Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkler tasarruf için lamba kapatıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Enerjiden tasarruf etmek için en çok gereksiz lambaları söndürüyor, diş fırçalarken suyu kapatıyoruz.

        Türkiye’nin enerji verimliliği bilincine yönelik yapılan kamuoyu araştırmasında, tasarruf etmek için en çok evlerdeki gereksiz lambaları söndürdüğümüz ortaya çıktı. Aldığımız tasarruf önlemlerinde ikinci sırada diş fırçalarken suyu kapatmak, üçüncü sırada da kombiyi kısmak geliyor.

        Türkiye’ye enerjisini verimli kullanmayı öğretmek amacıyla bir yıldır sürdürülen enverIPAB Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Türkiye’nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması” için, Türkiye genelinde 16 ilden toplam 1.311 kadın ve erkek tüketici ile görüşüldü.

        GfK Türkiye’nin sponsorluğunda yürütülen araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 96’sı enerjiyi verimli kullanmanın önemli olduğunu düşünüyor. Ancak uygulamalara bakıldığında gerekli önlemleri alma konusunda zayıf kaldığımız görünüyor. Çünkü binalarımızın yüzde 76’sı yalıtımsız, bulaşıklarımızı elde yıkıyoruz, yüzde 72’imiz evlerimizdeki elektrikli aletlerin enerji sınıfını bilmiyor, yüzde 33’ümüz elektrikli aletleri stand-by’da bırakıyor ve yüzde 71’imiz çöplerini geri dönüşüm için ayırmıyor.

        Araştırma sonuçlarına göre; evlerde enerji kaynaklarını verimli kullanmak için yapılanların başında yüzde 79’luk oranla “gereksiz yanan lambaları kapatmak” geliyor. Diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 74. Evlerde, kullandığı lambanın türünü bildiğini belirtenlerin yüzde 80’i tasarruflu lambalar kullanıyor. Bulaşıkların elde yıkanma oranı yüzde 62. Çamaşır makinesine sahip olanların yüzde 31’i, bulaşık makinesine sahip olanların yüzde 55’i makinelerini kaç derecede çalıştırdıklarını bilmiyor.

        Evinde kullanılan elektrikli aletlerin hangi enerji sınıfına ait olduğunu bildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 28.

        Türk halkının yarısı sobayla ısınıyor

        Evlerde en çok kullanılan ısıtma sisteminin başında yüzde 49’luk oranla soba gelirken onu yüzde 29’luk oranla doğalgaz ve kalorifer izliyor. Elektrikli aletleri düğmesinden kapattığını söyleyenlerin oranı yüzde 52, yüzde 33’lük kesim bu aletleri kumandadan kapatarak stand-by’da bırakıyor, fişten çekerek kapatanlar ise yüzde 14 oranında. Çöplerini türlerine göre ayıranların oranı da yüzde 29.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ