Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yeni vergi var mı, yok mu? - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı’nın hazırlandığını taslağın bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına sunulacağını açıkladı. Bakan Şimşek, düzenleme ile yeni vergi getirilmeyeceğini, vergi oranlarıyla oynanmayacağını da vurguladı. Şimşek, “Genel çerçeve şu, vergi tabanını genişleteceğiz, beyanname verenmükellef sayısını artıracağız.

        Muafiyet ve istisnalara ilişkin çok ciddi bir çalışmamız söz konusu’’ dedi. Bakan Şimşek, gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştirdiklerini de belirterek “Mevzuat çalışmasında bizim maksadımız kanunları basit, anlaşılabilir ve öngörülebilir bir hale getirmek. Bu çerçevede biz, 250 maddelik bir kanunu yaklaşık 100 maddenin altına indiriyoruz. Yani şu anda kurumlar vergisi ve gelir vergisine bakarsanız geçicimaddelerle birlikte yaklaşık 250madde bulunuyor” diye konuştu.

        İSTİSNALAR KALDIRILIYOR

        Yeni yasa ile istisnaları daraltacaklarını belirten Şimşek, örnek olarak Süper Lig’de yüzde 15 olan vergi oranını gösterdi. Mehmet Şimşek “8-10 sayfayı kapsayan muafiyet ve istisnalar var. Bundan sonra yani halen vergi ödemeyen bazı kesimler veya az ödeyen bazı kesimlerin, artık normal vergi oranlarına tabi olma ihtimalleri yüksek’’ dedi

        BABACAN, BÜYÜME HEDEFİ KONUSUNDA NE DEDİ?

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl Orta Vadeli Program’ın hazırlandığı konjonktürün, geçen yıla göre daha olumsuz olduğunu, buna rağmen Türkiye’nin yüzde 4’lük büyüme hedefini değiştirmediklerini bildirdi. Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bu yıl 2’ncisi düzenlenen Çin-Avrasya EXPO’suna katılmak için giden Babacan, bugün itibarıyla dünya ekonomisinde büyümenin daha düşük beklendiğine dikkati çekerek, gelişmekte olan ülkelerle ilgili de sorunlar çıkmaya başladığını, Brezilya ve Çin’in büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiğini, Hindistan’da da ciddi ekonomik sorunların baş gösterdiğini ifade etti.

        CARİ AÇIK DÜŞECEK

        Türkiye’de işsizlik konusuna bakıldığında geçen seneki Orta Vadeli Program’a oranla işsizliğin 1 puan aşağıda seyrettiğini anlatan Babacan, bunun işsizlik istatistiğinde büyük bir ilerleme olduğunu dile getirdi. Babacan,Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 6.2 olduğunu ifade ederek, bu rakamı da içinde bulunulan şartlarda “makul bir rakam’’ olarak değerlendirdi. Cari açığın geçen sene Orta Vadeli Program’da öngörülenin bir miktar altında beklendiğine işaret eden Babacan, bunun yanında bütçe açığının ise geçen seneki Orta Vadeli Program’da öngörülenin bir miktar üzerinde olacağını söyledi. Babacan, “Orta Vadeli Program, 2013 yılının bütçesi şekillendikten sonra açıklanacak’’ dedi.

        BANKALARA ALTIN İZİNİ NEDEN ÇIKTI?

        Babacan, BDDK’nın bankalara altın satma yetkisi verilmesiyle ilgili Türkiye’nin cari açığı olduğunu, bu nedenle eldeki döviz ve altın rezervinin ne kadar olduğunun ortaya konması ve bunun güvenilir bir şekilde rapor edilebilmesi gerektiğini kaydederek, amacın, ‘’yastık altındaki altın tasarruflarının’’ ekonomiye kazandırılması ve Türkiye’nin milli rezervleri içerisinde görülmesi olduğunu vurguladı.

        IMF'YE PARA NE ZAMAN VERİLECEK?

        Türkiye’nin IMF’ye vermeyi taahhüt ettiği 5 milyar dolarlık bedelin ne zaman verileceğinin sorulması üzerine Babacan, IMF’nin kaynaklarını artırmayı hedeflediği dönemde fonun yaklaşık 400 milyar dolarlık bir kaynağı olduğunu hatırlattı.

        Babacan, krizin kötüleşmesi durumunda bu kaynağın yeterli olmayacağının bilindiğine, bu nedenle IMF’nin ek kaynak arayışına girdiğine işaret ederek, bu kapsamda birçok ülkenin destek taahhüdü verdiğini belirtti. Babacan ‘’Türkiye, 5 milyar dolarlık taahhüdünü IMF’nin elindeki kaynağı eritip yeni kaynaklara ihtiyaç duyması halinde yavaş yavaş devreye sokacak’’ diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ