Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Elektrik özelleştirmeleri tüketiciye yarayacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, elektrik dağıtım özelleştirmelerinden yüksek gelir elde edilirse, tüketicilere yönelik hizmet kalitesindeki artış olacağını söyledi. Enerji Sektöründe Özelleştirmeler Arenası'nda yaptığı konuşmada Köksal, özelleştirilen bölgeleri devralan şirketlerin bir yandan uzun vadeli yatırımlarını planlarken diğer yandan da otomasyon, tüketici şikayetlerinin çözümü, kayıp ve kaçakların azaltılması gibi konularda ciddi şekilde çalıştığını belirtti.

        İki yıl öncesine kadar Türkiye çapında elektriğin yüzde 98'inin kamu işletmeleri tarafından dağıtıltığını hatırlatan Köktaş, özellikle son bir yıllık sürede 11 adet dağıtım bölgesinin ihalesi sonucunda, 56 şehirde faaliyet gösteren dağıtım şirketlerinin özelleştirme işlemlerinin gerçekleştirildiğini açıkladı.

        "4 büyük özelleştirme bu yıl biter"

        Bugün ikisi mevcut sözleşmesi kapsamında 21 şehri kapsayan 5 bölgede, özel şirketlerin dağıtım faaliyeti gösterdiğini hatırlatan Köktaş, diğer bölgelerle ilgili olarak devir işlemlerine devam edildiğini, bugün gelinen noktada özelleştirmesi yapılmayan sadece 7 adet elektrik dağıtım bölgesinin kaldığını kaydetti.

        EPDK Başkanı Köktaş, ''Aralarında İstanbul'un iki yakası, Trakya ve İzmir gibi büyük bölgeleri kapsayan bölgelerin özelleştirme işlemlerini yıl sonuna kadar tamamlamasını bekliyoruz'' dedi.

        Elektrik 4'te 1 ucuzladı

        Geçtiğimiz günlerde aldıkları bir Kurul kararıyla 2010 yılı serbest tüketici limitini 100 bin kilovatsaata düşürdüklerini bildiren Köktaş, şöyle konuştu: ''Böylece piyasa açıklık oranı yüzde 63'ü, potansiyel serbest tüketici sayısı da 75 bini aştı. Bu düşüşün ne anlama geldiği önemli. Kurumumuzun bu düzenlemesi ile sağlanan rekabet ortamı sayesinde büyük ölçekli sanayicilerimizin ve hizmet sağlayıcıların yanı sıra kobilerin enerjiyi daha ucuza kullanabilmeleri imkanı doğdu. Bu sayede bazı tüketiciler üreticilerden piyasa koşullarına göre yüzde 25'e varan ucuzlukta elektrik enerjisi temin edebiliyor.''

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''2010 yılında enerji özelleştirmeleri tüm hızıyla devam edecek, dağıtım şirketlerinin tamamını özelleştirilmiş olacağız. Daha sonra bir grup kalıyor, bunun da yine bu yılın ortalarına doğru ihale sürecini başlatıp, bitireceğiz'' dedi.

        Şimşek, ''Enerji Sektöründeki Özelleştirmeler Arenası'' toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye'de hızla artan enerji talebinin beraberinde yeni kaynak ve yeni çözüm yolları ihtiyacını artırdığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ