Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Lüks Yaşam Gelen gelene - Lüks Yaşam Haberleri

        Avrupa ve Ortadoğu'dan pek çok yabancı marka 2011'de Türkiye'de mağaza açmaya hazırlanıyor. Bunlar arasında Bahreynli Landmark'ın bebek ve çocuk odaklı özel konsepti Baby Shop ve İngiliz kadın giyimci New Look da bulunuyor

        Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen dördüncü Dünya Perakende Konferansı'nda binden fazla perakendeci bir araya geldi. 25-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen organizasyonun en dikkat çekici başlıklarından biri de gelişmekte olan piyasalar oldu. Bunlar arasından Türkiye, yoğun nüfusa bağlı tüketim potansiyeli ve yeni yapılan alışveriş merkezleriyle dünya perakendecilerinin odak noktası haline geldi. Pek çok yeni marka 2011'de Türkiye pazarına gireceğinin sinyalini verirken, Bahreynli dev perakende grubu Landmark, Max'ten sonra ikinci markası Baby Shop'u da kısa bir süre içinde İstanbul'a taşıyacağını açıkladı.

        FERRARI BEBEK KOLTUĞU SATIYOR

        Landmark Group CEO'su Ramanathan Hariharan, Türkiye'deki ilk mağazalarını kadın giyim markası Max ile Pendik Neomarin Alışveriş Merkezi'nde açtıklarını kaydeden Hariharan, "Yakın zamanda Baby Shop adlı, 0-10 yaş grubuna yönelik çocuk mağazasını da getireceğiz. Eşsiz bir konsepte sahip bu mağazada oyuncaktan yiyeceklere, bebek ve çocuk hazır giyiminden okul malzemelerine kadar geniş bir ürün yelpazesi var" dedi. Hariharan, büyük metrekarelerde hizmet veren Baby Shop'un amiral gemisi olacak mağazanın İstanbul'da bulunacağını, ancak diğer illere de yayılacaklarını söyledi.

        Ortadoğu'da 109 mağazaya sahip Baby Shop içinde Lee Cooper, Barbie, Disney, Graco, Ferrari (puset ve bebek koltuğu), Maclaren (puset), Maui & Sons, Fisher Price, Little Tikes, Peg Perego ve birçok farklı markanın satışı yapılıyor.

        Baby Shop'un 109 mağazası bulunuyor

        * 1973 yılında kuruldu.

        * Merkezi Bahreyn.

        * Mağaza sayısı 109.

        Landmark yılda % 25 büyüme hedefliyor

        -Landmark Group'un 5 yıllık hedefleri şöyle:

        -20 ülkede bin 200 mağaza,

        -Her yıl ortalama yüzde 25 büyüme,

        -31 bin çalışan,

        -5.2 milyar dolar ciro

        Max ile Adana'ya gidiyor

        Max ile ilgili de mağaza sayılarını artırmaya hazırlandıklarını dile getiren Hariharan, şunları söyledi: "Pendik Neomarin, Gaziantep Sankopark, Antalya Antares AVM'de mağaza açtık. Bu ay Torium'da yerimizi alacağız. Ümraniye ve Adana'da cadde mağazacılığı yapacağız. 6 ayda hızlı bir büyüme gerçekleştireceğiz. Ama bizim için odak noktamız İstanbul. Adana'da mağaza açmamızın nedeni ise orta gelir grubunun olduğu ve fiyat dengesinin gayet işlediği bir yer olması. Türkiye'de 6 ayda 5 mağaza açacağız."

        Gerry Weber: Üretim pahalı ama mağazamızı açacağız

        Türkiye'de hali hazırda üretim yapan Alman hazır giyimci Gerry Weber'in Genişlemeden Sorumlu Başkanı Udo Weber, Türkiye'de mağaza açmak için ortak aradıklarını, birçok görüşme yaptıklarını ancak henüz aradıkları ortağı bulamadıklarını söyledi. Özellikle Turkmall'un AVM'lerinde mağaza açabileceklerini ifade eden Weber, "İstanbul, Ankara ve İzmir önceliğimiz olacak. Gelecek yıl Türkiye'de hem üretici hem de perakendeci kimliğimizle olmayı planlıyoruz. Ancak uzun yıllardır süren üretimi artırma planımız yok. Daha çok Çin ve Romanya'ya yöneldik. Çünkü, Türkiye biraz pahalı" dedi.

        New Look: İlk mağaza gelecek sene açılacak

        İngiliz hazır giyim firması New Look da Türkiye'ye geliyor. Markanın CEO'su Carl McPhail, bugüne kadar Türkiye'de pek çok marka ile franchise için görüştüklerini ancak istedikleri tecrübeye sahip bir partner bulamadıklarını ifade etti. En son Saide Tekstil ile görüştüklerini ve detaylar üzerinde çalıştıklarını dile getiren McPhail, "122 ülkede ürünlerimiz satılıyor. Yeni bir pazara girerken hem ortağınızın hem de iş yapacağınız ülkenin koşullarının uygun olması gerekiyor. Sadece bu detayları netleştirmeye çalışıyoruz" dedi. McPhail, Türkiye'nin ilgilendikleri pazarlar arasında yer aldığını belirterek, "2011'de ilk mağazamızı açıyoruz. Bizim için doğru yer doğru kitle çok önemli. Bizi Türkiye'ye götürmek isteyen çok talip var. Biz yeni bir pazara girerken orayı bilen ihtiyaçları anlayan yerel ortakları tercih ediyoruz" dedi. Türkiye ile çok yakın bir üretim ilişkileri olduğunu kaydeden McPhail, "8 yıldır Türkiye'de üretim yapıyoruz. En büyük 5 tedarikçimizden birisi. Geç kaldığımızı düşünmüyorum. Aradaki açığı kapatırız" diye konuştu. Duru Ailesi'ne ait Saide Tekstil, Mavi'nin eski genel müdürü Nurettin Kantarelli'yi CEO olarak almış, Max ve Forewer New markalarını Türkiye'ye getirmişti.

        Marks&Spencer: Fiba ile ortaklığımızdan memnunuz

        Türkiye temsilciliğini Fiba Holding'in yaptığı İngiliz hazırgiyim devi Marks&Spencer'ın yöneticileri, Türkiye'de Fiba Grubu ile ortaklıklarından memnun olduklarını ve Türkiye'de Fiba ile büyümek istediklerini söyledi. Özellikle kaliteyi uygun fiyata sunmak için yeni konseptler geliştirdiklerini ifade eden yetkililer, "Hem gençleri hem de 40 yaş ve üstü gruba hitap eden moda ürünleri pazara uygun fiyata sunmaya çalışıyoruz. Türkiye çok rekabetçi bir Pazar ve gerçekten perakendesi çok güçlü" dedi. Yetkililer, Türkiye'de mağaza sayısını da artırmak istediklerini ifade ettiler.

        20 yılda 1 milyar yeni tüketici daha gelecek!

        Konferansın ilk gününde ‘Yeni İş Modelleri' adlı oturumda konuşma yapan dünyanı ende gelen tedarik ve lojistik devlerinden Hong Konglu Li&Fung'un ABD Başkanı Rick Darling, artık karar vericilerin üretim yapılan yere yakın olması gerektiğini, bu nedenle uluslararası pek çok markanın üretim yaptıkları Çin, Bangladeş, Hindistan gibi ülkelerde ofis açtıklarını söyledi. Tüketicinin iyi bir tedarik zincirine odaklandığını kaydeden Darling, "İnsan ve çevreye zarar vermeyecek ürünlere yöneldiler. Daha çok para vermek istemiyorlar ama çevreci ürün istiyorlar. ABD'de bu son 18 aya kadar göz ardı edildi ama artık çevre dostu ürün bizde de öne çıktı" dedi. Darling, küresel perakende sektörüne yönelik şu saptamaları dile getirdi: "Gelecek 20 yılda 1 milyar yeni tüketici pazara girecek ve tüketmeye başlayacak. Bunlar da ABD'den değil, gelişmekte olan ülkelerden gelecek. Bundan sonrası için başarılı olmak, tedarik zincirinde ne kadar etkin olduğunuza bağlı." Li&Fung bu yılın ocak ayında İstanbul'da bir lojistik merkezi kurmuştu.

        Karstadt, Çetinkaya'ya tekliften haberim yok

        Almanya'nın en büyük perakende gruplarından Karstadt yeni ortağı ile ölümden döndü. Kriz sürecini atlattıklarını belirten ve bu dönemi "Neredeyse ölüyorduk" diye tanımlayan Karstadt CEO'su Thomas Fox, "Çok zor zamanlar geçirdik. Portföy temizliği yaptık. 6 mağaza kapattık. Bazı küçük kategori mağazalarımızı kapattık. Çok büyük bir mali sıkıntımız vardı. Ama yeni patronla toparlandık. Şu anda bir sıkıntımız kalmadı" dedi. Türkiye'de çok katlı mağazacılık örneklerinden Çetinkaya'nın bir dönem "Karstadt bize ‘Gelin bizi alın' dedi" açıklaması yaptığını hatırlattığımız Fox, "1.5 yıldır bu şirketteyim. Belki benden önceki dönemde böyle bir teklif yapılmış olabilir. Ama benim bilgim yok" yanıtını verdi.

        Dünya Perakende Kongresi'nde konuşmacı olarak katılan Fox, burada yaptığı konuşmada yeni teknolojinin her mağazaya uygulamasının aynı olmadığını söyledi. Fox, "Herkes inovasyon, teknoloji, yenilik diyor. Ama ben günün sonunda bunun satışlarımı ne kadar artırdığına bakarım. Yeni bir teknolojiyi 500 metrekarelik mağazaya uyarlamak ile 15 bin metrekarelik dev bir departman store uygulamak aynı değil. Maliyet onlarca katına çıkıyor. Örneğin biz Münih mağazasına 6 milyon dolara yeniledik. Şahane göründü. Herkes bayıldı. Ama bu yatırımın geri dönüşümü ne zaman gerçekleşecek? Korkarım ben hayattayken olmayacak" diye konuştu.

        İnternetteki pay artıyor

        Fox, internetteki satışlarının da sürekli arttığını belirterek, "80'lik babam bile internetten sipariş veriyor. Üstelik bu konuda benden bile daha iyi. Mevcut mağazalarla online satışların yaratacağı sinerjisinden faydalanmalıyız" yorumunu yaptı.

        Mağazalara botox üniteleri açacak

        Fox, departman store'larda kozmetik bölümlerinin büyüdüğüne dikkat çekerek genç ve güzel olma trendinin tüm dünyada yayıldığını söyledi. Fox, bazı mağazalarında botox üniteleri kurmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

        Menekşe Ataselim / HT Ekonomi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ