Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para En az 7 bin kişiye istihdam imkânı! - Para Haberleri

        Hazar ve Ortadoğu bölgesindeki doğalgaz ve petrol kaynaklarını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak 11 milyar dolarlık Nabucco projesini fonlama çalışmaları devam ediyor.

        HABERTÜRK’e konuşan Nabucco konsorsiyumu sözcüsü Christian Dolezal, projenin 4 milyar dolarlık kısmının Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Avrupa Yatırım Bankası (EİB) tarafından sağlanacağını söyleyerek, geri kalan 7 milyar dolarlık miktar konusunda ekonomik krizden sonra bankaların iştahının açıldığını kaydetti.

        Nabucco şirketi olarak Japon JBIC, Fransız Coface ve Alman Euler Hermes gibi ihracat bankalarıyla görüşmelere başladıklarını belirten Dolezal, içinde istekli Türk bankalarının da bulunduğu ticari ve ihracat kredisi veren bankaların projenin geri kalanını fonlamak için sırada beklediklerini belirtti. Dolezal, “Bankalar global ekonomik kriz süresince kımıldayamadılar. Kriz sonrası ise tutucu davrandılar. Ancak şu anda iştahları açıldı ve ilgilerini göstermeye başladılar” dedi.

        ‘TÜRK FİRMALARI DA TEKLİF VERDİ’

        Boru hattına sağlayıcı anlamında birçok ülke şirketinden yaklaşık 60 firmanın teklif verdiğini dile getiren Dolezal, şunları söyledi: “Teklif veren firmalar arasında Türk firmaları da bulunuyor. Ancak hangilerinin olduğunu söylemem söz konusu değil. 4 milyar doları Türkiye için yapılacak. Bu kazankazan formülü üzerine kurulu bir sistem.”

        Türkiye’de 4 bin kişiye istihdam

        Christian Dolezal, finansal görüşmelerin 2011 yılında sonuçlanacağını ve inşaata başlanmasıyla sadece Türkiye’de 4 bin istihdam sağlanacağını kaydetti. Proje genelinde ise en az 7 bin kişinin istihdam olanağı bulacağını ifade eden Dolezal, finansal konuda ise rahat olduklarını söyledi. Bu arada Dolezal, Nabucco’ya rakip olarak gösterilen Güney Akım projesi hakkında yorum yapmadı.

        Ünsal Ereke- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ