Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Amme alacaklarının tahsili Meclis'te - Makro Ekonomi Haberleri

        Genel Kurul, bu haftaya yine yoğun bir gündemle giriyor. Genel Kurulda, ilk önce TRT Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı ele alınacak.

        Tasarı, TRT'nin, yerel, bölgesel, ulusal radyo ve televizyonlarla sözleşme, anlaşma ve protokol yapabilmesini öngörürken, bölge müdürlüklerinin kapatılarak, yerine müdürlükler ve haber büroları oluşturulmasına da imkan tanıyor.

        Bu tasarının yasalaşmasının ardından, amme alacaklarının tahsiline ilişkin tasarı görüşülecek. Tasarıya göre, spor kulüplerinin borçları 10 yılı aşmamak üzere ertelenecek; yurt dışı çıkış tahdidi, 100 bin YTL ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanacak.

        Tasarıya göre, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yapılacak harcamalara kaynak sağlamak amacıyla benzine 1.5 Yrk, motorin ürünlerine 1 Ykr zam yapılacak.

        Üniversite hastanelerinin alacaklarının yüzde 85'inin Maliye Bakanlığınca ödenmesi durumunda, geri kalan kısmı terkin edilecek.

        Komisyonlarda da gündem yoğun

        Geçen hafta TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülmesine başlanan ve alt komisyona sevk edilen, Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunlarında değişiklik öngören yasa teklifinin görüşülmesine ise 26 Mayıs Pazartesi günü devam edilecek.

        AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın imzasını taşıyan teklife göre, sendikalar en az 7 kişinin bir araya gelmesiyle oluşturulabilecek. Sendikalara üye olmada aranan yaş sınırı 16'dan 15'e çekilecek. Sendika kuruculuğu için Türk vatandaşı olma şartı kaldırılacak. En az 80 bin üyeye sahip konfederasyona üye olan sendikalara, iş yerlerinde yarıdan bir fazla çoğunluğu sağlamaları halinde toplu sözleşme yapma imkanı getirilecek. Grev gözcüleri için kulübe, çadır, baraka kurma yasağı kaldırılacak. Eğitim ve öğretim kurumlarında çalışanlara da grev ve lokavt hakkı tanınacak.

        TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu ise 28 Mayıs Çarşamba günü, Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alınacak.

        Tasarıya göre, otoyollar, köprüler ve bunlarda bulunan tesis ile varlıkların özelleştirilmesini, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı gerçekleştirilecek. İşletme hakkı verilen otoyollar ve köprülerde sözleşmenin imzalandığı takvim yılı sonuna kadar, sözleşmenin imzalandığı tarihte yürürlükte olan geçiş ücretleri uygulanacak. Takip eden takvim yılları için geçiş ücretleri, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere sözleşmelerde belirlenen tarife veya usullere göre tespit edilerek uygulanacak.

        KİT Komisyonu ise denetim çalışmalarına bu hafta da devam edecek.

        Komisyon, 28 Mayıs Çarşamba günü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanlığı ile İstanbul Altın Borsası Başkanlığı; 29 Mayıs Perşembe günü ise Türkiye Halk Bankası, Birlik Sigorta A.Ş, Birlik Hayat A.Ş ve Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin hesaplarını inceleyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ