Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Doğan Medya Grubu'nun umutları suya düştü - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Doğan Medya Grubu’nun satışı konuşulan şirketlerine ve hisselerine yaklaşık 6 milyar liralık haciz uygulandı. Yasaya göre, Maliye’nin alacağını karşılayacak (Faizleriyle birlikte ilk vergi cezasından yaklaşık 1.1 milyar lira, ikinci vergi cezasından ise 4.8 milyar lira olmak üzere yaklaşık 6 milyar lira ) ödeme yapılmadan satışa izin vermesi mümkün değil.

        İŞTE DOĞAN YAYIN HOLDİNG'İN BORSAYA YAPTIĞI AÇIKLAMA

        Doğan Yayın Holding'in vergi borcunda uzlaşma sağlanamaması ve yürütmeyi durdurma talebinin reddedilmesinden sonra Maliye haciz işlemleri için harekete geçti.Yaklaşık 6milyar liralık vergi cezası karşılığında halka açık Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık’ın yüzde 66.56’sı, Doğan Gazetecilik’in yüzde 70.76’sı, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama’nın yüzde 44.89'u ile borsada işlem görmeyen Doğan TV Holding’in yüzde 53.93'ünü temsil eden hisse senetleri üzerinde ihtiyati haciz işlemi uygulandı.

        Doğan Yayın Holding bünyesinde olan ve borsada işlem görmeyen D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri ve Alp Görsel İletişim Hizmetleri hisselerinin ise tamamı üzerinde ihtiyati haciz işlemi tesis edildi.

        MALİYE’NİN İZNİ OLMADAN SATIŞ YAPAMAZ

        Söz konusu şirketlerin tüm varlıkları ve hisseler üzerinde ihtiyati haciz bulunmasına rağmen Doğan Grubu’nun bünyesinde bulunan televizyon ve gazetelere ilişkin hisse ve varlık satışı girişimlerini sürdürdüğü yönünde çeşitli haberler piyasalarda dolaşıyor.

        6183 Sayılı Amme Alacakları Kanunu’na göre alacaklı kamu idaresinin izni olmadan borçlu tarafından herhangi bir işlem yapılamaz (hisse satışı, varlık devri gibi).

        Aksine bir durum yasa dışı bir satış olacağı gibi alacaklıdan mal kaçırılması anlamına da gelecek. Kanun hükmü böyle olmasına rağmen satış konusunda piyasaya sızdırılan bilgiler hisse fiyatlarında sert iniş ve çıkışlar yaratarak yapay bir fiyat oluşumuna yol açtığı gibi yatırıcıların da mağduriyetine yol açabilecek potansiyel taşıyor.

        HİSSE FİYATLARINDA KUŞKULU HAREKETLER

        Kanun kapsamında mümkün olmadığına göre, stratejik ortaklık veya şirketlerin hisse satışına yönelik açıklamalar Hürriyet Gazetesi, Doğan Gazetecilik, Doğan Burada Dergi ve Doğan Yayın Holding ile Doğan Holding hisselerinde yapay fiyat oluşumuna zemin hazırlıyor. Son dönemde ise borsa kulislerinde Milliyet, Vatan ve Star TV gibi hisseleri haczedilen kurumların satıldığı konuşuluyor. Bu söylentiler ise haciz kıskacında olan Doğan Grubu hisselerini borsa düşerken bile yükseltiyor. Bunun son örneği Cuma günü yaşandı ve yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası borcu bulunan Doğan Grubu’na ait hemen hemen tüm hisseler Doğan Gazetecilik’in 20 milyon liralık borcunda uzlaşma sağlandığı haberiyle tavan seviyesine yakın fiyattan işlem gördü. Borsaya açıklama saat 16.50’de gönderilirken, hislerdeki yukarı hareket saat 16.07’de başladı.

        Haciz işlemleriyle ilgili açıklama ise saat 20.43’te borsaya bildirilerek kamuoyu ile paylaşıldı. Son bir ayda ise stratejik ortaklık ve hisse satışı yönündeki haberler ve açıklamaların etkisiyle Doğan Yayın Holding başta olmak üzere grup şirketlerinin fiyatlarında sert hareketler yaşanıyor. Yapılan açıklamalar ile hisselerde yaşanan fiyat hareketleri ve stratejik ortaklık ve satış konusundaki ciddiyetsizlik kafaları karıştırıyor.

        YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEPLERİNİN TÜMÜ REDDEDİLDİ

        Doğan Yayın Holding'in, 4. 8 milyar TL'lik vergi cezasına teminat talebinin yürütmesini durdurma istemiyle açtığı davaların tamamında ret kararı çıktı.

        Son olarak 9 Aralık tarihinde İstanbul 6. Vergi Mahkemesi yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Daha önce de İstanbul 1, 9 ve 11. vergi mahkemeleri aynı yönde karar vermişti. Son kararla Doğan Grubu'na haciz uygulamanın önündeki engeller kalkmış oldu. İstanbul 6. Vergi Mahkemesi, istenen teminata yönelik açılan dava konusunda Kocasinan Vergi Dairesi'ne 30 gün savunma süresi vermişti. Verilen savunma süresi Kurban Bayramı öncesi doldu.

        Kocasinan Vergi Dairesi savunmasını inceleyen mahkeme, Doğan Grubu avukatlarının, 4.8 milyar TL'lik vergi cezasına ilişkin Maliye Bakanlığı'nın teminat talebinin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ