Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Deloitte: Türkiye reform perspektifini yakalamalı - İş-Yaşam Haberleri

        Deloitte Türkiye tarafındanhazırlanan “Kritik Bir Eşikte Türkiye Ekonomisi” raporu yayımlandı.Raporda, zorlu ve kritik bir aşamaya gelen küresel ekonomi sonucundaoluşan oynak ve riskli ortam nedeniyle Türkiye gibi ülkelerin kendisiyasi ve ekonomik hikâyelerine dönmesi gerektiğine dikkat çekildi.

        Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer, rapora ilişkin yaptığıaçıklamada “Birçok kez vurguladığımız gibi küresel ekonomide devameden belirsizlikler ve büyüme endişeleri, bölgemizde artanistikrarsızlık durumu ve ekonomide gözlenen yapısal tıkanma,Türkiye’nin artık bir an önce önünü görebilmesini ve bir reformperspektifini yakalamasını gerektiriyor. Bu yüzden ne büyümerakamlarındaki görece direnç, ne de son günlerde piyasalarda hâkimolan nispeten iyimser hava bizleri rehavete kaptırmamalı” dedi.

        Raporda yurtiçinde piyasaların genelde olumlu bir performansgösteremediğini belirtirken, makro tarafta 2015’in temel resmi,“görece dirençli bir büyüme, sert bir şekilde bozulan enflasyongörünümü ve gecikmeli de olsa daralmaya başlayan bir cari açık” olaraközetlendi. Rapora göre maliye ve para politikaları ise geneldedestekleyici duruşunu sürdürdü. Kredi notu tarafında şu ana kadar birdeğişim olmadığı ancak aşağıyönlü risklerin devam ettiği belirtildi.

        Raporda şu ifadelere yer verildi:

        Gelişmekte olan ekonomilerde devam eden yavaşlama, gelişmişekonomilerde sınırlı hızlanmayla kısmen telafi edilse de küreselekonominin bir miktar daha yavaşladığı görülüyor. Küresel ekonominingörünümü açısından Çin’de süre gelen yavaşlama, emtia fiyatlarınınseyri, değişmekte olan ekonomilerdeki sert sermaye çıkışları (ve bunabağlı olarak artan kriz endişeleri) ve ABD Merkez Bankası Fed’inbundan sonra takip edeceği yol haritası en temel başlıkları ve aynızamanda risk unsurlarını oluşturuyor.

        ABD ekonomisinde toparlanma sürüyor. Bir yandan tüketim, görecegüçlenen emek piyasası ve düşük petrol fiyatları sayesinde artıyor,imalat ve imalat dışı sektörlerde üretim genişlemeyi sürdürüyor. EuroBölgesi’nden de iyimser sinyaller geliyor. Yeni bir programa gidenYunanistan’da birçok belirsizlik bulunurken, Japonya ikinci çeyrekteyeniden daralıyor.

        TÜRKİYE'DE BÜYÜME BEKLENTİ ÜZERİNDE GELDİ

        İkinci çeyrek için beklenti %3,3 civarındaydı ve %3,8’lik birbüyüme görüldü.

        Büyümeyi asıl olarak iç talep sürükledi.

        Özel sektör yatırımı tarafında sürpriz bir artış yaşandı. Sektörel olarak bakıldığında resim görece dengeli oldu.

        Üçüncü çeyrek için genel trend büyümenin çeyreksel bazda net birşekilde hız kestiğine işaret etti.

        İşsizlik oranındaki artış son aylarda belirginleşti.

        Enflasyon görünümündeki bozulma devam ediyor. TÜFE %7,9 seviyesine, ÜFE enflasyonu ise %6,9’a yükseldi. Tüketici fiyatları enflasyonundaki bu yükselişin ardında temeldeTL’nin değer kaybı ile gıda fiyatlarının yanı sıra fiyatlamahareketlerindeki bozulma da etkili oldu. Enflasyonda 24 aylık beklentiler 2010’dan bu yana en kötüseviyelere ulaştı.Bu gelişmeler karşısında TCMB faiz tarafında tedrici adımlarlayetindi, para politikasında normalleşme haritası açıkladı.

        Eylül ayı rakamları, Orta Vadeli Program’ın revize tahminlerininde yakalanmasının kolay olmayabileceğini düşündürdü.

        VERGİ GELİRLERİ ARTTI

        Seçim yılı olmasına rağmen vergi gelirlerindeki artış genelde faizdışı harcama artışının üzerinde seyretti.

        Cari açıktaki daralma gecikti. Enerji faturasındaki belirgin düşüşe karşın cari açıktaki daralmaçekirdek denge tarafındaki bozulma ile gecikti. Hem ithalat, hem ihracatta trend aşağı yönlü gerçekleşti.

        Turizmin desteği bu yıl zayıf kaldı.

        Finansman tarafında zayıf görünüm devam etti.

        Reel kur 2003’ten bu yana en düşük seviyelerini gördü.

        Dış borçlanmada bankacılık kesiminin artan ağırlığı dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ