Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Birleşme ve satın almalar yavaşlayacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Ernst&Young’ın ‘Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2008 Raporu’na göre, dünyadaki konjonktüre bağlı olarak birleşme ve satın alma işlemlerinde önemli bir düşüş olması bekleniyor

        Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler ve Kurumsal Finansman Kıdemli Müdürü Senem Başyurt tarafından açıklanan raporda şu görüşlere yer verildi:

        Daha çok KOBİ’ler birleşecek

        “Türkiye’de 2009 için birleşme ve satın alma işlemlerinde ulaşılabilecek toplam işlem değerinin 10 milyar dolar civarında gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

        Krizin etkisiyle, 2008’in son çeyreğinde ortaya çıkan gerek alıcı gerek satıcı tarafında bekleme ve krizin sonuçlarını değerlendirme eğiliminin, 2009’un ilk yarısında da sürmesi ve bundan dolayı işlemlerin ya ertelenmesi ya da uzun vadelerde gerçekleşmesi ve yine krizin etkisiyle daha önce alınan stratejik yatırım kararlarının tekrar gözden geçirilmesi bekleniyor.”

        2009’da birleşme ve satın almaların özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında olacağı tahmin ediliyor.

        172 işlem oldu

        Rapora göre, 2007’de 25.5 milyar dolar olan toplam işlem değerinin 2008’de, değeri açıklanan 172 işlem ile 16.3 milyar dolar olarak gerçekleştiği bildirildi. Değeri açıklanmamış işlemler dikkate alındığında, 2008’deki toplam işlem değerinin 18.5 milyar dolar seviyesinde olduğunun tahmin edildiği belirtilen raporda, ağırlığın, 12 milyar dolar ile yine yabancı yatırımcılarda olduğu bildirildi.

        Raporda, Türk yatırımcıların önemli işlemlerdeki etkinliklerinin 2007 yılı düzeyinde olmadığı için toplam işlemlerdeki payının yaklaşık yüzde 50 azaldığı ifade edildi.

        Raporda, yabancı yatırımcıların ilgisinin son 4 yılın en düşük seviyesinde kaldığı belirtilerek, 2007’de yabancı yatırımcıların toplam işlem hacmindeki payının yüzde 66 iken, bu oranın 2008’de yüzde 73’e yükseldiği ifade edildi.

        2009'DA NELER BEKLENİYOR?

        2008 yılında, Türkiye’de gerçekleşen birleşme ve satın alma faaliyetlerinin değerlendirildiği raporda, 2009 yılı için de öngörüler şöyle ortaya konuyor:

        *Dünyadaki genel ekonomik konjonktüre bağlı olarak birleşme ve satın alma işlemlerinde 2009 yılında önemli bir düşüş olması bekleniyor. Yılın ikinci yarısında piyasalarda yaşanacak olası olumlu gelişim, belirli ölçüde bir hareketlilik getirebilir.

        *2009 yılı için birleşme ve satın alma işlemlerinde ulaşılabilecek toplam işlem değerinin 10 milyar dolar civarında gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

        *Krizin etkisiyle, 2008’in son çeyreğinde ortaya çıkan gerek alıcı gerek satıcı tarafında bekleme ve krizin sonuçlarını değerlendirme eğiliminin, 2009’un ilk yarısında da sürmesi ve bundan dolayı işlemlerin ya ertelenmesi, ya da uzun vadelerde gerçekleşmesi bekleniyor.

        *Yine krizin etkisiyle, daha önce alınan stratejik yatırım kararlarının tekrar gözden geçirilmesi bekleniyor.

        *Piyasaya yön verebilecek banka özelleştirmeleri gibi büyük boyutlu işlemlerin erteleneceği bekleniyor.

        *Özellikle orta büyüklükteki şirketler için birleşme ve satın alma işlemlerinin sürmesi bekleniyor. Finansal durumu güçlü grupların ve şirketlerin krizi bir fırsat olarak değerlendirmesi ve zor durumdaki rakiplerini satın alması bekleniyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıllarda bankacılık sektöründe yaşanan konsolidasyonun bu kez reel sektörde gerçekleşeceği düşünülüyor.

        *Büyük holdinglerin yeniden yapılanma girişimlerinin devam etmesi ve ana faaliyet alanlarına odaklanma çalışmaları devam edecek.

        *Özelleştirme işlemlerinde artışın devam etmesi bekleniyor. Milli Piyango ile başlaması beklenen özelleştirmelerde, şeker fabrikaları, köprü ve otoyollar ile kamu bankalarına ilişkin özelleştirme işlemlerinin 2009 ve 2010 yıllarında tamamlanması piyasa koşullarına bağlı olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ