Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk iş dünyası için dönüm noktası kanun - Makro Ekonomi Haberleri

        Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk Ticaret Kanunu'nda KOBİ'lere yönelik yapılan düzenlemeyle, KOBİ'lerin finansman sorununu önemli ölçüde çözüme kavuşturmuş olacaklarını kaydetti.

        Ergün, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Yeni Türk Ticaret Kanununun, TBMM Genel Kurulunda 13 Ocak 2011 tarihinde kabul edildiğini anımsatarak, geç ödemelerde, alacaklının korunmasına dair hükümlerin, tasarının 1530. maddesi üzerinde verilen önerge ile kanundaki yerini aldığını kaydetti.

        AB'nin geç ödemelerle mücadele konusuna büyük önem verdiğini belirten Ergün, Avrupa'da yapılan araştırmalarda, kamu kurumlarının ve büyük şirketlerin KOBİ'lere ödemelerini zamanında yapmama uygulamalarının, üye ülkelerdeki iflasların yüzde 25'ine, 450 bin kişinin işini kaybetmesine ve zincirleme olarak 26 milyar avro alacağın tahsil edilememesine sebep olarak gösterildiğine dikkati çekti.

        Bu durumu önlemek üzere, geç ödemelerle mücadeleyi düzenleyen ''2000/35/EC sayılı Direktif''inin 2002'de yürürlüğe konduğunu hatırlatan Ergün, şunları kaydetti:

        ''Her türlü gerçek ve tüzel kişi teşebbüslere, aynı ülke içinde veya farklı ülkelerde, birbirleri arasında veya kamu ve diğer kurum ve kuruluşlar arasındaki herhangi bir ticari iş (mal veya hizmet sağlanması) karşılığında yapılacak her türlü ödeme bu direktif kapsamındadır.

        Mevcut mevzuatımızla söz konusu direktif arasında geç ödemelerde temerrüt faizinin başlangıcı konusunda bir uyumsuzluk bulunurken, bu durum KOBİ tanımı kapsamında yer alan işletmelerimizin büyük mali sıkıntılar yaşamasına neden oluyordu. Söz konusu AB direktifinde, sözleşmede belirtilmemiş ise 30 günlük bir süre sonunda faizin otomatik olarak işlemeye başlayacağı düzenlenmesine rağmen, 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanununda 'temerrüde düşmenin ihtar gününden itibaren işlemeye başlayacağı' hükmü bulunuyordu. Türk Ticaret Kanunu'ndaki bu hüküm, 30 günden daha da önce ihtar çekilerek borçluyu temerrüde düşürmeye imkan verse de, uygulamada küçük tedarikçilerin büyük alıcılara karşı böyle bir yola başvuramadıkları görülmektedir. Bu olumsuz durumu küçük işletmeler lehine düzeltmek üzere, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1530. maddesinde gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.''

        -DÜZENLEME-

        Ergün, yeni Ticaret Kanununda KOBİ'lerle ilgili öne çıkan bazı düzenlemeleri şöyle sıraladı:

        ''-Sözleşmede faiz şartı olmasa bile, mal veya hizmetin kabul edildiği tarihten veya fatura tarihinden sonraki 30 gün içinde ödenmeyen borçlar için herhangi bir ihtar şartına bağlanmaksızın temerrüt faizi ödenecek.

        -Sözleşmeye haksız şartlar konulamayacak, konulsa bile geçersiz olacak.

        -Temerrüt faizi oranının sözleşmede belirtilmediği veya haksız sayılacak kadar az belirlendiği durumlarda uygulanacak faiz, ticari işlere uygulanacak gecikme faizinden an az 8 puan daha yüksek olacak.

        -Taksitle ödenecek mal ve hizmet bedellerinin vadesinde ödenmeyen her bir taksidi için temerrüt faizi ödenecek.''

        Ergün, düzenlemeyle, AB mevzuatına uyum sağlamanın yanında, girişimcilerin uluslararası piyasalardaki rakiplerinin kendi ülkelerinde faydalandıkları koruma ve kolaylıklardan faydalanabilmesini sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Bakan Ergün, ''Geç ödemelerle mücadele direktifinin tüm hedefleri ile uyumlaştırılabilmesi ve işletmelerimize AB işletmeleri ile eşdeğer imkanlar sunulabilmesi için ilave tedbir ve uygulamaların söz konusu direktifte planlanan değişikliklerin de yasalaşmasından sonra, süreç içerisinde Bakanlığımız, Adalet ve Maliye Bakanlıkları ve Kamu İhale Kurumu ile işbirliği içinde gerçekleştirilecektir'' dedi.

        Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu düzenleme ile KOBİ'lerin finansman sorunlarını önemli oranda çözüme kavuşturmuş olacaklarını kaydetti.

        TÜRK İŞ DÜNYASI İÇİN DÖNÜM NOKTASI

        Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, TBMM'de kabul edilen yeni Türk Ticaret Kanununun, Türk iş dünyası için bir dönüm noktası oluşturduğunu belirtti.

        Güral, yaptığı yazılı açıklamada, yasanın işadamlarının beklentilerine ve özlemlerine cevap verdiğini kaydederek, işletmeleri bütün unsurlarıyla kurumsallaşmaya yöneltecek olması nedeniyle son derece önemli olduğunu vurguladı.

        Yasanın AB'ye uyum süreci açısından da önem taşıdığını dile getiren Güral, ''AB ile uyum müktesebatı çerçevesinde, değişen şartlara ve çağın gereklerine uygun bir Ticaret Kanunu ihtiyacı da önemli oranda karşılanmıştır. Zira birçok gelişmiş ülke Ticaret Hukuku mevzuatını uluslararası ticaretin ve küreselleşmenin getirdiği yeni şartlar paralelinde tadil etmişlerdir. Türkiye'nin de bu sürecin bir parçası olması sevindirici'' dedi.

        Güral, kanunun, Türkiye'nin ''dünya ekonomisiyle entegre olma ve ekonomik istikrarını sürekli kılabilme hedefine'' de yardımcı olacağını ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

        ''Kanunda yer alan 'tüketicinin korunması, bilgi toplumuna uygun hizmetlerin ön plana çıkması, elektronik ortamda birçok işlemin hukuka uygun olarak yapılması, finansal tabloların ve denetimin uluslar arası standartlara göre hazırlanması, şirket kurmanın kolaylaştırılması, web sitesi zorunluluğu' gibi maddeler, işletmelerimizi çağdaş, rekabet edebilen ve saygın bir yapıya kavuşturacaktır.

        Bundan sonra yapılması gereken, reform niteliğindeki yeni Ticaret Kanunumuzun hayata geçirilmesinde hassas davranmaktır.''

        Kanunun getirdiği ''fırsatlar ve kolaylıkların'' iş dünyasına, sivil toplum örgütlerine ve girişimcilere anlatılması gerektiğini vurgulayan Güral, TÜGİK olarak, üyelerine yönelik gerekli bilgilendirme çalışmalarını başlatacaklarını bildirdi.

        "BU KANUNLA BİLİŞİM SEKTÖRÜ BÜYÜR"

        Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, dijital Türkiye'nin oluşturulması için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu bildirdi.

        TÜBİSAD tarafından Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın yasalaşmasıyla ilgili yapılan açıklamada, tüm ticari işlemlerin dijital ortamda yapılmasına olanak sağlayan kanunun, e-devlet, e-toplum hedefleri ile bilişim sektörünün büyümesine katkı yapacağı belirtildi.

        Kanunun, dijital Türkiye'nin oluşturulması için çok önemli bir dönüm noktası olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

        ''Kanun, toplumun tüm paydaşlarının bilgiye erişebilirliği ve çıkarlarının korunmasını da sağlayacak. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, iş hayatının gerekleri dikkate alınarak, yönetim kurullarının, genel kurulların elektronik ortamda yapılmasına imkan tanıması, her sermaye ortaklığı açısından, şeffaflık başlığı altında WEB sitesi kurma zorunluluğu getirmesi, teşebbüslerin yazışma, ihbar, ihtar, fatura, teyit mektubu gibi yazışmalarını elektronik yolla yapmalarını sağlaması, bilişim sektörünün gelişimi ve dijital Türkiye dönüşümü açısından reform niteliğindedir. Dernek, şirketlerin, iş süreçlerini elektronik ortama taşımalarının verimlilik, sürdürülebilir büyüme ve rekabetçi şirketler yaratma açısından büyük önem taşıdığını düşünmektedir. Bu çerçevede, TÜBİSAD, yeni Ticaret Kanunu;nun ilk dönemde, Türkiye bilişim sektörünün büyümesine yüzde 25'e varan oranlarda katkı yapmasını bekliyor.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ