Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Cari açığa motosikletli çözüm önerisi geldi. - Makro Ekonomi Haberleri

        Cari açığa motosikletli çözüm önerisi geldi. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde işe gidiş saatlerinde trafiğe çıkan milyonlarca otomobil sürücüsünden sadece yarısının ulaşımda motosikleti tercih etmesi durumunda daha az yakıt tüketileceğini söyledi. Sadece işe giderken 1 milyon otomobilin yılda ortalama 720 bin litre benzin tüketirken, 1 milyon motosikletin ise sadece 216 bin litre benzin tüketeceğini belirten Erbaş, ithalat azalacağı için benzin fiyatlarında Türkiye'nin dünya şampiyonluğuna oynamayı bırakacağını söyledi.

        Erbaş, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, enerjideki dışa bağımlılık nedeniyle tasarruf yapmak gerektiğini söylediğini hatırlatarak, ''Bireysel ulaşımda otomobil yerine motosiklet kullanılması durumunda yakıt tüketimi üçte 1'e inecektir. Bir otomobil trafik nedeniyle ayda ortalama 1.000 lira yakıt tüketir. Bir motosiklet ise aynı trafikte hiç durmadan gittiği için 250 lira yakıt harcar'' dedi.

        Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde işe gidiş saatlerinde trafiğe çıkan milyonlarca otomobil sürücüsünden sadece yarısının ulaşımda motosikleti tercih etmesi durumunda daha az yakıt tüketileceğini ve daha az ithalat yapılacağını ifade eden Erbaş ''Daha rakamsal tanımlamak gerekirse, sadece işe giderken 1 milyon otomobil yılda ortalama 720 bin litre benzin tüketirken, 1 milyon motosiklet sadece 216 bin litre benzin tüketecektir. Buna bağlı olarak ithalat azalacağı için benzin fiyatlarında Türkiye dünya şampiyonluğuna oynamayı bırakacaktır'' dedi.

        SATIŞLAR NEREYE YAPILIYOR?

        Erbaş, Türkiye'de motosiklet sektörünün henüz Avrupa seviyesine gelemediğine dikkat çekerek, Türkiye'de pazardaki satışların yaklaşık olarak yarısından fazlasını Uzakdoğu kaynaklı ve küçük hacimli motosikletlerin oluşturduğunu söyledi.

        Türkiye'de geçen yıl şubat ayında motor hacmi 250 cc'ye kadar olan motosikletlerde ÖTV oranının yüzde 22'den yüzde 8'e indirilmesinin sektöre büyük bir ivme kazandırdığını dile getiren Erbaş, ''Özellikle 250 cc'ye kadar olan motosikletlerin satışlarında yüzde 40 ila yüzde 50'ye varan artış sağlanmıştır. Bu indirimin tüm motosiklet segmentleri için uygulanması motosikletin yaşamda daha fazla yer almasını sağlayacaktır'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ