Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk yatırımı Mısır'dan kaçıyor! - Makro Ekonomi Haberleri

        30 yıldır ülkeyi yöneten Hüsnü Mübarek’e karşı 4 gündür sokaklara taşan ve ölümlere neden olan protestolar Mısır’dan kaçışı başlattı. Temsa 30 Türk çalışanını ülkeden çekme kararı aldı. Temsa’nın Mısır fabrikası yöneticisi Ayhan Dayoğlu, 30 Türk çalışanı da yanına alarak dün uçakla Türkiye’ye dönme kararı aldı. Büyükelçilikle görüştüklerini ve onlardan “can güvenliği sağlayamayabiliriz” cevabı aldıklarını ifade eden Dayoğlu, “Şu an 30 Türk dönüş için havaalanına geldik, bekliyoruz. Fabrikayı 1 hafta tatil ettik. Ama ucu açık. Büyükelçilik özellikle olaylarda hayatını kaybedenlerin cenazesi sırasında sorunun büyüyebileceğini ifade ediyor.

        Sokağa çıkma yasağı 16.00’da başlayıp sabah 08.00’de bitttiği için işçilerin eve dönüşü konusunda sorun yaşıyorduk. Mübarek’in Başbakanlık görevine sanayi bakanını getireceğini söylemesi de tatmin edici bulunmadı” diye konuştu.

        “RİSKİ BİLİYORDUK”

        LC Waikiki markasının sahibi Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, İskenderiye’deki tesisin bulunduğu bölge itibarıyla şu an sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi. Küçük “Fabrika çalışıyor ama iletişim kanalları sorunlu. İnternet kapalı. 20’si Türk 2 bin çalışanımız var. Bu ülkelerde yatırım yaparken risk olduğunu biliyoruz. Şu an izlemedeyiz” dedi.

        Mısır’da bir Türk Sanayi Bölgesi kuran Oğuz Satıcı ise şu an olayların sanayiyi etkilemediğini ifade etti. Satıcı “Sanayi tesisleri çalışmalarını sürdürüyor. Bu yaşananlar siyasi gelişmelerin sonucu. Sanayi ve ticarete etkisi olmasını beklemiyorum” dedi. Ancak durumun risk taşıdığını ifade eden Satıcı, “Bu riskleri taşıyıp taşımamak da yatırımcıların kendi tasarruflarında” diye konuştu.

        1 MİLYON DOLARLIK YATIRIM GİTTİ

        Mısır’da 7 mağazasıyla faaliyet gösteren Sarar’ın Başkanı Cemalettin Sarar, “Mağazaları yağmalamışlar. Benim mağazamı da talan etmişler. Mağazada 500 bin dolarlık mal vardı” dedi. Talan edilen mağazanın sadece dekorasyonu için 600 bin dolar harcadıklarını ifade eden Sarar “Mısır’da 7 mağazam var. Gümrükte de 2 konteyner malım var. 7 mağazamın stoklarının toplamı da 4 milyon dolarlık mal ediyor. Şimdi bekleyeceğiz. Çalışanlar evinde. Kimse dışarıya çıkmıyor. Bu olaylardan sonra ne olacağına bakacağız” dedi.

        ‘YATIRIM YAPTIK DÖNÜŞ YOK KAYGIYLA İZLİYORUZ’

        Mısır’daki en büyük Türk yatırımcılar arasında yer alan Eroğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Eroğlu, “Şu an aslında bizim olduğumuz şehirde olay yok. Ama Kahire’deki problem ciddi. Dün ve bugün tatildi” dedi. Ülkede yeni bir de kumaş üretim tesisi yatırımları olduklarının altını çizen Eroğlu şöyle devam etti: “İnşaatı devam eden bir kumaş fabrikamız var. Döndürme şansımız yok. Yatırımı yaptık. Bunlar geçici problemler. Bugüne kadar Mısır’a toplam 150 milyon dolar yatırdık. Kaygıyla izliyoruz” diye konuştu.

        TURİZM BAKANLIĞI TESTİ KIRILMADAN DEVREYE GİRDİ

        Akdeniz çanağının önemli turizm ülkeleri Tunus'un ardından Mısır'da yanan isyan ateşinin yarattığı karışıklık Turizm Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Tunus ve Mısır rezervasyonlarının Türkiye'ye kayacağını öngören Turizm Bakanlığı, yoğunluk nedeniyle Türkiye'nin imajının olumsuz etkilenmemesi için önlem almaya başladı.

        ‘MISIR GİBİ OLMAYALIM’

        Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Mısır ve Tunus'ta turizmin isyanlar nedeniyle büyük darbe aldığını, Almanya, Rusya, İngiltere'den rezervasyonların Türkiye'ye yöneldiğini söyledi. Yoğunluk nedeniyle tesislerin zorlanabileceğine dikkat çeken Taşbaşı şubatta turizmcilerle zirve yapacaklarını belirtti. Taşbaşı, "Kurban Bayramı'nda Mısır'da turistler yoğunluk nedeniyle otellerde yer bulamamıştı. Benzerini yaşamamak için sektörle buluşacağız” dedi.

        Kayı Grubu'nun patronu Talha Görgülü, Mısır ve Tunus'un tam sezonu olduğu için 2011 yaz döneminde Avrupalı turist tarafından erken rezervasyon şansını kaçırmaya başladığına işaret etti. Görgülü, “Ufukta görünen talep artışı’ nedeniyle Türkiye'deki otellerin fiyat artışı çabasına girmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

        AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN-HAKAN ÖZENEN-ÜNSAL EREKE/HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ