Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Beslenme çantası alanlar dikkat! - Makro Ekonomi Haberleri

        Kırtasiye ürünlerini kanserojenler açısından test ettiren Metro, 70 kadar üründe sorun saptadı. Beslenme çantası satmama kararı aldı. Test bilgilerini bakanlığa verdi. Metro, sağlıklı ürün bulamadı, beslenme çantası satmama kararı aldı. Milliyet gazetesinin haberine göre şirket, çocukların çok fazla temas ettiği, kullandığı kırtasiye ve tekstil ürünlerinde yaptırdığı test çalışması sonucu bu kararı aldı.

        Metro Toptancı Market ev ve Ofis Ürünleri Grup Müdürü Gökhan Kaplan, “Bu yıl riskli ürünlerde test çalışması yaptık. Bu uygulamayı geçen yıl da yapmıştık. Bu sayede kırtasiye ve tekstil gibi tüm okul ürünlerini ilgilendiren risk seviyesi en yüksek olan ürünleri tespit ediyoruz. Geçen yıl 250 ürünü test etmiştik, bu yıl 400 ürün test ettik. Bu ürünlerden 70’i testlerden geçemedi” diye konuştu.

        Bu testlerin uluslararası ve Türkiye’deki akredite kuruluşlar tarafından yapıldığını belirten Kaplan, “Numunelerini gönderiyoruz. Muhteviyatlarına göre testler yapılıyor. Testlerden geçemeyen ürünleri kesinlikle mağazalarımızda satmıyoruz” dedi.

        Satmama kararı aldıkları 70 ürün içinde en sorunlu ürünlerin ‘beslenme çantaları’ olduğunu ifade eden Kaplan, “Bizim mağazalarımızda şu anda hiçbir beslenme çantası yok. Beslenme çantalarından sadece birisi testlerden geçti, o da 250 adetti ve satıldı, bitti” dedi.

        Fitalat tehlikesi

        Beslenme çantaları, boyalar, kalemler ve silgilerin en yüksek risk grupları olduğunu anlatan Kaplan, şöyle devam etti: “Biz bu ürünlerde 10’a yakın parametreyi test ediyoruz. Beslenme çantalarında risk konusu ‘fitalat’tı. Fitalat maddesi ürünlerin yumuşatılmasında kullanılıyor. Bazı ürünlerde fitalat maddesi, normalin 125 katı çıktı. İnanılmaz rakamlar çıktı. Biz de bunun üzerine bu ürünleri alım prosesimizden kaldırdık ve mağazalarımıza sokmadık.”

        Yapılan testlerde rastlanan kimyasallar şunlar: Fitalatlar, ağır metaller (kanserojen, zehirli veya alerjik nitelikte nikel, kobalt, arsenik, antimon, kurşun, kadmiyum, baryum, bakır ve krom iyonları) Azo, kanserojen ve allerjen boya maddeleri, formaldehit (tekstilde buruşmazlık, su geçirmezlik için kullanılıyor) ve pH (tekstil terbiyede kullanılıyor).

        Bilgiler Bakanlık’ta

        Testlerin okul başlamadan iki ay önce yapıldığını kaydeden Kaplan, “Diğer marketlerin de bu konuda çalışmalara başladıklarını biliyoruz. Bunun haricinde bu projeye geçen yıl başladığımız için tedarikçilerimiz de bu yıl çok daha hazırlıklı geldiler bize.

        Bunun yanında Sanayi Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Dış Ticaretten Sorumlu Bakanlık’la koordinasyonlu hareket ediyoruz. Bütün raporlarımızı, test sonuçlarımızı Bakanlıklarla paylaşıyoruz. Onlar da bu konuda gerekli düzenlemelere başladılar” dedi.

        Silgide kanserojen

        Türkiye’nin en büyük kırtasiye toptancısı olan Metro’nun geçen yılki test sonuçları Milliyet’te yer almıştı. Metro Genel Müdürü Hakan Ergin şöyle demişti:

        “Çocukların kırtasiye ürünlerinden ciddi kimyasal aldıklarını fark ettik. Riskli ürünleri test ettirdik. Matara, beslenme çantası, kalem, oyun hamuru. Testlerin yüzde 17’sinde sorun çıktı. Sokakta bu oran muhtemelen yüzde 50’dir. Kurşun kalemlerin yüzde 28’inde, silgilerin yüzde 23’ünde standartların üzerinde kimyasal bulundu.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ