Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Onlar Facebook'a karşı - Makro Ekonomi Haberleri

        1967 yılından bu yana İsrail işgali altında olan Golan Tepeleri sosyal arkadaşlık sitesi Facebook’ta siyasi krize neden oldu. Suriye Facebook’u boykot etmek için siteye erişimi kapattı.

        Yaklaşık 230 milyon üyesiyle dünyanın en büyük sosyal arkadaşlık sitesi olan Facebook’ta Golan tepesi yüzünden “Ortadoğu krizi” çıktı. Golan Tepeleri’nde yaşayanlar Facebook’a üye olurlarken, ülke olarak tek bir seçeneği yani Suriye’yi seçmek zorunda kalıyorlardı. 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri uluslararası alanda halen Suriye’nin toprağı olarak kabul edildiği için Facebook yönetimi de burayı Suriye sınırları içinde gösteriyordu. Ancak Golan Tepeleri’nde yaşayan 2 bin 600 kadar İsrailli Facebook üyesi, “Golanlı Facebook üyeleri Suriye’de değil İsrail’de yaşıyor” adında bir grup kurarak kendi ülkelerini seçmek için Facebook yönetimine baskı yapmaya başladı.

        Siyasi amacımız yok

        Site yöneticileri sonunda Golan tepelerine hem İsrail Hem de Suriye seçeneğini koymak zorunda kaldı. Bu kez de Şam yönetimi ayağa kalktı. İsrail tarafından 1967 yılında işgal edilen toprakların İsrail’in malı gibi gösterilemeyeceğini ifade eden Suriye yönetimi Facebook’a karşı yaptırım uygulamaya karar verdi. El Kuds el Arabi gazetesinin haberine göre, Şam yönetimi Facebook’a erişimi yasakladı. Golan Tepeleri’nde yaşaşan Facebook üyesi İsrailliler ise “Siyasi bir amacımız yok. Sadece milliyet olarak İsrailli olduğumuzu göstermek istiyoruz” savunmasında bulunuyor.

        Ortadoğu’nun en verimli toprakları

        Suriye’nin güneybatı ucunda bulunan ve İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri stratejik açıdan çok büyük öneme sahip. Golan Tepeleri’nden çıplak gözle bakındığında Suriye’nin başkenti Şam’ı bile görmek mümkün. Stratejik öneminin yanı sıra bu tepeler bölgenin en verimli topraklarına sahip. Zengin su kaynaklarına sahip Golan’da şarapçılık da çok önemli bir geçim kaynağı.

        BM Golan’ı Suriye toprağı kabul ediyor

        İsrail, 1967 yılında altı gün savaşları sırasında stratejik öneme sahip olan Golan Tepeleri’ni işgal etti. 1981 yılında da kontrolü altında tutuğu Golan topraklarını tek yanlı olarak ilhak etti. Ancak BM 30 yıldır Golan Tepeleri’ni Suriye toprağı olarak kabul ediyor ve 1043 barış gücü askeri bu tepelerde iki ülke arasındaki ateşkesi denetliyor. Lübnan, Ürdün, İsrail ve Suriye’ye komşu olan Golan Tepeleri, İsrail ile Suriye arasında siyasi anlaşmazlığın başlıca sebebi olarak biliniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ