Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yatırımlar Ege'de kriz dinlemiyor - Makro Ekonomi Haberleri

        İtalya'nın İzmir Konsolosu Simon Carta, İtalya'nın Türkiye'deki yatırımlarının kalıcı ve köklü yatırımlar olduğunu belirterek, dünya genelinde ekonomilerin ciddi sıkıntılar yaşamasına karşın, Türkiye'deki İtalyan şirketlerinin yatırım artırıp büyüme kararı aldıkları kaydetti.

        AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Carta, iki ülke arasındaki ticaretin geçen yıl 20 milyar dolar seviyesine ulaştığını, ancak 2009'un ilk aylarının rakamları ve ekonomilerin durumu göz önüne alındığında, ticaretin geçen yılki seviyeye ulaşmasının mümkün görünmediğini kaydetti.

        ''Ticarette 2009 çok parlak bir yıl olmayacak'' diyen Carta, yılın ilk aylarının rakamlarının tüm yılı belirlemeyeceğini, buna karşın, gerçekçi bir yaklaşımla, bu yılın parlak bir olmayacağının görüldüğünü söyledi. Carta, ''Gerçekçi olmalıyız ama karamsar da olmamalıyız'' diye konuştu.

        Carta, ticarette Ocak ayı rakamlarının, önceki yılın oldukça altında olduğunu, ancak yıl içinde 2008 kadar olmasa da bir düzelme beklediklerini söyledi.

        Carta, her ülkenin, ekonomik krizin etkilerini azaltmak için bazı önlemleri yürürlüğe koyduğunu ya da koymaya hazırlandığını da belirterek, 2009 geneli ve 2010 yılına ilişkin öngörülerde bulunmak için bu tedbirlerin ne şekilde etkili olduğunun anlaşılması gerektiğini kaydetti.

        Ticaret gibi yatırımların da genel olarak ekonomik sıkıntılardan ve global krizden etkilendiğini ifade eden Carta, İtalya'nın Türkiye'de, özellikle de Ege Bölgesindeki firmalarının ise genel trendin aksine, yatırım artırıp büyüme yönünde kararlar aldıklarını söyledi.

        Yatırımların mevcut durumdan çok beklentilerle ilgili olduğuna işaret eden Carta, yatırımların artmasında Türk iş gücünün kalitesi ve Türkiye'nin ''yatırım-dostu'' yaklaşımının da etkili olduğunu söyledi. Carta, Türkiye'nin coğrafi konumu ve çeşitli pazarla ulaşım olanaklarının da tercih nedeni olduğunu ve ''Firmalarımız Türkiye'de kalmak için değil, büyümek ve genişlemek için varlar'' dedi.

        Carta, yatırım ve iş ilişkilerinde kültürel özelliklerin de rol oynadığına dikkati çekerek, ''Bir İtalyan girişimci için Uzakdoğu'ya oranla Türkiye'nin ve Türk insanının çok daha yakın olduğunu, bir anlamda aynı dilin konuşulduğunu'' kaydetti.

        HÜKÜMETLER ARASI KONFERANS

        Türkiye ile İtalya arasında 12 Kasım 2008 tarihinde İzmir'de yapılan Hükümetlerarası Konferans'ın, ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Carta, bu zirvenin, İstanbul'da bir İtalyan Üniversitesi'nin kurulmasının da aralarında bulunduğu birçok somut sonucu olduğunu kaydetti.

        ''Gerçekte ise en önemli somut sonuç, zirvenin kendisidir'' diyen Carta, Hükümetlerarası Konferans'ın ''ilişkileri yapısal olarak bir üst boyuta taşıdığını'', Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin kurumsallaştığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ