Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Nasıl zengin oldukları ortaya çıktı! - Makro Ekonomi Haberleri

        İngiltere’nin en köklü ve zengin ailelerinden Rothschild ve Freshfield’in servetlerinin altında yatanın geçmişte kölelikten elde ettikleri gelirler olduğu ortaya çıktı.

        Ailelerin 19’uncu yüzyılda yaşayan üyelerinin köle ticaretiyle ilgilenen kişilerle iş ilişkisi olduğu belirlendi. İngiliz Financial Times Gazetesi’nin haberine göre, bir süre önce ünlü yatırım bankası JPMorgan’ın da benzer bağlantıları tespit edilmiş, yatırım bankası da günay çıkartır gibi siyahi öğrenciler için 5 milyon dolar burs vermişti.

        İddialara göre, bankacılık ve şarapçılık üzerine faaliyet gösteren Rothschild Ailesi’nin geçmiş jenerasyonları, köle sahibi bir adamdan teminat olarak kölelerini aldı. Bankanın İngiltere’de köleleri sahiplerinden kurtarma programına kredi sağlamış bir kurumun böyle bir konuya bulaşmış olması, ülkede şaşkınlık yaratırken, bu işe en çok şaşıran ise ailenin tarihi üzerine araştırma yapıp dökümanlarını koruyan Melanie Aspey oldu. Ülkenin en önemli hukukçu ailelerinden Freshfield konusunda ise Karayipler’de köle sahibi çok sayıda kişinin davalarına baktığı iddiası ortaya atıldı.

        Bu, bugüne kadar kölelik konusunda ortaya atılmış ilk iddia değil. Şimdiye kadar çok sayıda aile ve büyük kurum, geçmişlerinde bu gibi izler olduğu gerekçesiyle özür dileme yoluna gitmişti. 2002 yılı mart ayında tanınmış avukat Deadria C. Farmer-Paellmann, sağlık şirketi Aetna’nın kölelere ayrımcılık yaptığı konusunda bir iddia ortaya çıkmıştı. Aetna ise 140 yıl önce köleler için yazılan sigorta mddeleriyle ilgili olarak özür dilemişti.

        Wells Fargo’nun satın aldığı Wachovia Bank da bir önceki sahiplerinin kölelik üzerinden para kazanmış olmasından dolayı çıkıp özür dileme yoluna giden finans kuruluşları arasında yer almıştı. Hatta siyahi otomotiv bayileri için de 1 milyar dolarlık kredi açma yoluna gitmişti. 2006 yılında İngiltere’nin Başbakanı olan Tony Blair, İngiltere’nin köle ticareti konusunda oynadığı rol nedeniyle özür dileyenler arasına girmişti. Amerika’da geçtiğimiz hafta kölelikteki rolü nedeniyle özür diler gibi bir karar açıklamıştı.

        ABD’nin finans kurumlarını kurtarmaya yönelik olarak oluşturulan TARP Fonu’ndan yardım alan küçük bankalar tartışma yarattı. Sadece 1 şubesi ve 3 ortağı olan Enterprise Bank’a verilen 4 milyon dolar, ’ TARP bankaları mı yoksa banka sahiplerini mi kurtarıyor’ söylentilerine yol açtı. Son bir ayda küçük ölçekli bankalara 164.1 milyon dolar aktarıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ