereken bir sıkıntı.

        Bir üçüncü konu da enerji ve emtia fiyatları. Merkez Bankası'nda çalışırken petrol fiyatlarının küresel iktisadi faaliyet için uygunbir öncü gösterge olduğuna dair bir çalışma yapmıştım. O çalışma devam ettirildi. Bu akademik çalışmamızın kabaca söylediği şey şu:Şimdi küresel iktisadi faaliyet için en iyiöncü göstergelerden biri enerji fiyatlarıdır. Hem enerji fiyatları hem emtia fiyatları istikrarlı şekilde düşüyor ve toparlanma eğilimi de göstermiyor. Bunlar da küresel talebe ilişkin önemli veriler.Bütün bunlar Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) elini sınırlandıracak şeyler."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ