Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kredi kartı boykotu - Makro Ekonomi Haberleri

        TÜKODER Genel Başkanı Ali Er yaptığı yazılı açıklamada, TÜKODER ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ile birlikte ülke çapında iki günlük kredi kartı boykotuna tüm tüketicileri aktif olarak katılmaya çağırdı. Tüketicilerin yasaya rağmen bankalarca soyulmaya devam ettiğine dikkat çeken Er, “Bankalar, sözleşmesi olmayan, sözleşmesinde yıllık aidat ücreti yazan veya yazmayan, yada maaş çekmek için zorunlu kart hamili olan tüm tüketicilerden zorla yıllık kart ücreti adı altında para kesmeye yani soyguna devam ediyor” dedi.

        “BANKALARIN HAKSIZ KAZANCI 6 MİLYAR YTL”

        Bir kartın yıllık ortalama aidatının yaklaşık 30 milyon olduğuna dikkat çeken Er, kart sayısının ise 32 milyon 500 bine ulaştığını kaydetti. Er, bankaların yıllık kart ücretinden haksız kazançlarının 975 milyon YTL olduğuna işaret ederek,”Yine bankaların. Banka mevduat hesaplarından kestikleri yıllık işlem bedeli 50-60 milyon YTL arasındadır. Bankalarda 80 milyonun üzerinde hesap bulunmaktadır. Bu kalemde de bankaların tüketicilerde yasa dışı zorla aldıkları para 5 milyar YTL’dir. Her yıl tüketiciler bankalara haksız ve zorla 6 milyar YTL ödüyor” diye konuştu.

        Bankalardan yıllık kart ücretini geri talep eden tüketici sayısının yüzde 5 civarında olduğunu vurgulayan Er, kalanlarından ya bu konuda haberi olmadığını ya da zorla alındığından habersiz olduğunu kaydetti.

        SORUNLARINIZA SAHİP ÇIKMAYAN PARTİLERE OY VERMEYİN

        Yasalara saygılı her kurum gibi bankaların da haksız ve yasal olmayan bu soygundan vazgeçeceğine soyguna devam ettiğini ifade eden Er, şöyle konuştu:

        “İktidarından muhalefetine hiçbir siyasi parti tüketicilerin sorunlarına çözüm önerisi sunmuyor. Daha doğrusu tüketicilerin sorunlarını görmüyor bile. Tüketicilere sesleniyoruz. Sorunlarınızı görmeyen siyasi partileri sizde görmeyin. Sorunlarınıza sahip çıkmayan partilere 22 Temmuz’da oy vermeyin.”

        Türkiye’nin etkili ve yetkili kurumlarını bir kez daha görevlerini yapmaya davet ettiklerini belirten Er, “Her gün defalarca izlediğimiz, harcadıkça kazandıran kart, her gün binlerce çip para armağanı, para puanlar, bonus paraların dağıtılmasının altında yatan telem gerçek kredi kartı pazarının ne kadar karlı bir pazar olduğunun açık kanıtıdır” dedi.

        “BDDK, PARANIN PADİŞAHLIĞINDAN YANA TAVIR ALIYOR”

        BDDK’nın kanayan bu yaraya ilaç olması gerektiğinin altını çizen Er, açık yasal durum karşısında bankaları haksız kazanç nedeniyle BDDK’nın uyarması gerektiğini söyledi. “Oysa, BDDK ile Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün ikinci bir bankalar birliği gibi soygunu seyrediyor” diyen Er, bu nedenle tüketiciler olarak kendi sorunlarına sahip çıktıklarını kaydetti. Er, “Haksız ve hukuksuz olarak alınan yıllık kart ücretlerini ve yıllık banka işlemlerini protesto ediyoruz. Yasadan yana değil, bankalardan yani paranın padişahlığından yana tavır alan BDDK’ya, tüketicilerin sorunlarına sahip çıkmayan siyasi partilere bir kez daha hatırlatmak için 21-22 Haziran tarihleri arasında kredi kartı kullanmayacağız ve alışveriş yapmayacağız” diye konuştu.

        (ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ