Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Elektrik sektöründe finansal gerilim - Makro Ekonomi Haberleri

        Elektrik üreticilerinin PMUM’dan alacakları birikti. DUY’un özel sektör elektrik üreticilerine ödemesi gereken tutar yaklaşık 900 milyon YTL’ye ulaştı. Devlette sattıkları elektriğin parasını tahsil edemeyen elektrik üreticileri, üretime ara verebilir.Kriz elektrik üreticisini de vurdu. TEİAŞ bünyesinde faaliyet gösteren Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) yaşadığı nakit sıkıntısından dolayı yaklaşık iki aydır elektrik üreticilerine para ödemesi yapamıyor. PMUM’un elektrik üreticilerine ekim ayından 300 milyon YTL, kasım ayından da 600 milyon YTL olmak üzere toplam 900 milyon YTL borcu bulunuyor. PMUM’a satış yapan şirketlerin TEİAŞ’tan alacakları 5 ile 40 milyon YTL arasında değişiyor. Özel sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre, PMUM’dan en çok alacağı olan şirketler arasında Sabancı, Zorlu, Akenerji ve Bis Enerji yer alıyor.

        Kaynak sıkıntısı yaşayan DUY’dan yaklaşık 2 aydır hakedişlerini alamadıklarını belirten elektrik üreticileri, bankalara olan kredi geri ödemesini yapamadıklarını, ayrıca BOTAŞ’a da olan doğalgaz borcunu kapatamadıklarını söylüyor.

        Elektrik üretimine ara verilebilir

        “ Devletten sattığımız elektriğin parasını tahsil edemezsek BOTAŞ'a gaz parasını ödeyemeyiz. Bu durumda BOTAŞ gazı kesebilir. BOTAŞ’tan doğalgaz alamayan üretici de elektrik üretimine ara vermek zorunda kalabilir. Bunun sonucu da sistem kilitlenebilir " uyarısında bulunan elektrik üreticileri, borcun birikerek artması durumunda finansal sıkıntıyla karşı karşıya kalan bazı üreticilerin tesislerine kilit vurması da gündeme geleceğini söylüyor.

        Sistem nasıl çalışıyor

        2006 yılında uygulanmaya başlayan ve “Elektrik borsası” olarak da anılan Dengeleme Uzlaştırma Sistemi (DUY) gereğince serbest üreticiler her ayın 15'inde bir önceki ayın elektrik satış faturalarının DUY’a gönderiyor. Devlet, faturanın teslim edildiği tarihi izleyen 5 iş gününde ödeme yapması gerekiyor. DUY’a satış yapan şirketler de her ayın 17'sinde BOTAŞ'a bir önceki ay çektikleri doğalgazın parasını ödüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ