Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bal alırken fiyatına dikkat! - Makro Ekonomi Haberleri

        Son yıllarda önemli bal üretim merkezlerinden biri haline gelen Konya'da bu yıl, şeker katkısız bal miktarının fazla olacağı belirtilirken, yetkililer tüketicileri, kilogram fiyatı 10 liranın altındaki balların gerçek bal özelliği taşımayacağı konusunda uyarıyor.

        AA muhabirinin, Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, arıların yararlanabileceği türdeki bitki florası açısından önemli bir zenginliğe sahip olan Konya Ovası, burada yapılan ayçiçeği, yonca, kabak ve meyve üretimiyle de arıcılık yapanlar için önemli bir potansiyel barındırıyor.

        Konya ve çevresinde sabit noktalarda arıcılık yapan çiftçiler dışında, her yıl bahar aylarıyla birlikte özellikle Muğla'dan gelen 200'e yakın gezgin arıcı da, buradaki bitki florasından arılarını yararlandırarak peteklerini dolduruyor ve bölgelerinde daha düşük fiyattan satılan çam balı yerine, Konya Ovası'nda çiçek balı üretme imkanı buluyor.

        Konya'ya ilkbahar ve yaz aylarında başka kentlerden gelen kovan sayısı, yaklaşık 20 bini buluyor. Bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bugünlerde bal sağımına başlayan arıcılar, verimden son derece memnun. Son 2 yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle yeterli verime ulaşamayan arıcıların, bu yıl yüzü gülüyor.

        TÜKETİCİ KATKISIZ BALI NASIL ANLAYACAK?

        Konya bölgesinde Tarım İl Müdürlüğünün bilgisi dahilinde arıcılık yapan kişilerin arılara hiç bir şekilde şeker vermediğini, zaten bu yıl arıların şekere de ihtiyaç duymadıklarını ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:

        ''Konya'da üretilen ballar, hiçbir kuşkuya yer bırakmaksızın güvenle satın alınıp yenilebilir. Peki tüketici kaliteli ve katkısız çiçek balı nasıl anlayacak? Bunun, tüketiciler tarafından anlaşılabilmesi çok zordur. Bir balın, katkısız ve gerçek bal olduğu ancak, Türkiye'de az sayıdaki laboratuvarlarda gerçekleştirilecek analizle anlaşılabilir. Çünkü çok teferruatlı bir tahlil gerekiyor. Geçen yıl üreticilerimiz balın kilogramını toptan 8-9 liraya sattı. Bu yıl ise fiyat tam olarak oluşmadı. Tüketicilerimizin gerçek ve katkısız bala kolayca ulaşabilmeleri için en önemli kriter, balın fiyatıdır. Gerçek bal yemek isteyenler, perakende fiyatı 10 liradan daha ucuza bal satın almasınlar. Bu fiyatın altında satılan balların gerçek bal özelliği taşıması ihtimali azdır.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ